неділю, 24 серпня 2014 р.

Таланти благодарення

Мт 18, 23-35
Царство Боже в Євангелії від Матея у багатьох випадках х проекцією земного життя. Господь готовий піти назустріч упалій людині. Людині, яка не має що віддати за 10000 талантів - сума поза уявою тодішньої нормальної людини. Ми не маємо що віддати Господеві за те, що Він сотворив нас, дав нам середовище для для життя, повітря - як подих Духа, землю - як творіння у Христі, небо - як запоруку обіймів небесного Отця.
Момент усвідомлення звіту за все це у кожного з нас настає тоді, коли ми зустрічаємо Христа. У Ньому перед нашими очима постає одночасно і питання щодо прожитого дотепер життя і відповідь як можливість почати все знова. У Його воплоченні і житті - масштаб нашого життя у світі, у Його розп'ятті - прощення 10000 талантів, у Його воскресінні - запорука нашого життя у повноті.
Від нас очікується одне - благодарення. Постійна пам'ять про прощений борг і, як наслідок цієї пам'яті, наша дія щодо своїх ближніх. Пам'ятай про даровану тобі повноту життя і ділись цією повнотою з ближніми, особливо із тими, кого ти можеш сповнити, облегчити його від різноманіття боргових тягарів, спрямувати його життя до благодарення, його прохальну молитву перетворити у євхаристію.
Цього вчимося кожного разу, беручи участь у літургії. Вершиною Літургії - не лише євхаристійної, але і будь яких богослужінь - у всіх традиційних церквах є благодарення. Через пам'ять про даровані нам блага ми славословно благодаримо і за те, що Господь дасть нам у майбутньому. Більше того, справжня літургія починається після літургії у церкві, тоді, коли даровані нам 10000 талантів стають нашим даром для тих, які потребують 100 динаріїв.

довідка: 
талант = грошова міра. приблизно 27 кг.
динарій = щоденна заробітна платня робітника у полі (пор. Мт 20, 1-15)

Немає коментарів:

Дописати коментар