четвер, 25 квітня 2024 р.

ЧИН ЛІТУРГІЇ СВЯТОГО АПОСТОЛА І ЄВАНГЕЛИСТА МАРКА

Святий апостол і євангелист Марко, як виявляється був не лише євангелистом, а й літургістом. Принаймні, церковна традиція приписує йому текст однієї із грецьких Божественних Літургій, а також і Літургії Передшеосвячених дарів.


*******************************

ЧИН ЛІТУРГІЇ СВЯТОГО АПОСТОЛА І
ЄВАНГЕЛИСТА МАРКА

Священик: Мир всім.

Народ: І духові твоєму.

Диякон: Молітеся.

Народ: Господи, помилуй. тричі

Священик же молиться: Благодаримо Тебе і преблагодаримо, Господи Бoжe наш, Отче Господа і Бога, і Спаса нашого Ісуса Христа, за все і через все, і у всьому, бо Ти зберіг, допоміг, захищав і провадив нас у минулий час життя нашого і допровадив нас до цього часу, удостоїв знову предстати Тобі у святому місці Твоєму, щоб молитись за відпущення гріхів наших і за помилування всього народу Твого. Молимось і просимо Тебе, Людинолюбче благий, дай нам провести святий день цей і весь час життя нашого безгрішно, з усякою радістю, здоров’ям, спасінням і усякою святістю і страхом Твоїм. А всяку ненависть, хворобу всяку, всяку спокусу, сатанинську дію всяку, всякі нападки злих людей віджени від нас, Боже, і від святої Твоєї соборної і апостольської церкви. Подай нам добре і пожиточне; якщо в чомусь согрішили ми словом, чи ділом, чи помислом, Ти, як благий і людинолюбний, зволь недоглянути і не покинь нас, Боже, бо на Тебе уповаємо, і не введи нас у спокусу, але ізбав нас від лукавого і від діл його благодаттю і милосердям, і людинолюб’ям єдинородного Твого Сина, через якого і з яким Тобі слава і влада у всесвятому, благому і животворящому Твоєму Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Народ: Амінь.      

Священик: Мир усім. 

Народ: І духові твоєму.  

Диякон: Молітесь за владу.        

Народ: Господи помилуй. тричі

Священик: Владико Господи Боже, Отче Господа і Бога, і Спаса нашого Ісуса Христа, молимось і просимо Тебе, збережи владу нашу в мирі і мужності, і правді. Впокори їм, Боже, всякого ворога і супротивника; візьми зброю і щит і повстань на поміч їм. Даруй їм, Боже, перемоги, щоб ми мали помисли мирні і для святого імені Твого, щоб і нам в тиші днів їх провадити тихе і сумирне життя, у всякому благочесті і чесноті, благодаттю і щедротами, і людинолюб’ям єдинородного Твого Сина, через якого і з яким Тобі слава і влада, зі всесвятим і благим, і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Народ: Амінь.

Священик: Мир усім.

Народ: І духові твоєму.

Диякон: Молітесь за папу і єпископа.

Народ: Господи помилуй. тричі

Священик: Владико Господи Боже, Вседержителю, Отче Господа і Бога, і Спаса нашого Ісуса Христа, молимось і просимо Тебе, людинолюбний, благий, зберегти святого і блаженного архиєрея нашого папу ім’я і преподобного єпископа ім’я. Збережи їх нам на многії літа в мирі, щоб звершували ввірене Тобою святе первосвященство за святою і блаженною волею Твоєю, правильно навчаючи слово істини з усіма православними єпископами, пресвітерами, дияконами, піддияконами, читцями, співцями і вірними, з усією повнотою святої і єдиної соборної церкви, даруючи їм мир, і здоров’я, і спасіння. Молитви ж їх, які вони звершують за нас, а ми за них, прийми, Господи, на святий, і наднебесний, і мисленний жертовник Твій. А всякого ворога святої церкви Твоєї покори під ноги їх скоро благодаттю і щедротами, і людинолюб’ям єдинородного Твого Сина, через якого і з яким Тобі слава і влада, зі всесвятим, і благим, і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Народ: Амінь.      

Священик: Мир усім. 

Народ: І духові твоєму.  

Диякон: Станьте на молитву.

Народ: Господи помилуй, тричі.

