четвер, 25 листопада 2010 р.

Анафора св.Григорія Вірменського


Цікава древня вірменська анафора, котра збереглася у ефіопському перекладі. Як вже вказував Борис Тураєв, цікавою вона є тим, що у ній використовується образ хліба розкиданого по горах і пагорбах і зібраного на євхаристії - образ, що використовується також у Дідахі та Анафорі Сарапіона Переклад зробив давно для студентів катехитично-педагогічного інституту і ще не мав часу остаточно поправити.

Тураев Б. А. Из армяно-абиссинских сношений // Записки Восточного отделения Императорского Русского археологического общества. СПб., 1911–1912. Т. 21. С. 012015.
Переклад: Василь Рудейко
Анафора Григорія Вірменського.
Молитва і благословення його нехай будуть з нами на віки віків. Амінь.
Говорить єрей: Благодаримо Тебе, Господи, славимо Тебе і славословимо Тебе. Благословенне Ім’я Твоє – благословимо Тебе. Хвальне Ім’я Твоє – славословимо Тебе. Страшний Ти понад всіх страшних, невимовна велич Твоя, Тебе хвалять, восхваляємо Тебе, вищого від усіх святих. Дивна прослава Твоя від тисячі тисяч святих ангелів, що прославляють Тебе, від невсипущих, що славословлять Тебе, від восьми страшних, що не наближаються до Тебе. І хвиля вогняна підіймається, щоб не наблизились до Тебе і до полум’я вогненного, що виходить з уст Твоїх, щоб усі боялися і тремтіли, та єдиним голосом Тебе славили і величали. І ми, смиренні раби Твої, так само на похвалу Тобі руки возносячи, образ хреста чинимо, щоб возхвалити і возвеличити Тебе. Вони ж, херувими і серафими, шестикрилий кожен,
Диякон: Ті, що сидять …
Єрей: і всі єдиним голосом славословлять Тебе і величають, кожний, той до того, а інший до іншого, і промовляють: «Свят, свят, свят, Господь Саваот, повне …»
Диякон: Відповідайте.
Люди: Свят. Свят. Свят.
Єрей: Завісою хмари вкритий від святої Діви народився Спас Господь. З’явилося Сонце правди, що сяє воістину. Віруємо в Отця, що послав, і віруємо в Сина, котрого послали, віруємо і в Духа Святого животворящого, і мовимо: «Свят Господь, що смерть подолав і брами мідні сокрушив, і, воскресши з мертвих, мертвих воскресив, зійшовши в ад, зв’язаних звільнив і їм свободу возсіяв.
Диякон: До сходу …
Єрей: Благодаримо Тебе і славимо Тебе, прогонителю темряви і світла істинного подателю, Спасителя нашого, що возлюбив Сина Свого і заради чоловіколюб’я Свого дав нам Тіло Його в ніч цю,
Диякон: Воззрім…
Єрей: в яку Бог схоплений був, оплювання нечестивих, і ув’язнення, і вериги прийняв, і все це на себе прийняв, Господом і Богом будучи, і все перетерпів заради нас, заради бідних і убогих, заради пророків і апостолів, заради мучеників і вірних, заради архієреїв, єреїв, і дияконів, і читців, заради сиріт і вдовиць, заради юнаків і дівиць, щоб зібрати розсіяних і грішних оправдати, і тих, що згрішили, навернути до покаяння, щоб піднесення Його благодать знову утвердила. Згадаймо тих, імена яких знаємо, а тих, яких не знаємо, Ти, Боже, всіх знаєш і відаєш, все явне перед Тобою.
Диякон: За блаженного …
Єрей: І всіх у Господі і Спасі нашім Ісусі Христі, Сині Твоїм улюбленім, якого Ти полюбив від початку і Якого Ти послав, і який зібрав хліб цей, розсіяний по горах і пагорбах, що зібраний докупи хлібом єдиним і досконалим став, так і нас збери божеством Твоїм від всякого помислу лукавого до віри Твоєї досконалої. Так, як воду з вином і вино з водою з’єднав Ти, що з’єднані і змішані будучи не можуть роз’єднатися одне від одного, так і нас збери божеством Твоїм від всякого помислу лукавого до віри Твоєї досконалої. Злучи, Господи, людськість нашу з божеством Твоїм, велич Твою з убогістю нашою, убожество наше з Величчю Твоєю,
Диякон: Вознесіте …
Єрей: щоб принесли ми Тобі возношення це, яке дав Ти ученикам Твоїм, кажучи: «Прийміть, їжте: цей хліб –Тіло Моє, що за вас ламається і дається на відпущення гріхів і життя вічне. Амінь.
Люди: Амінь. Амінь. Амінь.
Єрей: І так само над чашею сказав Ти, мовивши: «прийміть, пийте: ця чаша – Кров Моя, що за вас проливається і дається на відпущення гріхів і життя вічне. Амінь.
Люди: Амінь. Амінь. Амінь.
Єрей: Це творіть на Мій спомин». Мовив Ти їм: «Завжди, коли Хліб їстимете і Чашу питимете, смерть Мою звіщаєте і воскресіння Моє, віруючи і приймаючи.
Люди: Звіщаємо.
Єрей: Творіть знову поминання Моє у славослов’ї, і хвалінні, і благодаренні, і величанні». Приносимо Тобі це возношення, щоб було всім, що приймають від Нього, на радість і веселість, на зцілення, на допомогу, на оновлення тіла, на лік духа і душі та благодарення Твоє у всіх разом одноголосне на віки віків.
Люди: Дай нам однодумність.
Диякон: Всім.
Єрей: Дай нам…
Єрей молитву ламання хліба: Благодаримо Тебе, Господи Ісусе Христе, Господи сил і Господи влади, і Господи щедрот, що дав нам частку в цьому святому і чистому Таїнстві Твоєму, щоб возхвалили і величали Тебе, що понад всіх святих, слава Твоя і чуда Твої на віки віків, Господи Вседержителю, Господи Боже наш.
Диякон: Молітеся.
Люди: Отче наш…
Єрей: Господи Боже Вседержителю, молимо Тебе і просимо: так, як Ти причастив нас в чистому і святому Таїнстві цьому єству Твоєму в божестві Твоїм через Хліб цей, який ми прийняли, хай буде це тим, що причастилися його, на радість, і благословення, і допомогу, і життя вічне, на оновлення душі і духа, на лік тілу. Долучи нас до спадкоємства Твого у Царстві Твоїм небеснім через Єдинородного Сина Твого.
Люди: Чини ангельські предстоять Спасові світу і Спаса світу оточують, Тіло і Кров Спаса світу. Станьмо перед лицем Спаса світу у вірі в Нього. Віруємо в Різдво Христове.
Диякон: Стоячі …
Єрей: Той, що сотворив світила великі, єдиний Ісус Христос, що розлучив світло від темряви, нехай охороняє вас. – Тобі голови свої приклонили люди Твої і ті, що очікують від Тебе благословення і надії благої, щоб Ти охоронив їх, і благословив їх, і зростив дітей їх. Доброд’ій їм, тим, чим вони причащаються, Дарами Твоїми на благословення Христом, Сином Твоїм, Господом нашим, через якого Тобі …
Наставляння душі. Єрей: Знову … Господи вічний, якого Ім’я величне і святе на віки, Тебе славлять вишні і хвалять херувими, благодаримо Тебе, що сподобив нас того, що ми причастилися цих святих Дарів Твоїх. Вчини нам їх на віру Твою, на життя, на відпущення гріхів, щоб ми благодарили Тебе і славили на всякий час, Вседержителю Господи Боже наш.
Диякон: Молітеся.
Єрей: Господи Вседержителю, молимо і просимо Тебе, щоб Ти освятив нас Духом Святим і дарував нам це благословення Твоє, щоб ми благодарили і славили у всяку годину і на всякий час в єдинородному Сині Твоєму, що Ним, і з Ним, і зі Святим Духом Тобі слава і влада нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.
Покладення руки: Господи, ці не зневірюються, і Ім’я Твоє святе призивають, і голови свої прихилили. Боже, будь з ними і збережи їх у всякій добрій справі. Очисти серце їх від всякого діла злого земного, щоб жили і помишляли для життя вічного і мислили угодне Тобі і єдинородному Синові Твоєму, Господу і Спасу нашому Ісусу Христу. Ось ми і всі люди Твої викликуємо до Тебе і промовляємо: «помилуй нас, Господи, помилуй нас, на віки віків. Амінь».

Немає коментарів:

Дописати коментар