вівторок, 21 квітня 2015 р.

Роздуми до літургійних читань книга 1

Книжка вл.Венедикта "Роздуми над літургійними читаннями Євангелія" цікава під багатьма оглядами. 
- Передусім вона - свідчення віри. Це не наукові дослідження на тему біблійного богослов'я. Це нотатки віруючого серця, натхнені і зроджені щоденним читанням Святого Письма. Щось, що насправді кожен християнин повинен робити для себе - слухати Слово Господнє і намагатися вловити його відгомін у своєму серці. Інколи він - банальний, як звук з відра, інколи, навпаки переливається пасхальним передзвоном душі, яку торкнув сам Господь.
- Книжка цінна тим, що її написав єпископ, але стиль її - стиль не наглядача і вчителя, а вірного учня. Вона не неповнена викладом догм, моральних повчань, чи закликів - всім тим, чого звичайно очікуємо від церковного достойника. Радше її стиль - стиль монаха, який вміє залишитись наодинці із Словом Божим, побачити передусім себе у світлі Слова Божого. Зробити світлину своєї душі у контексті літургійної молитви.

- Врешті, книжка цінна тим, що вона вписана у контекст сучасної ініціативи - короткого допису. У час твітера, фейсбуку, людей, які збирають лише вершки новин, не маючи часу зазирнути у довгий текст, автор пробує викласти своє свідчення віри, свою сердечну ікону Христа, не так деталізованими прописами досвіченого іконописця-мініатюриста, як впевненими лаконічними штрихами художника, картини якого зрозумілі з першого погляду, бо актуальні для сучасності.
- Такі ініціативи можна лише вітати і наслідувати.
Вл.Венедикт: "Я буду щасливим, якщо ця книга допоможе вам наблизитись до Бога, але, коли ви наблизитесь, відкладіть її, щоб вона не заваджала вам бути з Богом. Бо в цьому її ціль - привести до Бога".

Немає коментарів:

Дописати коментар