Священик мовить молитву входу і кадила: Владико Господи Боже наш, Ти вибрав дванадцятисвічний світильник - дванадцять апостолів і послав їх проповідувати у всьому світі і навчати євангеліє царства Твого, і лікувати хворобу і всяку неміч в народі, і дихнув у лики їх і сказав їм: прийміте Духа святого, Утішителя; кому відпустите гріхи, тому відпустяться, на кому ж зоставите, на тому зостануться. Тому і на нас, предстоячих рабів Твоїх, при вході священнодійства з єпископами, пресвітерами, дияконами, читцями, співцями і вірними, з усією повнотою святої, соборної і апостольської церкви ізбав нас, Господи, від заборони і прокляття, і від анатеми, і уз, і відлучення, і від частки супротивника; і очисти наші уста і серце від усякої нечистоти і від всякого зіпсуття, щоб нам з чистим серцем і совістю чистою приносити Тобі кадило це як благоприємний запах, і на відпущення гріхів наших і всього народу Твого благодаттю і щедротами, і людинолюб’ям єдинородного Твого Сина, через якого і з яким Тобі слава і влада, зі всесвятим і благим, і животворящим Твоїм Духом, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Народ: Амінь.

Диякон: Прості!

І співають: Єдиноро́дний Си́ну і Сло́ве Бо́жий, безсме́ртний Ти і зво́лив Ти спасіння на́шого ра́ди воплоти́тися від свято́ї Богоро́диці і Приснодіви Марії, незмінно ста́вши чоловіком і розп’я́тим бу́вши, Хри́сте Бо́же, сме́ртю смерть подола́в; Ти оди́н зі Свято́ї Тро́йці, рівносла́вимий з Отце́м і Святи́м Ду́хом, спаси́ нас.

І відбувається вхід з Євангелієм.

Священик: Мир усім.

Народ: І духові твоєму.

Диякон: На молитву.

Народ: Господи помилуй.

Священик мовить молитву трисвятого: Владико Господи, Ісусе Христе, співвічне Слово безначального Отця, Ти став подібний до нас у всьому, окрім гріха, для спасення роду нашого, послав святих Твоїх учеників і апостолів проповідувати і навчати Євангеліє царства Твого і зціляти всяку хворобу і неміч всяку в народі Твоєму, сам і нині, Владико, пошли світло Твоє й істину Твою і просвіти очі ума для розуміння божественних слів Твоїх, і сподоби нас бути слухачами їх, і не лише слухачами, а й виконавцями слова, які стали здатними приносити плоди і давати плоди благі і в тридцять - , і у стократ, щоб нам удостоїтись царства небесного.  І хай скоро випередять нас щедроти Твої, Господи, бо Ти єси благовістя, Спас і охоронець душ і тіл наших, Господи Боже, і Тобі славу, і благодарення, і трисвяту пісню возсилаємо, Отцю і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Народ: Амінь.

Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний, помилуй нас.

І після трисвятого священик знаменує народ, мовлячи: Мир усім.

Народ: І духові твоєму.

Потім: Будьмо уважні. 

Апостол, читання перед алилуя.

Диякони після читання кажуть: Господи, благослови.

Священик: Господь хай благословить і співдіє з вами Своєю благодаттю, нині і повсякчас, і на віки віків.

Священик перед Євангелієм вкладає ладан, мовлячи так: Кадило приносимо перед святою славою Твоєю, Боже, що приймаєш його на святий і ненадбесний, і мисленний Твій жертовник. Воздай нам низпосланням благодаті Святого Твого Духа; бо благословен Єси, і пошли славу Твою.

Диякон, приступаючи до читання Євангелія, мовить: Господи, благослови.

Священик: Господь хай благословить і укріпить, і учинить нас слухачами святого Євангелія Свого, благословенний Бог, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Диякон: Встаньте, почуймо святе Євангеліє.

Священик: Мир усім.

І диякон читає Євангеліє, ектенію, священик же молиться: Господи, хворих з народу Твого, милістю навідавши і щедротами, зціли. Подорожуючу братію нашу чи тих, які мають подорожувати, приведи кожного на місце своєчасно. Благотворні дощі зішли на місця, які мають потребу і необхідність у них. Річкові води підійми до міри їх благодаттю Твоєю. Плоди земні зрости для насіння і для урожаю. Влажду раба Твого, якого Ти удостоїв керувати на землі, збережи в мирі і мужності, і правді, і тишині. Смиренне і достойне милості, і христолюбиве місто це ізбав, Боже, від днів лихих, від голоду, пошесті і нападу язичників, як пощадив єси місто Ніневію; бо Ти милостивий і співчутливий, і незлопам’ятний до гріховності людей. Ти через пророка Твого Ісаю мовив: Я буду охороняти місто це, щоб спасти його заради Себе і заради Давида, раба Мого. Тому молимось і просимо Тебе, людинолюбний благий, збережи місто це заради мученика і євангелиста Марка, який показав нам путь спасіння, благодаттю і щедротами, і людинолюб’ям єдинородного Твого Сина, через якого і з яким Тобі слава і влада, зі всесвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Диякон: Почни.

І мовлять стихДиякон мовить: три.[1]

Священик: Владико Господи Боже, Вседержителю, Отче Господа нашого Ісуса Христа, молимось і просимо Тебе: небесний мир даруй серцям усіх нас, рівно ж і мир життя цього подай нам. Святого і блаженного папу нашого ім’я і преподобного єпископа нашого ім’я зберігаючи, збережи нам їх на многії літа, мирно звершуючими ввірене їм Тобою святе первосвященство за святою і блаженною волею Твоєю, правильно навчаючими слово істини, з усіма православними єпископами, пресвітерами, дияконами, піддияконами, читцями, співцями, з усією повнотою святої, соборної і апостольської церкви. Зібрання наші, Господи, благослови; даруй, щоб вони відбувались без утисків і без перепон за святою волею Твоєю. Доми молитов, доми благословень нам і тим, які будуть після нас, рабам Твоїм, даруй во віки. Возстань, Господи, і хай розбіжаться вороги Твої, хай утікають всі, хто ненавидить ім’я Твоє святе. А вірний і православний народ Твій благослови; помнож його до тисяч і міріад; і хай не переважає смерть гріха над нами і над усім народом Твоїм, благодаттю і щедротами, і людинолюб’ям єдинородного Твого Сина, через якого і з яким Тобі слава і влада, зі всесвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Народ: Амінь.

Священик: Мир усім.

Народ: І духові твоєму.

Диякон: Глядіть, щоб ніхто з оглашенних.

І співають: Херуви́мів таїнстве́нно зобража́ючи і Животворя́щій Тро́йці трисвяту́ю пісню співа́ючи, вся́ку ни́ні жите́йську відложім печа́ль, щоб і Царя́ всіх ми прийня́ли, що Його́ в сла́ві неви́димо супрово́дять а́нгельські чи́ни. Алилу́я, алилу́я, алилу́я.

Священик вкладає ладан для входу і молиться: Господи Боже наш, Ти нічого не потребуєш, прийми кадило це, яке приноситься рукою недостойною, і благослов’я Твого всіх нас удостой, бо Ти єси освячення наше, і Тобі славу возсилаємо.

І входять святі дари у святилищеі священик молиться так: Святий, найвищий, страшний, у святих опочиваючий Господи, сам освяти нас і удостой страшного священства Твого, і приведи нас до честі достойного жертовника Твого з усією доброю совістю; і очисти серця наші від усякої нечистоти; всяке зле почуття віджени від нас. Освяти ум і душу і дай нам звершувати служіння святих отців наших зі страхом Твоїм, умилостивлюючи лице Твоє завжди, бо Ти благословляєш і освячуєш усе, і Тобі возносимо славу і благодарення.

Диякон: Вітайте один одного.

Священик мовить молитву поцілунку: Владико Господи, Вседержителю, споглянь з неба на церкву Твою і на весь народ Твій, і всю паству Твою, і спаси всіх нас, недостойних рабів Твоїх, овець стада Твого, і подай нам Твій мир і Твою любов, і поміч Твою, і зішли нам дар Всесвятого Твого Духа, щоб ми з чистим серцем і благою совістю вітали один одного поцілунком святим, не з лицемір’ям, не із супротивним настроєм, але невинно і непорочно в одному дусі, в союзі миру і любові, одне тіло і один дух, з одною вірою, як ми і покликані, з єдиним упованням покликання нашого, щоб всім нам осягнути божественну і безконечну любов у Христі Ісусі, Господі нашому, з яким благословен єси.

Відтак священик вкладає ладан, мовлячи: Кадило приноситься імені Твоєму; хай буде воно, молимось, прийняте із убогих рук нас грішників на наднебесний Твій жертовник як благоприємні пахощі для помилування всього народу Твого, бо Тобі подобає всяка слава, честь, поклоніння і благодарення, Отцю і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

І після поцілунку диякон голосно: Встаньте, щоб достойно приносити.

Священик, знаменуючи дискоси і чаші, мовить голосно: Вірую в єди́ного Бо́га Отця́, Вседержи́теля, Творця́ не́ба і землі, і всьо́го ви́димого і неви́димого. І в єди́ного Го́спода Ісу́са Христа́, Си́на Бо́жого, Єдиноро́дного, від Отця́ ро́дженого пе́ред усіма́ віка́ми, – світло від світла, Бо́га істинного від Бо́га істинного, ро́дженого, несотво́реного, єдиносу́щного з Отце́м, че́рез яко́го все поста́ло. Він за́для нас, люде́й, і на́шого ра́ди спасіння зійшо́в із небе́с, і воплоти́вся з Ду́ха Свято́го і Марії Діви, і став чоловіком. І був розп’я́тий за нас при По́нтії Пила́ті, і стражда́в, і був похо́ваний. І воскре́с у тре́тій день, згідно з Писа́нням. І вознісся на не́бо, і сиди́ть право́руч Отця́. І зно́ву гряде́ зо сла́вою суди́ти живи́х і ме́ртвих, а Його́ Ца́рству не бу́де кінця́. І в Ду́ха Свято́го, Го́спода Животворя́щого, що від Отця́ ісхо́дить, що з Отце́м і Си́ном рівнопоклоня́ємий і рівносла́вимий, що говори́в че́рез проро́ків. В єди́ну, святу́, собо́рну й апо́стольську Це́ркву. Ісповідую одне́ хре́щення на відпу́щення гріхів. Очікую воскресіння ме́ртвих і життя́ майбу́тнього віку. Амінь.

