неділю, 12 грудня 2010 р.

Анафора у Дідахі


Анафора у Дідахі
Для порівняння Анафора Сарапіона та Анафора Григорія Просвітителя
За виданням: Дідахе. Наука дванадцятьох апостолів, Львів, 2002.
Переклад о.д-ра Олега Кіндія
Розділ ІХ
1. Щодо Євхаристії, приносіть подяки так:
2. Спершу про чашу: дякуємо Тобі, Отче наш, за святу виноградну лозу Давида, отрока Твого, яку Ти об'явив нам через Ісуса, Отрока Твого, слава Тобі навіки.
3. Про ламання хліба: дякуємо Тобі, Отче наш, за життя і пізнання, яке ти об'явив нам через Ісуса, Отрока Твого, слава Тобі навіки.

4. Як цей розламаний хліб був розсіяний над горами і зібраний в єдине, так нехай буде зібрана і Церква Твоя від країв землі в Царство Твоє, бо Твоя слава і сила через Ісуса Христа навіки.
5. Нехай ніхто не споживає, ні не п'є від подяки вашої, окрім хрещених в Ім'я Господнє, адже про це Господь сказав: «Не давайте святині псам».
Розділ X
1. А наситившись, приносьте подяки так:
2.Дякуємо Тобі, Отче святий, за Святе Ім 'я Твоє, яке Ти вселив у серця наші, і за знання, й віру, і за безсмертя, яке Ти об'явив нам через Ісуса, отрока Твого, Слава Тобі навіки.
3. Ти, Владико Вседержителю, сотворив усе задля Імені Твого, їжу і пиття дав людям на поживу, щоб Тобі дякували, а нас Ти обдарував духовною їжею і питтям, і життям вічним через Ісуса, отрока Твого.
4. Найперше подяку возносимо Тобі за те, що Ти могутній. Слава Тобі навіки.
5. Пам'ятай, Господи, Церкву Твою, щоб врятувати її від усякого зла і довершити її у Своїй любові, збери її, освячену, від чотирьох вітрів у Своє Царство, яке Ти їй приготував. Бо Твоя сила і слава навіки.
6. Нехай зійде благодать, а світ цей відійде. Осанна Богові Давида! Хто святий, нехай приходить, хто ні, нехай кається. Господи прийди. Амінь.
7. Пророкам ж дозволяйте творити подяку, скільки вони захочуть.

Немає коментарів:

Дописати коментар