пʼятницю, 5 грудня 2014 р.

Не більшість, а повнота: Лк 15: 1-10

Христос пропонує людям, які його слухають абсолютно абсурдну логіку. Та й для сучасного "демократичного" вуха вона звучить абсолютно абсурдно. Людина ігнорує більшістю задля тотальної меншості, яка, ігноруючи більшість, зайшла туда, де їй справедливе місце. Люди часто схильні вважати, що добро для більшої кількості вартніше, задля нього можна пожертвувати меншістю, з двох зол вибрати менше.
Христос пропонує іншу логіку. Для нього не існує більшого чи меншого зла. Він залишає поза увагою уявне зло для більшості, задля очевидного добра для абсолютної меншості. Його логіка полягає у тому, щоб не моделювати небезпеки для 99-и овець, які залишаться без його нагляду, а допомогти одній, яка потребує його допомоги вже, тут і тепер. Тому Він покидає 99 і шукає одну, і, знайшовши її живою, радіє.
Цікавим є образ загубленої овечки. Загублена овечка - ікона харизматичної людина, яка шукає нового. Вона блукає, помиляється, переступає "закони пасовиська", наражається на небезпеку і наражає на неї інших, але саме її шукає і знаходить Господь, а знайшовши, влаштовує свято. Той, хто шукає, залишається живим, так довго, як прагне бути знайденим. Той, хто, шукаючи Господа, блукає стає причиною для радості ангелів.
Євангеліє цього дня - надія для всіх загублених. Господь не дбає про більшість, Йому потрібна повнота. Без всіх драхм Його багатство не буде цілісним. Без усіх овечок радість пастиря не буде повною. У всіх блуканнях нашого життя важливо дати Господеві знайти себе. За нами Він тужить, як пастир добрий, за нас він радіє як щаслива вдова. Без нас Його радість не буде повною, тому Він і досі не втомлюється шукати кожного з нас, аж поки не приведе всіх до радості небесного Отця.

Немає коментарів:

Дописати коментар