вівторок, 13 травня 2014 р.

Літургія св.Йоана Златоуста BAR336

Здається це найдавніший відомий науці текст літургії св.Йоана Златоуста. Хід богослужіння не цілком зрозумілий. 
З позитивів для себе відмічаю факт відсутності складнющої процедури вбирання риз та проскомидії, всяких додаткових тропарчиків і дискусій з дияконом, додаткових обрядів перед причастям і після нього. Простота - запорука здорового євхаристійного благочестя. Вважаю, що такий чин цілком можна вживати для щоденного служіння. Є кілька молитов, яких тепер немає в чині літургії св.Йоана Златоуста. Прекрасні молитви входу і трисвятого.
З негативів - молитви вже тоді (8-9ст.) мовили потихо від чого вони потрохи втрачали свої внутрішні взаємозв'язки. Приклад: причастительна молитва "Тобі вручаємо все життя наше" перед Отченашем вже відділена просительною ектенією, через що її суть як приготування до причастя вкінці-кінців втратиться і треба буде додати ту жахливу фарисейську антиюдівську молитву "Вірую, Господи, і ісповідую".
Переклад не дуже вивірений, радше для ознайомлення. Як все на цьому блозі, зроблений наскоро з надією на кращі часи :) 

(Літургія Йоана Златоуста)
23. Господи Боже наш, Ти приносиш себе агнцем непорочним за життя світу, споглянь на нас і на хліб цей і чашу цю і сотвори їх пречистим твоїм тілом і чесною твоєю кров’ю на причастя душ і тіл. Бо освятилося і прославилося пречесне і великоліпне (ім’я).
24. Молитва входу
Благодітелю всіх і творче всього творіння, прийми Церкву твою, яка входить, і сповни кожному те, що на користь, і приведи всіх до досконалості, і сотвори нас достойними царства твого. Благодаттю, і щедротами, і чоловіколюб’ям єдинородного твого Сина, з яким ти благословен.