Диякон: Встаньте на молитву.

Священик: Мир усім.

Диякон: Помолітесь за тих, що приносять.

Священик мовить молитву предложення: Владико Ісусе Христе, Господи, Слово співвласне безначальному Отцю і Святому Духові, великий Архієрею, Хлібе, що зійшов з небес і возвів із тління життя наше, дав Себе Самого як непорочного Агнця за життя світу, молимось і просимо Тебе, Господи чоловіколюбний, зверни лице Твоє на хліб цей і на чаші ці, які пресвята трапеза приймає, при служінні ангелів і оточенні архангелів, через священиче священнодійство, в Твоїй славі і оновленні душ наших, благодаттю і щедротами, і людинолюб’ям єдинородного Твого Сина, через якого і з яким Тобі слава і влада, зі всесвятим і благим, і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

І коли народ мовить: І воплотився від Духа Святого,

Він творить хресне знамення: І розп’ятого за нас.

І знову знаменує: І в Духа Святого.

Подібно і після Віруюсвященик знаменує народ, мовлячи: Господь з усіма.

Народ: І з духом твоїм.

Священик: Вгору піднесім серця.

Народ: Піднесли до Господа.

Священик: Благодарім Господа.

Народ: Достойно і праведно.

Священик починає возношення: Воістину достойно і праведно, свято і любо і душам нашим корисно, Сущий, Владико, Господи Боже, Отче Вседержителю, Тебе хвалити, Тебе оспівувати, Тебе благодарити, Тебе ісповідувати вночі і вдень неустанним язиком і невмовкаючими устами, і невмовкним серцем, Тебе, що сотворив небо і все, що на небі, землю і що на землі, море, джерела, ріки, озера, і все, що в них, Тебе, що сотворив людину на Свій образ і подобу, якій дарував єси райську насолоду, а коли вона порушила заповідь, не відкинув і не залишив, Благий, але знову призвав через закон, врозумляв через пророків, відтворив і обновив через страшне і животворяще, і небесне це таїнство; а все це вчинив єси Твоєю Премудрістю, Світлом істинним, єдинородним Твоїм Сином, Господом і Богом, і Спасом нашим Ісусом Христом, через якого Тобі з Ним і Святим Духом благодарячи приносимо словесну і безкровну службу цю, яку приносять Тобі, Господи, всі народи від сходу сонця і до заходу, від півночі і до півдня; бо велике ім’я Твоє в усіх народах, кадило приноситься святому імені Твоєму, і жертва, і приношення.

Тож молимось і просимо Тебе, Людинолюбний, Благий, пом’яни, Господи, святу і єдину, соборну і апостольську Церкву, від кінців землі до кінців її, всі народи і всі пастви Твої.

Мир небесний даруй серцям усіх нас, також і мир життя цього дай нам.

Владу, воїнство, начальників, ради, народи, сусідів, входи і виходи наші влаштуй у всякому мирі.

Царю світу, даруй нам Твій мир у згоді і любові; володій нами, Боже; бо іншого крім Тебе не знаємо, ім’я Твоє призиваємо; оживотвори душі всіх нас, і хай не переважить смерть гріха нас і весь народ Твій.

Хворих з народу Твого, Господи, навідавши милістю і щедротами, зціли.

