четвер, 6 березня 2014 р.

Чистота для чесноти

Постовий заклик до очищення починаєш розуміти тоді, коли робиш прибирання, особливо на робочому столі. Купа паперів, невиконаних справ, нездійснених ідей або навпаки, вже виконаних завдань, які просто хламом лежать і не дають сконцентруваися на тому, шо мав би робити конкретно в цю хвилину. Багаторазово беремось до здійснення цього прибирання, але завжди з'являються різноманітні "важливіші" причини чому не робити це зараз. Результат - захламлений стіл. Щойно розбираючи хлам, впорядковуючи його починаєш розуміти скільки речей, які здавались важливими насправді такими не є. Дещо переплановуєш, дещо відправляєш у смітник, дещо з усмішкою відкладаєш на потім, про дещо нагадуєш з сумом. 

Все ж без цього прибирання подальший поступ неможливий. Без усвідомлення виконаного і занедбаного, актуального завжди і не вартого більше уваги неможливо поступати вперед. 
Саме тому піст виступає у духовному житті як час осмислення, духовного прибирання нашого життя, наших дій чи бездіяльності. Постова переосмислювальна зупинка важлива для виходу на інструменти ефективного поступу - чесноти, згідно із тисячолітнім молитовним закликом церкви:
"Постом очистившись, зійдемо на колісницю божественних чеснот і душею перенесемося до небесних висот, співаючи: благословляйте, діла Господні, Господа".

Немає коментарів:

Дописати коментар