суботу, 29 листопада 2014 р.

Важливість учти: 14, 16-24

Притча, яку Господь розповідає своїм слухачам, дуже пасує до нинішнього часу, переповненого різного роду подій та заходів, які вимагають нашої участі. Запевняючи участь у одному заході, ми часто робимо це необдумано, до певної міри керуючись "натхненням моменту" або бажанням не вчинити болю тому, хто нас запрошує. Сказавши "добре" ми маємо на увазі "добре, треба подумати і визначитися", а коли цей момент настає, ми вже й не пам'ятаємо причини запрошення.
Христос кличе нас дотримуватись слова. Коли ти удостоівся запрошення і удостоїв господаря надії на твою участь, зроби цей захід своєю необхідністю, приготуйся до участі у ньому, уникай присутності "про людське око". Словом, будь достойним гостем, гідним і подальших запрошень.
Христос у притчі відкриває нам також умовність наших "градацій" щодо подій, до участі у яких ми дали свою згоду. Не існує важливіших і менш важливих подій. Найважливішою є та, яка отримала твою згоду. Кожна, причина, яку озвучили гості із притчі - поле, воли, одруження - надзвичайно важливі події особистого життя кожного, але попередня згода взяти участь у учті, в очах Христа, важливіша за них.
Відмова гідних у учті, є шансом для тих, яких вважаємо негідними. Легковажність стає причиною перегляду статусу гідності і значення учти. Гідність за статусом уступає гідності через відкритість. Традиційна дружба уступає місце готовності відгукнутись на заклик участі.
Євангеліє гостинної учти сигнал для кожного з нас переглянути стосунки з  господарем. Особливо тих, які через хрещення вважаємо себе достойними запрошення на учту і маємо надію взяти у ній участь. Чи не стоять інші, безумовно дуже важливі, активності нашого життя на важливішому місці ніж участь у Господній вечері, яку він приготував на хресті і актуалізує у кожній святій літургії?

Здається саме так хотіли розставити приоритети отці ІІ Ватиканського собору, коли наголосили, що з учтою Господньою, яка реалізується у кожному літургійному богослужінні "жодне інше діяння Церкви не рівняється з його дієвістю ні значенням, ні ступенем"(КСЛ7).

Немає коментарів:

Дописати коментар