Відстав від них і від нас всяку хворобу і неміч, духа слабості віджени від них. Хто у довготривалих хворобах лежить, возстав їх. Кого нечисті духи мучать, зціли їх. Хто у темницях чи у рудниках, чи у судах, чи в осудженні, чи у вигнанні чи в рабстві гіркому, чи виснажених податками, всіх помилуй, всіх їх ізбав, бо Ти Єси Бог наш, звільнення ув’язнених, укріплення розслаблених, надія безнадійних, поміч безпомічних, возставлення упалих, пристань для охоплених бурями, меснику пригнічених; всякій душі християнській, стражденній і утисненій, подай милість, подай полегшення, відпочинок подай. Також і наші, Господи, душевні хвороби зціли, тілесні немочі вилікуй, Лікарю душ і тіл, Ти, що на усяку плоть споглядаєш, споглянь і зціли нас спасінням Твоїм. Подорожуючим братам нашим чи тим, які мають подорожувати, на всякому місці співподорожуй; сушею чи ріками, чи озерами, чи дорогами, чи іншим яким способом подорожуючих всіх усюди приведи до пристані спокійної, до пристані спасительної; будь їхнім співплавателем і супутником; поверни їх рідним їхнім у радості і здоровими. Також і нашу, Господи, подорож в цьому житті збережи бездоганною і умиротвореною до кінця. Дощі благотворні щедро зішли на місця, які мають потребу і необхідність в них. Возвесели і обнови нашестям  їх лице землі, щоб вона оживилась краплями їх, даючи плоди. Води рік підійми до їх природнього рівня міри; возвесели і обнови повноводдям їх лице землі. Потоки її наводни, умнож рослинність її. Плоди земні благослови, Господи, збережи цілими і неушкодженими для нас, возведи їх нам для насіння і урожаю. Благослови і нині, Господи, вінець року благості Твоєї для вбогих з народу Твого, для вдовиці і для сироти, для чужинця, для всіх нас, які надіються на Тебе і призивають святе ім’я Твоє. Бо очі всіх уповають на Тебе, і Ти даєш поживу їм у слушний час. Ти даєш поживу усякій плоті, сповни радістю і веселістю серця наші, щоб, завжди усе необхідне маючи, повнились ми всяким добрим ділом у Христі Ісусі Господі нашім. Царю царюючих і Господи владарюючих, країну рабів Твоїх, православної і христолюбивої влади нашої, яких Ти удостоїв керувати на землі, в мирі і мужності і правді збережи, упокори під ноги їх, Боже, всякого ворога і супротивника туземного і чужого; візьми зброю і щит і повстань на поміч їм, та оголи меч і загороди путь тим, які переслідують їх. Будь покровом над головою їх в день війни; вклади в серця їх добрі думки про святу Твою соборну і апостольську церкву і весь христолюбивий народ, щоб і нам в мирі їх провадити тихе і сумирне життя у всякому благочесті і чистоті. Душі спочилих у вірі Христовій отців і братії упокой; Господи Боже наш, пом’яни од віку праотців, отців, патріархів, пророків, апостолів, мучеників, ісповідників, єпископів, преподобних, праведних, всякий дух що у вірі Христовій звершився і тих, пам’ять яких в нинішній день звершуємо, і святого отця нашого Марка, Апостола і Євангелиста, який показав нам путь спасіння.

Радуйся, благодатна, Господь з тобою: благословенна ти між жінками, і благословен плід лона Твого; бо ти родила Спаса душ наших.  

Особливо пресвяту, пречисту, благословенну Владичицю нашу, Богородицю і Приснодіву Марію.

Диякон: Господи, благослови.

Священик: Господь хай благословить тебе Своєю благодаттю, нині і повсякчас, і на віки віків.

Диякон (читає) диптихи спочилих.

Священник же, схилившись, молиться: І всіх їх душі упокой, Владико Господи Боже наш, в обителях святих Твоїх, в царстві Твоєму, дарувавши їм обітовані Тобою блага, яких око не бачило і вухо не чуло, і на серце людині не спадало, які Ти, Боже, приготував тим, що люблять святе ім’я Твоє. Їх душі упокой і удостой царства небесного, а нам даруй завершення життя християнське і благовгодне Тобі, і безгрішне, і сподоби нас отримати частку й жереб з усіма святими Твоїми. Жертви і приношення тих, хто приносить ці дари благодарення, прийми, Боже, на святий і пренебесний, і мисленний Твій жертовник, в висоти небесні через слуг Твоїх архангелів від тих, які принесли багато і мало, тайно і явно, від жадаючих принести і тих, які не мають що принести, і від тих, які в нинішній день принесли приношення, як Ти прийняв дари праведника Твого Авеля, (і вкладає священик ладан, і мовить:) жертву отця нашого Авраама, ладан Захарії, милостині Корнелія і дві лепти вдовиці, прийми їх благодарні дари, і воздай їм за земне небесним, за дочасне - вічним. Святого і блаженного папу ім’я, якого вибрав Єси і удостоїв  керувати святою Твоєю соборною і апостольською церквою, і преподобного єпископа нашого ім’я, зберігаючи збережи їх на многая літа, на часи мирні, звершуючими ввірене Тобою святе Твоє священство за святою і блаженною волею Твоєю, правильно навчаючих слово істини. Пом’яни також і повсюди сущих православних єпископів, пресвітерів, дияконів, піддияконів, читців, співців, монахів, дівиць, вдовиць, вірних. Пом’яни, Господи, святе місто Христа Бога нашого, і столицю, і це місто наше, всяке місто і країну, і тих, які живуть там у православній вірі Христовій, мир і безпеку їх. Пом’яни, Господи, всяку християнську душу стражденну і утиснену, що потребує милості і помочі Божої, і навернення заблуканих. Пом’яни, Господи, полонених братів наших; дай їм бути в милості і прихильності у всіх, хто полонив їх.

