неділю, 9 січня 2011 р.

Святкування свідомої віри


Сьогоднішнє свято святого первомученика і архидиякона Стефана недарма святкують у поєднанні із святкуванням Воплочення Слова. У свідомості людей мученик - людина, яка потерпіла смерть за свою віру.
Насправді ж мучеником є не в першу чергу страдник. Мучеником в першу чергу є свідок, людина, котра дає свідчення своєї віри. Людина, життя якої є свідченням її віри. Людина, яка жертвує своє життя для свідчення своєї віри. Людина, життя якої є запорукою її віри.
Свято архидиякона Стефана є не просто свідчення того, що він християнин. Свідчення (мучеництво) Стефана є свідченням свідомої віри, віри, в основі якої лежить солідне знання власної традиції, просвітлене Святим Духом. Стефан не є релігійним фанатиком, який вмирає за православ'я, яким би воно не було. Його дискусія з противниками є солідно обгрунтованою. Він виступає як людина, яка знає чому вона є християнином. Він не обстоює віру батьків, його віра є вірою людини, яка дослідила Слово Боже, прийняла Його як запоруку спасіння.
Свідчення Стефана є плодом Воплочення. Слово Боже ожило в ньому, Воно свідчило його устами Істину спасіння.
Стефан є образом свідомої віри і прикладом для кожного з нас. Наскільки наша віра є свідомою? З яких джерел ми черпали б наше свідчення про Христа, про нашу віру?
У цей різдвяний час святкування Воплочення Слова, церква через приклад архидиякона Стефана кличе до кожного з нас: Навчайся, дитино, прийми Слово в своє серце. Стань свідомим свідком Воплоченого Слова. Будь готовий до того, шо в кожен час ти можеш мати нагоду свідчення. Відкинь поверхове безсловесся і навчися Словом Життя у Ньому. Тоді прослава твоя і молитва буде вгодна Богові, тоді ти зможеш брати участь у вічному Таїнстві Воплочення у Христі Ісусі.
Хай це святкування Різдва Господнього і свідчення його у цілому світі стане можливістю для нас тісніше пізнати Бога у Його Слові для свідчення спасення світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар