пʼятницю, 25 квітня 2014 р.

Досвід - лом проти стереотипа

Євангельський уривок Світлої Середи цікавий потрійним ламанням стереотипів. Передусім стереотипу вчителя. Насправді дуже важко змінити того, кому ти довірився, хто став для тебе авторитетом. Цінність Йоана як авторитета полягала у відв'язаності від нього як авторитета. Йоан готував своїх учнів до приходу Агнця. Його авторитет як вчителя полягав у тому, що справжнім Вчителем є не він. Він вчив своїх учнів прислухатися до голосу Вчителя. Тому Андрієві було легко відв'язатись від Йоана і пристати до Христа на вказівку вчителя слідувати Вчителю.
Другим стереотипом є стереотип "молодшого брата". Молодший брат є той, яким опікуються, займаються. Він - ідеаліст, якому не дуже довіряють старші, які вже "бачили життя". Але саме вони, молодші брати, ідеалісти і легковіри, приводять до Ісуса старших. Вони здатні піти за покликом серця, побачити і засвідчити Христа там, де "старші" капітулюють перед розумом, перед "життєвим досвідом". Петро - тверда скеля, на якій Христос будує свою церкву, незламну перед воротами аду, але до Христа цю твердість приводить молодший брат, учень упокореного вчителя.
Третій стереотип - упередження. Ми вже наперед знаємо як хто поведеться, шо з кого буде чи не буде. Вже перед тим, як хтось діє ми творимо собі його "образ", образ суб'єктивний, зауважмо. "Що добре може бути з Галилеї?" Інколи він настільки сильний, що вже не залишає варіантів сприйняття. Інколи через упередження нервує вже сам тембр голосу, безвідносно до змісту слова. Бути відкритим на те, що, незалежно від попереднього історичного досвіду, Бог Духом Святим може кардинально змінити людину чи наше ставлення до неї, означає зламати в собі стереотип упередження.
Стереотипи перемагаються досвідом - "прийди і подивися". Не роби попередніх висновків. Будь готовим до найнеймовірніших змін. Віруй неупереджено і тоді, названий блаженним, побачиш "небеса відкриті і ангелів які висходять і низходять на Сина Чоловічого".

Немає коментарів:

Дописати коментар