Пом’яни, Господи, і нас грішних і недостойних рабів Твоїх і загладь гріхи наші, як Бог благий і людинолюбний. Пом’яни, Господи, і мене смиренного і грішного, і недостойного раба Твого, і загладь гріхи мої як людинолюбний Бог. Будь з нами, які служать всесвятому імені Твоєму. Зібрання наші, Господи, благослови. Ідолослужіння повністю викорени зі світу. Сатану і всяку дію його і лукавство сокруши під ногами нашими. Ворогів церкви Твоєї, Господи, як завжди, так і тепер упокори. Викрий гордість їх; скоро покажи їм безсилля їх; нападки їхні і злі підступи, які вони проти нас коять, недієвими вчини. Возстань, Господи, і хай розбіжаться вороги Твої, і хай утікають геть усі, хто ненавидить ім’я Твоє святе. А вірний і православний народ Твій благослови тисячами тисяч і міріадами міріад благословень, усіх, хто творить святу волю Твою.

Диякон: Ті, хто сидить, встаньте.

Священик: Звільни в’язнів, ізбав, тих, що в потребах, напій спраглих, малодушних утіш, наверни заблуканих, затьмарених просвіти, возстав упалих, утверди тих, хто сумнівається, вилікуй хворих, всіх, Благий, приведи на путь спасіння і приєднай їх до святої Твоєї пастви; нас же очисти від беззаконь наших, ставши захисником і покровителем нашим у всьому.

Диякон: На схід.

І, прихилившись, священик молиться: Бо Ти понад усяке начало і влади, і сили, і владарства, і понад всяке ім’я, яке призивається не лише в цьому віці, а й у майбутньому. Тобі предстоять тисячі тисяч і міріади міріад святих Ангелів і воїнства Архангелів. Тобі предстоять два вищі Твої роди істот, многоокі Херувими і шестикрилі Серафими, які двома крилами закривають обличчя і двома - ноги, і двома літають, і взивають один одному невмовкаючими устами і неустанними богослов’ями, побідну і трисвяту пісню співаючи, виголошуючи, славословлячи, взиваючи і мовлячи величній славі Твоїй:

Свят, свят, свят, Господь Саваот! Повне небо і земля святої слави Твоєї.  Повсякчас усе святить Тебе, і з усіма, що святять Тебе, прийми, Владико Господи, освячення і від нас, що разом з ними співаємо і мовимо:

Народ: Свят, свят, свят Господь.

Священик знаменує святі дари, мовлячи: Воістину повні небо і земля святої слави Твоєї через явління Господа і Бога, і Спаса нашого Ісуса Христа; сповни, Боже, і цю жертву благословенням Твоїм через нашестя всесвятого Твого Духа. Бо сам Господь і Бог, і Цар усіх нас Ісус Христос в ту ніч, в яку Він передав Себе за гріхи наші на найжахливішу за всіх смерть плоттю, возлежавши зі святими своїми учениками і апостолами, взяв хліб у святі і пречисті, і непорочні свої руки, споглянув на свого Отця, а нашого Бога і Бога всіх, благодарив, благословив, освятив, переломив, подав святим і блаженним своїм ученикам і апостолам, мовивши: Прийміть, їжте,

Диякон: Усильно молітеся.

Священик: Це є Тіло Моє, що за вас ламається і віддається на відпущення гріхів.

Народ: Амінь.

Священик: Також і чашу по вечері взяв і розчинив у ній вино та воду, споглянув на небо до Тебе, свого Отця, а нашого Бога і Бога всіх, благодарив, благословив, сповнив Духом Святим, подав святим і блаженним своїм ученикам і апостолам, мовивши:  Пийте з неї всі,

Диякон: Ще усильніше молітесь.

Священик: Це бо є Кров Моя Нового Завіту, що за вас і за багатьох проливається і віддається на відпущення гріхів.

Народ: Амінь.

Священик: Це творіте на Мій спомин, бо щоразу, коли їсте хліб цей і п’єте чашу цю, смерть Мою звіщаєте і Моє воскресіння і вознесіння ісповідуєте, допоки Я прийду.

Смерть, Владико Господи Вседержителю, Царю небесний, єдинородного Твого Сина, Господа і Бога, і Спаса нашого Ісуса Христа звіщаючи і тридневне і блаженне воскресіння Його з мертвих ісповідуючи, і вознесіння на небеса ісповідуючи, і сидіння праворуч Тебе, Бога і Отця, і друге страшне і жахаюче Його пришестя очікуючи, коли Він має прийти судити живих і мертвих по правді і воздати кожному за ділами його Тобі, Господи Боже наш, Твоє із Твоїх дарів ми положили перед Тобою. І молимось і просимо Тебе, людинолюбний, благий, зішли зі святої висоти Твоєї, із готового житла Твого, із неописаних надр, самого Утішителя, Духа істини, Святого, Господа, животворящого, що говорив через закон та пророків і апостолів, всюдисущого і все наповняючого, діючого самовладно, не служебно, який, кому хоче, тому й дарує освячення по благоволінню Твоєму, простого за єством, багатоманітного за діями, джерело дарувань божественних, Тобі єдиносущного, із Тебе ісходящого, співпрестольного царству Твоєму і єдинородного Твого Сина, Господа і Бога, і Спаса нашого Ісуса Христа; і на нас, і на хліби ці, і на чаші ці, Духа Твого Святого, щоб Він освятив і звершив їх як всесильний Бог і сотворив хліб Тілом,

Народ: Амінь.

Священик: А чашу – Кров’ю Нового Завіту, самого Господа і Бога, і Спаса, і Царя всіх нас Ісуса Христа,

Диякон: Ідіть, диякони.

Священик: Щоб вони були всім нам, які причащаються їх, на віру, на тверезість, на зцілення, на ціломудріє, на освячення, на оновлення душі, тіла і духа, на причастя блаженства вічного життя і безсмертя, на прославлення всесвятого Твого імені, на відпущення гріхів, щоб і в цьому, як і у всьому, прославлялось і оспівувалось, і святилось всесвяте і хвалигідне, і прославлене ім’я Твоє з Ісусом Христом і Святим Духом.

Народ: Як було і є.

Священик: Мир усім.

Диякон: Молітеся.

Священик: Боже світла, життя Родителю, Джерело благодаті, Создателю віків, Осново відання, Подателю премудрості, Скарбнице святості, Учителю чистих молитов, Доброчинцю душі, який подає малодушним, що на Тебе уповають, те, у що Ангели проникнути жадають, Ти вивів нас із безодні на світло, дарував нам із смерті життя, подав нам із рабства свободу, розсіяв наявну в нас схильність до гріха явлінням єдинородного Твого Сина, Сам і нині, Владико Господи, нашестям всесвятого Твого Духа просвіти очі ума нашого, щоб неосудно причаститися нам безсмертної і небесної цієї поживи, і освяти нас всеціло у душі, тілі і дусі, щоб нам зі святими Твоїми учениками і апостолами мовити Тобі молитву цю:

Отче наш, що єси́ на небеса́х, ха́й святи́ться Ім’я́ Твоє́, ха́й при́йде Ца́рство Твоє́, ха́й бу́де во́ля Твоя́, як на не́бі, так і на землі. Хліб наш насу́щний дай нам днесь; і прости́ нам довги́ на́ші, як і ми проща́ємо довжника́м на́шим; і не введи́ нас у споку́су, але́ ізба́в нас від лука́вого.

І сподоби нас, Владико, людинолюбний Господи, з дерзновенням, неосудно, з чистим серцем, просвітленою душею, з непостидним лицем, освяченими устами осмілитись призивати Тебе, сущого на небесах, святого Бога Отця, і мовити:

Народ: Отче наш, що єси́ на небеса́х, ха́й святи́ться Ім’я́ Твоє́, ха́й при́йде Ца́рство Твоє́, ха́й бу́де во́ля Твоя́, як на не́бі, так і на землі. Хліб наш насу́щний дай нам днесь; і прости́ нам довги́ на́ші, як і ми проща́ємо довжника́м на́шим; і не введи́ нас у споку́су, але́ ізба́в нас від лука́вого.

Священик: Так, Господи, Господи, не введи нас у спокусу, але ізбав нас від лукавого. Бо велике Твоє милосердя знає те, що ми не можемо витривати по великій своїй немочі, але дай при спокусі і полегшення, щоб ми могли витривати її. Бо Ти дав нам владу наступати на змій і скорпіонів та на всяку силу вражу. Бо Твоє царство і сила навіки.

Народ: Амінь.

Священик: Мир усім.

Диякон: Голови ваші Ісусу приклоніте.

Народ: Тобі, Господи.

Священик: Владико Господи Боже, Вседержителю, Ти сидиш на Херувимах і Тебе славлять Серафими, Ти влаштував із вод небо і прикрасив його безліччю зір, поставив у висотах безплотні воїнства Ангелів для вічних славословій, Тобі приклонили ми шию душ і тіл наших, являючи знак рабства, і просимо Тебе, віджени мрячні нашестя гріха від ума нашого і просвіти божественними променями Святого Твого Духа ум наш, щоб, сповнившись відання Твого, ми достойно причастились предложених нам благ пречистого Тіла і чесної Крови єдинородного Твого Сина, Господа і Бога, і Спаса нашого Ісуса Христа, простивши нам різнорідні гріхи, за великою і недослідною Твоєю благістю, благодаттю і милосердям, і людинолюб’ям єдинородного Твого Сина, через якого і з яким Тобі слава і влада, у всесвятому і благому, і животворящому Твоєму Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Священик: Мир усім.

