вівторок, 18 листопада 2014 р.

Світло, яке світить зсередини чистої посудини

Я не вірю в збіги обставин. Моє коротке життя навчило мене шукати глибшого сенсу у тому, що стається.
Євангеліє нинішнього дня (Луки 11:34-41) у день молитви за Україну говорить про світло недаремно.  Загнані війною з сусідньою країною ми почали забувати з чого все почалося. А починалося все з світла. З бажання відсвяткувати черговий крок України до свободи через підписання асоціації з ЄС. Свято свободи вкрали брутальністю тих, яким було довірено чувати над дотриманням прав і свобод. Українці противились цьому піснею, танцем, віршами, культурою. Вкінці, вони почали противитись брутальності молитвою, зверненням до Бога. Ми нагадували собі те, що стоїмо на боці добра і світла. Саме світла. Захисників Майдану оспівували як воїнів світла, бо вони ними були. Щогодини на молитві за Україну на Майдані запалювали ліхтарики - образ світла всередині нас, яке мало б просвітити темряву брехні, несправедливості, нелюдяності.
Цього ми не можемо забути нині перед лицем усіх тих, які віддали своє життя за правду, волю, цінності. Нині ми не можемо повернутись до бруду брехні (навіть задля "перемоги добра"), хамства, прокльонів і іншого служіння силам темряви. Це буде зрадою сотні, яку ми назвали Небесною Сотнею, сотнею світла.
Нині треба мобілізувати всі сили нашої врутрішньої людини, Христа, який живе в нас через хрещення для того, щоб ми світились. Саме світла Христового вимагає від нас світ. Його ми повинні шукати через слухання євангелія. Його ми повинні плекати через часте причастя Христа. Його ми повинні ширити через моління до Бога дарувати просвітлення всім, навіть тим, яких ми вважаємо служителями темряви.
Нині головне не піддатись спокусі героїчної безбожності. Пам'ятати про те, що сила не в сильній армії (вона є і в нашого ворога). Сила в світлі Христовому всередині нас. Воно, а не зброя, проганяє сили темряви.
"Коли все тіло твоє — світле й нічого темного не має, воно буде все в світлі, так, наче б освічувало тебе світло (своїм) сяйвом".
В оточуючій нас брехні треба берегти посудину свого тіла чистою. А найкраще це, згідно із євангелієм робиться через ділення: "Тож дайте милостиню з того, що усередині, і все у вас буде чисте". Ми очищуємось тоді, коли творимо милостиню, творимо добро, зауважуючи його потребу. Таким чином функціонувало чудо Майдану - люди творили милостиню з добра, яке віднаходили всередині себе і очищувались не лише ті, які дали а й ті, які отримали.

Немає коментарів:

Дописати коментар