вівторок, 14 квітня 2015 р.

Священство П'ятдесятниці

Від недавна у західній традиції почали вітати священиків у Великий Четвер із "професійним святом". Мовляв, Христос відслужив першу Службу Божу, а тому це - день священства. Це перейшло також до певної міри і на УГКЦ. Деякі священики вітають один одного у Великий Четвер із святом.
Насправді ж таке ототожнення Великого Четверга із священством у римській традиції є лише даниною пануючій там євхаристійній монокультурі - феномену, згубному для літургійного благочестя церкви, наслідком якого є зведення всього священичого служіння до звершення євхаристії. Насправді ж священство - набагато ширше покликання і є немислимим без інших священнодій - уприсутнень Христа, так чудово описаних у 7 пункті конституції про святу літургію ІІ Ватиканського собору.
Але навіть якщо припустити, що Христос встановивши священство на Тайній вечері, доручив апостолам служіння священнодійства, все ж воно немислиме без дії Духа Святого. І справді, здається, аж до П'ятдесятниці ми не бачимо у Святому Письмі згадок про те, що апостоли священнодіяли. Вони молились спільно. Навіть при виборі Матея вони послуговувались жеребкуванням, а не звичним згодом покладенням рук. Натомість із пришестям Духа Святого розпочинаються священнодії - апостоли хрестять і здається тоді вперше згадується ламання хліба не Христом, а спільнотою вірних.
Та й літургійна традиція недвозначно наголошує на тому, що священство невіддільне від створення церкви Духом Святим: "Все подає Дух Святий: проливає пророцтва, священиків поставляє; некнижних мудрости навчив, риболовів – богословами явив, укладає весь устав церковний. Єдиносущний і сопрестольний Отцю і Синові Утішителю, слава Тобі!"

Немає коментарів:

Дописати коментар