неділю, 15 лютого 2015 р.

Зустріч зі Світлом

Зустріч зі світлом. Саме так напевно можна окреслити нинішнє свято. Христос - Світло від Світла через воплочення увійшов у темряву життя людей. 40 днів  - у біблійному значенні це означення повноти - ми святкували перемогу світла над темрявою через пригадування переслідування младенця-Христа та Його учня-первомученика. 

Світло, яке просвічує всяку людину, яка приходить у світ, сповнило усяку правду у хрещенні від Йоана в Йордані. Світло небесне, дискутувало із законовчителями і було послушним своїм батькам, не усуваючи закону, але сповняючи кожну його йоту новим змістом - благодаттю. Віднині у світі панує новий благодатний закон любові. Він вимагає від нас не сліпого послуху, а осмисленого служіння. Віднині не тінь закону, а, просвітлене знанням Христа, життя визначає наше поводження. Саме  тому Симеон каже "нині відпускаєш, Владико, раба Твого в мирі, бо бачили очі мої спасіння Твоє". Сам Христос віднині стає Світлом і Вчителем кожного, який приймає Його як свого Спасителя, як "Світло на просвічення народів і на славу Його Народу - Ізраїля".
Саме тому нині вірні Христові освячують і запалюють свічки як знак Світла Христа у якому їм від нині ходити - честь, привілей і відповідальність. Стрітенська свічка - пам'ять про те, що через хрещення ми - сини Світла. Її вогонь пригадка того, що світло і тепло нашого свідчення не можна ховати під ліжко, але ставити на видному місці, щоб його було видно людям, які губляться на дорозі спасіння, лячно задкуючи в темряву гріха.
Стрітенська свічка не магічний талісман, який захищає у скрутних моментах життя. Вона - пам'ять того, що через хрещення в серцях наших назнаменований Христос, а щоразове причастя Його Тіла і Крові творить нас носіями Христа і храмами Святого Духа. Ця свічка має стати щоденним супутником нашої молитви - моменту, коли залишаємось з Богом чи то на одинці чи у спільному родинному молінні.
Хай нинішнє свято стане для всіх нас моментом навернення до свідомості дітей Бога і слуг Світла, хай її світло і тепло перемагає будь-які нападки сил темряви і не дає охолонути любові. Хай вона буде нам добрим провідником через дні пасхального посту і допоможе осягнути світло Воскресіння Христового. А наші гарячі молитви за мир хай вознесуться із теплом стрітенської свічки до Господа і Він, Своєю владною рукою, хай утвердить мир у нашій країні та у всьому світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар