четвер, 25 листопада 2010 р.

Чин денної молитви за уставом о.Боніфатія Люкса


Short Monastic Prayerbook: with music for use by families, California 1996, 23-32.
Переклад літургійних текстів за молитовником “Прийдіте поклонімся”
Український варіант підготував Василь Рудейко

Чин денної молитви
Предстоятель: Благословен Бог наш завжди нині і повсякчас і на віки віків.
Всі: Амінь.
Предстоятель: Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.
Молитва до Святого Духа
Всі: Царю небесний, утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, скарбе дібр і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, благий, душі наші.
Трисвяте
Всі: Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний, помилуй нас (3).
Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
Всі: Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, посіти і зціли немочі наші імени твого ради.
Господи, помилуй (3)
Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
Всі: Отче наш, Ти, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам днесь; і прости нам довги наші, як і ми прощаємо довжникам нашим; і не введи нас у спокусу, але ізбав нас від лукавого.
Предстоятель: Бо Твоє єсть царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків.
Всі: Амінь.
Господи, помилуй (12)
Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
Предстоятель: Прийдіте, поклонімся цареві нашому – Богу.
Всі: Прийдіте, поклонімся Христові, цареві нашому – Богу.
Прийдіте, поклонімся і припадім до самого Господа Ісуса Христа – царя і Бога нашого.
Катизма псалмів
Псалом:
(Чтець вибирає псалом (-ми) для читання чи співання)
(На великі свята беремо псалом 117)
Після кожного псалма всі встають і співають:
Слава... і нині...
Алилуя (3) Слава Тобі, Боже. (3)
Тропар (змінні)
Богородичний шостого часу: Тому що не маємо сміливости з-за премногих гріхів наших, ти, Богородице Діво, моли того, що родився від тебе, бо багато може матірне моління для умолення Владики. Не погорди мольбами грішних, Всечистая, бо милостив є і в силі спасти той, що і страждати за нас ізволив.
Прокімен
Предстоятель: Премудрість! Будьмо уважні!
Чтець співає прокімен (або стих з Писання) тоді всі повторюють.
Читання
Предстоятель: Премудрість! Читання (автор і назва) Будьмо уважні! І читає текст.
Скоро нехай випередять на щедроти Твої, Господи
Глас 2: Скоро нехай випередять нас щедроти твої, Господи, бо ми зубожіли дуже. Поможи нам, Боже, Спасителю наш, ради слави імени твого. Господи, ізбав нас і очисти гріхи наші ради імени твого.
Трисвяте-Отченаш
Кондак (змінні)
Єктенія св. Якова єрусалимського
Предстоятель: Помолімся всі разом Господу.
Люди, на кожне прошення: Господи, помилуй.
За мир з висот і спасення душ наших Господу помолімся.
За мир всього світу, добрий стан святих божих церков і з’єднання всіх Господу помолімся.
За святий храм цей і тих, що з вірою, благоговінням і страхом божим входять до нього, Господу помолімся.
За святу спільноту, зібрану тут і за цілу вселенську апостольську церкву розсіяну до кінців землі Господеві помолімся.
За тих, хто трудиться для святої церкви; за тих хто терпить убогість і голод; за старих, хворих і подорожуючих Господеві помолімся.
За тих, хто змагається про вдосконалення християнського життя, тих хто живе в дівицтві і подружній чистоті, за батьків і їх дітей, Господеві помолімся.
За тих, хто живе у вигнанні, за безробітних, за бездомних і занедбаних, за самотніх і зацькованих, Господеві помолімся.
За всіх членів нашої спільноти (чи родини), за тих що віддалися нашим молитвам у любові і за тих, що потребують її Господеві помолімся.
За тих, хто потребує великого Божого милосердя і нашої особливої допомоги, за навернення заблуканих, за визволення полонених і за упокоєння спочилих, Господеві помолімся.
(Запрошення щодо особистих прошень)
Пресвяту, пречисту, преблагословенну, славну Владичицю нашу Богородицю і приснодіву Марію, з усіма святими пом’янувши, самі себе, і один одного, і все життя наше Христу Богові віддаймо.