25. Молитва трисвятого
Святий святих, Боже наш, єдиний святий, у святилищі оселя твоя, святий Ти, і у собі самому славою неосяжною втішаєшся. Святий Боже, що словом все облаштував. Святий Боже, якого безперестанним голосом прославляють животини чотиривидні. Святий Боже, якому покланяються і прославляють десятитисячі святих ангелів і архангелів, які тремтять від його невидимості. Святий Боже, ти взираєш недремним оком на многооких Херувимів із невмовкаючим голосом і прихиляєш вухо своє. Святий Боже, ти возсідаєш на шестикрилих Херувимах, які плещуть своїми крилами і виголошують побідну пісню: Свят, Свят, Свят Господь Саваот. Святий воістину ти, Боже наш, бо престоли, господьства і сили покланяються в небі, і люди на землі Тебе оспівують і служать. Ти, Чоловіколюбче, прийми з наших грішних уст Трисвяту пісню, що її возносимо ми з усім народом твоїм, і зішли нам багаті милості і щедроти твої. Молитвами Пресвятої Богородиці і всіх святих, які від віку Тобі угодили. Вигол(ос): Бо святий єси, Боже наш, і у святилищі перебуваєш і тобі славу возсилаємо.
26. Молитва престолу жертвенника
Владико Господи Боже сил, спаси народ твій, і умиротвори його силою Духа твого Святого, знаменням чесного хреста Єдинородного твого Сина, з яким ти благословен на віки віків. Амінь.
27. Молитва (сугубої) ектенії
Господи Боже наш, прийми усердне це моління від рабів твоїх, і помилуй нас по множеству милості твоєї, і щедроти твої зішли на нас і на весь народ твій, що очікує від тебе багатої милості. Виго(лос): Бо ти милостивий і чоловіколюбний Бог, і тобі славу.
28. Молитва оглашенних перед святою анафорою Златоуста
Господи Боже наш, ти во вишніх перебуваєш, і долішнє озираєш, ти на спасіння роду людського послав єдинородного Сина твого і Бога, Господа нашого Ісуса Христа, споглянь на рабів твоїх оглашенних, які схилили пeред тобою голови свої, і удостой їх у слушний час купелі відродження, прощення гріхів і одежі нетління. З’єднай їх зі святою твоєю, вселенською і апостольською церквою і долучи їх до вибраного стада твого. Вигол(ос): Щоб і вони з нами славили всечесне і величне.
29. Перша молитва вірних після разгортання ілитона
Благодаримо тебе, Господи Боже сил, бо удостоїв ти нас предстати і нині святому твоєму жертовнику і припасти до твоїх щедрот, (просячи) за наші гріхи і за гріхи невідання народу. Прийми, Боже, моління наше, сподоби нас приносити тобі моління, і благання, і жертви безкровні за весь народ твій, і даруй нам, поставленим тобою на це служіння тобі, силою Духа твого Святого неосоромно і безперешкодно, з чистим свідченням совісті нашої, призивати тебе у всякий час і на кожному місці, щоб прислухаючись до нас, ти був до нас милостивим, за множеством благості своєї. Ви(голос): Бо тобі подобає вся слава, честь і поклоніння.
30. Друга молитва вірних
Знову і багаторазово припадаємо до тебе, і благаємо, благий і чоловіколюбче, щоб споглянувши на це моління наше, очистив ти наші душі і тіла від всякої скверни плоті і духа; і дай нам безпровинне і неосуджене предстояння святому твоєму жертовнику. Даруй же, Боже, і тим, які моляться з нами зростати у житті, і вірі, і розумуванні духовному. Дай їм завжди зі страхом і любов'ю служити тобі і безпровинно і неосуджено причаститися святих твоїх таїнств, і небесного твого царства сподобитися. Ви(огос): Щоб владою твоєю завжди збережені, ми тобі славу.
31. Молитва предложення святого Йоана Златоуста після поставлення святих дарів на святу трапезу і виконання народом таїнственної пісні
Господи, Боже Вседержителю, єдиний святий, ти приймаєш жертву хвали від тих, які всім серцем тебе прикликають, прийми молитву і нас, грішних, і приведи до святого твого жертовника, і сподоби нас принести тобі дари і жертви духовні за наші гріхи і гріхи невідання народу; і сподоби нас отримати благодать пeред тобою, щоб стала благоугодною жертва наша, і зійшов благий Дух благодаті твоєї на нас, і на ці предлежачі дари, і на весь народ твій. Ви(голос): Милістю єдинородного Сина твого, з яким благословенний.
Народ: Амінь.
Ієрей: Мир всім.
Народ: І з духом твоїм.
Диякон: Возлюбім один одного.
І після передавання любові, мовить диякон: Двері, двері. Воньмім!
Народ: Вірую.
32. Мовить диякон: Станьмо належно.
Народ: Милість, мир.
Ієрей мовить: Благодать Господа нашого Ісуса Христа, і любов Бога і Отця, і причастя Святого Духа хай буде з усіма вами.
Народ: І з духом твоїм.
Ієрей: Вгору серця.
Народ: Вознесімо до Господа.
Ієрей: Благодарім Господа.
Народ: Достойно і праведно.
Ієрей починає святу анаф[ору]: Достойно і праведно тебе оспівувати, тебе благодарити, тобі поклoнятися на всякому місці владцтва твого: бо ти – Бог невимовний, незвіданий, невидимий, неосяжний, завжди сущий, тожсамо сущий: ти, і єдинородний твій Син, і Дух твій Святий. Ти привів нас з небуття в буття, і упалих знову відновив, і не перестав вершити все, поки не возвів нас на небо і дарував царство майбутнє. За все це благодаримо тебе і єдинородного твого Сина і Духа твого Святого; за все, що ми знаємо і чого не знаємо, явні і неявні благодіяння твої, які звершились для нас. Благодаримо тебе і за цю службу, яку ти сподоби прийняти із рук наших, хоч і предстоять тобі тисячі архангелів і десятитисячі ангелів, Херувими і Серафими, шестикрилі, многоокi, високо ширяючі, окрилені. Ви(голос): Побідну пісню співаючи.
