пʼятницю, 7 березня 2014 р.

Піст - створення умов для плодоносіння

Святі отці церкви час посту ілюструють образом весни. Весна постова. У чому вона полягає? Передусім в тому, що робимо прибирання після неймовірно чистої і красивої (але, на жаль, мертвотної) зими. З землі сповзає гарний сніговий покров, оголюється все те, що було скрите під ним, під цими багаторазовими покривалами, кожен з яких містить також багато неприбраного щоденного сміття. Саме його треба зібрати і спалити.
Весна є часом перегляду дерев, передусім плодових дерев. Весна - час для застосування методології з євангелія від Луки 13.6-9. Зробити зусилля над обкопуванням нашої духовної смоковниці і передусім тої, яка, на перший погляд, не приносить плоду і підлягає викоріненню. Чи не час глянути що з тими кореняи? Чи необхідне добриво для плодоносіння було застосоване? Чи може ця смоковниця занедбала своє плодоносіння якраз через те, що сама цілком занедбана? Чи маємо садівників - друзів, з якими можемо поговорити про духовне життя, тих, які підкажуть як бути з неплідною смоковницею?
Взагалі, головне питання - чи ми серйозно ставимося до того, з чого сподіваємось плоду? Чи маємо молитовник на літургії, тоді коли нарікаємо про її довжину та складність чи взагалі її доцільність? Чи намагалися коли небудь зрозуміти їі структуру та значення поодиноких обрядів так, як коли б від цього залежало наше життя? Те саме стосується посту, милостині, почитання святих чи читанея Святого Письма. Думаю, піст є спробою створити ідеальні умови для духовного плодоносіння.

Немає коментарів:

Дописати коментар