суботу, 8 березня 2014 р.

Піст - анамнеза хрещення


Не задумувався над тим серйозніше донині. Піст всюди представляється як період підготування до таїнства хрещення. Все ж масові хрещення давно перестали бути частиною літургійного життя церкви, а богослужіння залишлись. Більше того, ті які робили остаточну версію нашого обряду не змінили їх на нібито більш підходящі. Тема хрещення і надалі залишається центральною. Здається це не просто так. Не просто так кожної вечірні лунають читання з історичних книг та книг мудрості. Не просто так в шостий час надалі віщають пророки. Вони нагадують, що справді вільною є людина, яка відмовилась від світу задля одягнення в Христа. Вона стала на дорогу світла і дня, щоб не ходити в темряві. Вона унезалежнилась від навколишнього середовища, не звертає увагу на те, що робить хтось. Це людина на голову вища духовно від апостола Петра, яка не питає "Господи, а цей що?", а вдягшись у Христа не дбає про справи світу.
Піст закликає пробудитись від сну темряви, щоб озброївшись світлом зануритись у день невечірній - пасху Христа. Особливо зараз корисно мати перед очима кінцеву зупинку подорожі - входженння в воскресіння Христове, тісніше поєднуватись із Ним у невечірньому дні Цого Царства. До цього кличе основна молитва посту "Господи і Владико життя мого!" - пасхальне визнання апостола Томи, здобуте дотиком до відкритого списом для ділення любов'ю серця Христового.
Піст - анамнеза хрещення для уможливлення епіклези ісповідання, отримання синівства у Христі задля помазання Духом Святим, очищення від гріхів задля отримання дарів, звільнення від рабства гріха задля визнання владицтва Господнього.

Немає коментарів:

Дописати коментар