33. Ієрей тихим голосом: С цими силами, чоловіколюбний Владико, і ми виголошуємо мовлячи: святий ти і всесвятий, і єдинородний твій Син, і Дух твій святий; святий ти і всесвятий, і прегарна слава твоя; ти так возлюбив світ твій, що віддав Сина твого Єдинородного, щоб всякий віруючий в нього не погинув, але мав життя вічне, ти прийшов і сповнив весь промисел щодо нас, в ту ніч, коли він видав себе, взяв хліб в свої святі, і пречисті, і непорочні руки, благодарив і благословив, переломив і подав святим своїм ученикам і апостолам, сказавши:
Ви(олошуючи): Прийміть, їжте, це є тіло моє, за вас.
Подібно і чашу після вечері подав, мовлячи:
Ви(голошуючи): Пийте з неї всі, це є кров моя нового завіту, що за вас і за многих проливається на відпущення гріхів.
Народ: Амінь.
34. Ієрей тихим голосом: Пам'ятаючи цю спасительну заповідь і все здійснене нас ради: хрест, гріб, тридневне воскресіння, восходження на небеса, сидіння по правиці, а також друге і славне пришестя, Ви(голошуючи): Твоє з твого приносячи тобі за всіх і для всього.
Народ: Тебе оспівуємо.
35. Ієрей тихим голосом мовить: Ще приносимо тобі цю словесну і безкровну службу, і просимо, і молимо, і благаємо: Зішли Духа твого Святого на нас і на предлежачі дари оці.
І, вставши, знаменує, мовлячи тихим голосом: І вчини хліб чесним тілом Христа твого, перемінивши Духом твоїм Святим. Амінь.
А те, що в цій чаші, – чесною кров'ю Христа твого, перемінивши Духом твоїм Святим. Амінь.
Ієрей тихим голосом: Щоб вони були причасникам на тверезість душі, на відпущення гріхів, на причастя Святого твого Духа, на осягнення царства, на дерзновення перед тобою, не на суд чи осудження.
36. Ще приносимо тобі цю словесну службу за уснулих у вірі отців, патріархів, пророків, апостолів, проповідників, євангелистів, мучеників, ісповідників, повздержників і за всякого праведника, що у вірі упокоївся. Ви(голошуючи): Особливо за всесвяту, пречисту, преславну, благословенну владичицю нашу Богородицю і приснодіву Марію.
За святого Йоана, предтечу і Хрестителя, і святих і всеславних апостолів, і святого ім'ярек, пам'ять якого ми звершуємо, і за всіх святих твоїх, ради молитов їх зглянься на нас, Боже. І пом'яни всіх, уснулих у надії на воскресіння до життя вічного, і упокой їх там, де сяє світло лиця твого.
37. Ще просимо Тебе: пом'яни, Господи, все єпископство православних, що правильно передає слово твоєї істини, все пресвітерство, у Христі дияконство і весь священний чин. Ще приносимо тобі словесну цю службу за вселенну, за святу твою вселенську і апостольську церкву, за тих, які тривають у чистоті і благочестивому житті, за тих, які проводять життя в горах, і печерах, в ущелинах землі, за благовірних царів, христолюбиву царицю, за всіх придворних і воїнство їх. Дай їм, Господи, мирне царювання, щоб в мирі їх і нам проводити тихе і безтурботне життя у всякому благочесті і чистоті. Помяни, Господи, місто, в якому ми живемо, і всяке місто і країну, і тих які з вірою живуть в них.
Ви(голошуючи): Передусім пом'яни, Господи, архієпископа нашого ім'ярек. Пом'яни, Господи, плаваючих, подорожуючих, хворих, страждаючих, полонених, і спасіння їх. Пом'яни, Господи, тих, які приносять плоди і творять добро у святих твоїх церквах, і пам'ятають про вбогих, і на всіх нас зішли твої милості. Ви(голошуючи): І дай нам одними устами і одним серцем прославляти і.
38. І хай будуть милості великого Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.
Диякон: Всіх святих.
Ієрей тихим голосом: Тобі вручаємо все життя наше і надію, Владико чоловіколюбче, і просимо тебе, і молимо, і благаємо: сподоби нас причаститися небесних і страшних твоїх таїнств цієї священної і духовної трапези, з чистою совістю, на відпущення гріхів, на прощення прогрішень, на причастя з Духом Святим, на спадкоємство царства небесного, на дерзновення пeред тобою, не на суд чи на осудження.
Диякон: Заступи. Дня всього.
Ієрей: І сподоби нас.
Народ: Отче наш.
Ієрей виголош(ує): Бо твоє - царство.
Народ: Амінь.
39. Ієрей: Мир всім.
Диякон: Голови наші.
Ієрей тихим голосом: Благодаримо тебе, царю невидимий, що неохопною своєю силою все створив і за множеством милості своєї із небуття в буття все привів. Сам, Владико, з небес споглянь на тих, які схилили пeред тобою гoлoви свої, бо вони схилили їх не пeред плоттю і кров'ю, але пeред тобою, страшним Богом. Ти ж, Владико, вирівняй путь подальшого життя на благо всім нам, кожному за його потребою: плаваючих супроводжуй, з подорожніми співподорожуй, хворих зціли, лікарю душ і тіл наших. Виголошує: За благодаттю, і щедротами, і чоловіколюб'ям.
40. Ієрей: Споглянь, Господи Ісусе Христе, Боже наш, з святого житла твого і прийди, щоб освятити нас; ти, що в вишніх з Oтцем возсідаєш і тут з нами невидимо перебуваєш, благоволи могутньою твоєю рукою подати нам (ці дари) і через нас – всьому народу.
Диякон: Воньмім!
Ієрей: Святі святим!
Народ: Єдин свят.
По тому як народ мовить Єдин свят, єдин Господь, Ісус Христос, на славу Бога Отця, (ієрей) бере частиці святого тіла і опускає в святі чаші і каже: На сповнення Духа Святого.
41. По причасті всіх, коли диякон виголошує (дияконську) молитву, ієрей молиться тихим голосом: Благодаримо тебе, Владико чоловіколюбче, благодітелю душ наших, що і в нинішній день ти сподобив нас твоїх небесних і безсмертних таїнств! Прямою вчини нашу путь, спаси всіх нас в страсі твоєму, збережи наше життя, укріпи наші стопи, за молитвами і мольбами святої і славної Богородиці і Приснодіви Марії і всіх святих, які від віку тобі угодили. Ви(голос): Бо ти – освячення наше, і тобі славу возсилаємо, Отцю і Сину і Святому Духові, нині і завжди, і на віки віків. Амінь.
Диякон: В мирі вийдім.
Народ: В ім'я Господнє.

Немає коментарів:

Дописати коментар