Всі: Тобі, Господи.
Предстоятель: Бо Ти цар миру і спаситель душ нашах і Тобі славу віддаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.
Всі: Амінь.
Господи, помилуй 40х
Боже добрий, довготерпеливий і многомилостивий, Ти кожного часу на небі і на землі приймаєш поклін і славу, любиш праведників, милуєш грішників та кличеш всіх до спасіння обітницею майбутніх благ. Господи, вислухай і цього часу і наші молитви: спрямуй наше життя згідно з Твоїми заповідями, освяти наші душі, очисти тіла, направ наші думки, розум вчини доброчесним, визволи нас від усякої біди, зла та страждання, охорони і напоум нас Своїми ангелами, щоби ми досягнули єдність у вірі та пізнання Твоєї неприступної слави, бо ти благословенний на віки віків. Амінь. (пер.Миколи Проціва)
Всі: Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.
[У пасхальному часі “Світися, світися”]
Заключна молитва
Чтець вибирає одну з наступних:
З шостого часу (приписана св.Василію Великому): Боже і Господи сил, і всієї тварі Сотворителю, що задля милосердя несказанної милости твоєї, єдинородного Сина твого, Господа нашого Ісуса Христа, зіслав на спасення роду нашого і чесним його хрестом рукописання гріхів наших роздер і тим побідив начала і власті тьми: сам, Владико Чоловіколюбче, прийми і ці благодарственні і молебні молитви нас грішних і ізбави нас від усякого всезгубного і мрячного гріхопадіння і від всіх, що стараються нас озлобити видимих і невидимих ворогів. Пригвозди до страху твого плоті наші і не наклони сердець наших до слів або мислей лукавства, але любовю твоєю зрани душі наші, щоб ми, повсякчас споглядаючи на Тебе і наставлювані твоїм світлом, бачачи Тебе, неприступне і присносущне світло, безперестанне ісповідання і благодарення возсилали Тобі, безначальному Отцю з єдинородним твоїм Сином і всесвятим і благим і животворящим твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. (пер. о.Рафаїл Турконяк)
Всі: Амінь.
Або з першого: Христе, світло істинне, що просвічує і освячує всякого чоловіка, що приходить на світ; нехай знаменується на нас світло лиця твого, щоб у ньому уздріли ми світло неприступне. І направ стопи наші на ділання заповідей твоїх, молитвами Пречистої твоєї Матері і всіх твоїх святих. (пер. о.Рафаїл Турконяк)
Всі: Амінь.
Або з третього (приписують св. Мардарію): Владико, Боже Отче Вседержителю, Господи Сине єдинородний, Ісусе Христе, і Святий Душе, єдине Божество, єдина сила, помилуй мене грішного, і якими знаєш присудами, спаси мене, недостойного раба твого, бо благословен єси на віки віків. (пер. о.Рафаїл Турконяк)
Всі: Амінь.
Або з дев’ятого: Владико Господи Ісусе Христе, Боже наш, що довготерпів за наші прогрішення і привів нас аж до теперішньої години, в якій, висячи на животворящому древі, благорозумному розбійникові путь проклав Ти на вхід до раю, і смертю смерть розрушив єси, очисти нас, грішних і недостойних рабів твоїх, бо ми згрішили і беззаконнували, і ми не є достойні підвести очі наші і глянути на висоту небесну, бо ми залишили путь правди твоєї і ходили по волі сердець наших. Тож молимо твою безмірну благість, пощади нас, Господи, по множеству милости твоєї і спаси нас ради імени твого святого, бо іщезнули в суєті дні наші. Вирви нас з руки супротивника і остави нам гріхи наші, і умертви наше плотське мудрування, щоб скинувши ветхого чоловіка, в нового облачилися і для Тебе прожили, нашого Владики і Доброчинця, і так ідучи слідом твоїх повелінь, досягли вічного спокою, де є всіх, що радуються, жилище. Бо Ти єси воістину істинна веселість і радість тих, що люблять Тебе, Христе Боже наш, і Тобі славу возсилаємо з безначальним твоїм Отцем і пресвятим і благим і животворящим твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. (пер. о.Рафаїл Турконяк)
Всі: Амінь.
Завершення
Всі мовлять з уважністю і повагою: Молитвами святих отців наших, Господи Ісусе Христе Сину Божий, помилуй нас і спаси нас. Амінь
(Кінець денної молитви)

Немає коментарів:

Дописати коментар