середу, 15 жовтня 2014 р.

В очікуванні Геловіну: Спогади з лекцій о.Василя Вороновського

Ми не самі у цьому світі
Ми живемо в світі, який наповнений не лише нами, але й різноманітними невидимими нам силами як добрими так і злими. Злі сили, на відміну від добрих, поважаючих нашу свободу, намагаються нас свободи позбавити. Це відбувається через опанування. Наш розум і серце мають природний захист від злих сил, але є і надприродні захисти (молитва, таїнства церкви, але і різноманітні нецерковні магічні ритуали), одним із яких є сам Господь Христос, який входить в нас через хрещення. Христос захищає нас не позбавляючи нас нашої свободи, тобто, якщо ми відкриваємо серце і розум злому духові, Христос не буде насильно нас захищати.

Символи і їх дія на нас
Злий дух може опановувати через втрату уваги, а тому придумує різні символи типу черепів ітд, які можуть збивати нашу увагу і відкривати до входження в нас злих духів. Символи є потужними знаками, які часто діють на підсвідомому рівні. Людина може навіть не хотячи вжити той чи інший символ для відкриття нас для дії злих духів. Більше того, саме ці методи часто використовують різноманітні злі сили, щоб увійти в нас. Часто потужний символ подається під видом невинної гри чи талісманчика «для зняття напруги». До прикладу, дуже поширювана тепер «традиція» Геловіну – діти, а то й дорослі жартома ототожнюють себе із силами зла, використовуючи при цьому певні символи чи словесні формули. При цьому чомусь роблять це у день всіх святих згідно із латинською традицією. Набагато логічніше у день святих ототожнювати себе із ними, а не з протистоячими їм силами.
Музика може бути потужним засобом на послузі сил зла для того, щоб допомогти їм опанувати людину. За гарною музикою часто не задумуючись наспівуєш відверто сатанинські тексти. Не треба дивуватись, що викликані таким чином сили можуть увійти в наше серце.
Люди рідко задумуються над тим, що існуючі злі сили можуть відгукнутись на запрошення взяти участь у житті тих, які їх кличуть. Символи дуже сильна штука і ми не до кінця знаємо як вони на нас діють, тому, якщо не на 100% впевнений, шо символ безпечний, краще лишити його в спокої. «Для приколу» тут не діє. о.Василь Вороновський казав, шо більша частина його «клієнтів» заразилась нечистю саме так. Десь шось почула, почитала, попробувала «для приколу» і почались проблеми.
Молитва, натомість, і різні християнські символи такі як хрест, ім’я Ісуса Христа, навпаки, зосереджують увагу на Бозі і постійна пам'ять про нього не дають злим духам опановувати нас. Християнські символи не захищають нас від зла, але допомагають постійно звертати увагу на Бога, присутнього в нашому житті.
Церква за час її існування напрацювала систему молитви, згідно із якою певні періоди дня і ночі присвячені молитві, зосередженню уваги і живого спілкування з Богом. Ця система називається Часослов, що можна перекласти також і як годинник. Молитовне життя церкви є годинником, який у певні часи доби вказує нам на потребу звернути свої думки до Бога. Ще Оріген у диспуті із юдеєм Трифоном говорив, що християни, які вечірні і ранішні молитви із церквою звершують не лякаються чарів ані злих духів. Часте причастя Тіла і Крові Христа теж є запорукою здоров’я душі і тіла.
Різноманіття психосоматичних практик
У світі існує безліч різноманітних тілесно-духовних практик, які виникли внаслідок природної жаги людини глибше зануритись у світ духовного. Тут і йога, і дзен, але також і Ісусова молитва. До речі існує і християнська йога та дзен. Це складні фізично-духовні системи, які розслабляють тіло і розум для осягнення ВИЩОГО. Вони розслабляють захисні функції тіла і свідомості для того, щоб дати можливість духовним силам говорити з нами. Проблема із ними полягає у тому, що ними треба займатись або дуже серйозно, або взагалі не займатись. Більше того, їх треба практикувати з якимось серйозним провідником, інакше те, що має захищати (чакри або ангели) стануть отвором через який зможе ввійти хто завгодно, включно із небажаними нам силами, контролю над якими ми не зможемо мати.

Немає коментарів:

Дописати коментар