вівторок, 14 жовтня 2014 р.

Віртуальні пошесті сьогодення

Євангеліє свята Покрови Пресвятої Богородиці як і більшості Богородичних свят є те саме. Про Богородицю там говориться досить побічно і все ж дуже конкретно. Марія - особа, яка приймає і зберігає Слово Боже. Матір'ю Бога є не та, яка передусім дбає за слово, а та, яка відкрита для слухання Слова і послуху Слову. Марія не та, яка краще від Слова знає, "що потрібно" Йому, радше вона очікує на те, що Слово скаже їй і, почувши, піде і піклуватиметься не про "багато", а про саме те "єдине", що справді потрібне - вірність аж до стояння під хрестом, вірність всупереч тому, що бачать очі, вірність, вища понад сили людини.
Тому блаженні не лоно, яке носило і не груди, які кормили, а послух і вірність. Ось чому Богородиця є типом Церкви, її ідеальною іконою. Церква збирається передусім з однієї основної причини - слухати Слово Євангелія і зберігати заповідь творити євхаристію на спомин Господа. Це повинні творити і ми, кожен із нас, які є членами Тіла Христового - слухати Слово і зберігати Христа в собі через Причастя Його щоразу, коли збираємось на молитву.
Свято Покрови унікальне передусім тим, що воно є святом захисту від пошестей. Згідно із Переданням Церкви св.Андрій та Епіфаній удостоїлись чудесного видіння Богородиці, покриваючої місто Константинопіль своїм покровом, внаслідок чого пошесть припинилась. Нині, як ніколи ми переживаємо різноманіття пошестей і найжахливіші з них не є наслідками фізичних вірусів, грибків чи інших мікроорганізмів, які вражають наше тіло. Найжахливішими пошестями сьогодення є віртуальні віруси - дезінформація, недовіра, критикантство, злоба. Вони ширяться світом і вражають цілі нації, позбавляючи їх здорового глузду і, таким чином, вбиваючи їх. Чого варті різноманіття пропаганд, які породжують війни і масові знищення людей.
Для цих випадків свято Покрови Пресв.Богородиці теж, а можливо і особливо має стати іконічним для церкви. Церква Христова, а це означає кожен християнин, має так само як Богородиця у Влахерні простягти над народом, зараженим дезінформацією та брехнею, простягти омофор євангелія Христового, проповіді Слова Божого та усильної молитви за народ. І так, як тоді, Господь почув моління Богородиці і відвернув пошесть від Константинополя, так і тепер на молитви і заступницький покров Церкви Господь може охоронити нас від пошестей злоби, зневіри, егоїзму та ненависті.
Хай у цей день Пресвята Богородиця стане для кожного з нас іконою життя і своїми святими молитвами допоможе нам ставати подібними на неї слухаючої Слово Боже і зберігаючої його.

Немає коментарів:

Дописати коментар