Диякон: Зі страхом Божим.

Священик: Святий, Всевишній, страшний, що у святих опочиваєш, Господи, освяти нас словом благодаті Твоєї і нашестям всесвятого Духа Твого; бо Ти сказав, Владико: будьте святі, Я бо свят єсмь; Господи Боже наш, неосяжне Слово Боже, Отцю і Святому Духові єдиносущне, співвічне і співвладне, прийми чисту пісню, разом із Херувимами і Серафимами, і від мене грішного і недостойного раба Твого, із недостойних уст моїх, що взиває і мовить:

Народ: Господи помилуй (тричі).

Священик: Святеє святим.

Народ: Єдин Отець свят, єдин Син свят, єдин Дух свят, у єдності Духа Святого. Амінь.

Диакон: За спасіння і заступленння.

Священник, знаменуючи народ: Господь з усіма.

І ламає священик хліб, мовлячи: Хваліте Бога.

І роздроблює священик хліб, мовлячи присутнім: Господь благословить і поможе великим Своїм людинолюб’ям і решту.

Священик: Повеліте.

Клир: Дух Святий велить і освячує.

Священик: Ось освятилось і звершилось.

Клир: Єдин Отець свят, тричі.

Священик: Господь з усіма.

Клир: І з духом твоїм.

Священик: Сам благословив його.

І причащається священик, молячись Людинолюб’ям.

Інакше: Як лань лине до потоків води (Пс. 41).

І коли причащає клир, мовить: Тіло святе.

І над чашею мовить: Чесна Кров Господа і Бога, і Спаса нашого.

І по сповненні, мовить диякон: Встаньте на молитву.

Священик: Мир усім.

Диякон: Молітеся.

Священик мовить молитву благодарення: Благодаримо Тебе, Владико Господи Боже наш, за причастя святих, пречистих, безсмертних і небесних Твоїх Тайн, які дарував нам єси для добродіяння і освячення, спасіння душ і тіл наших, і молимось, і просимо Тебе, людинолюбний, благий Господи, подай, щоб причастя святого Тіла і чесної Крові єдинородного Твого Сина було нам на віру непостидну, на любов нелицемірну, на примноження благочестя, на прогнання супротивника, на збереження заповідей Твоїх, як напуття до життя вічного, на благоприємну відповідь на страшному суді Христа Твого, через Якого і з Яким Тобі слава і влада, зі всесвятим і благим, і животворящим Твоїм Духом.

Потім священик повертається до народу, мовлячи: Царю найвеличніший і співвладний Отцеві, що спустошив ад могутністю Твоєю і низложив смерть, і зв’язав сильного, і возставив Адама із гробу богодійною силою Твоєю й осяйним сяйвом невимовного Божества Твого, Сам, Владико, через причастя пречистого Твого Тіла і чесної Твоєї Крові, зішли невидиму правицю Твою, сповнену благословень, і всіх нас благослови, помилуй, укріпи божественною Твоєю силою і віджени від нас нечисту і грішну дію бажань плотських, просвіти мисленні наші очі супроти беззаконня мрячного, яке оточує нас, з’єднай нас з преблаженним ликом святих, благовгодившим Тобі, бо через Тебе і з Тобою Отцю і всесвятому Духові подобає всяке славослов’я, честь, влада, поклоніння і благодарення, нині і повсякчас, і на віки віків.

Диякон: Ідіть у мирі.

Народ: В імені Господнім.

Священик: Любов Бога і Отця, благодать Сина, а нашого Господа Ісуса Христа, причастя і дар всесвятого Духа хай буде з усіма нами, нині і повсякчас і на віки віків.

Народ: Амінь.

Будь ім’я Господнє благословенне.

Священик молиться в диякониконі, мовлячи: Ти дарував нам, Владико, освячення в причасті всесвятого Тіла і чесної Крови єдинородного Твого Сина; даруй нам благодать і дар всесвятого Духа і охорони нас непорочними в житті, і введи в досконале відкуплення та усиновлення і в майбутні вічні насолоди. Бо Ти єси освячення наше, і Тобі возносимо славу, Отцю і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Народ: Амінь.

Священик: Мир усім.

Народ: І духові твоєму.

І відпускає, мовлячи: Хай благословить Бог, що благословляє, освячує, захищає і зберігає всіх нас через причастя святих Його Тайн, благословенний на віки віків. Амінь.



[1] Під словом три можуть матися на увазі три литанії чи ектенії або три молитви за мир, за папу і за церкву, як це є у коптійській літургії св. Василія, або те, що сам стих чи тропар починався словом три (τὰς τρεὶς).

Немає коментарів:

Дописати коментар