понеділок, 21 квітня 2014 р.

Невидимий Бог у видимому тілі Церкви

 Євангеліє Світлого Понеділка ставить перед нами дві основних ідеї.
Передовсім ідею Бога. Його ніхто ніколи не бачив і єдиним джерелом знання про Нього є єдинородний Син Божий - воплочене Слово Христос. Ніякі видіння, ніякі дослідження природи, ніякі пости, богомудрствування не зрівняються з цим єдиним і остаточним об'явленням. Бог не охоплюється нашими можливостями, але об'являється нам з власної волі через власного Сина. Найкращий і певний досвід Бога - впущення в серце Слова Божого і життя Ним.
Друга ідея - одвічне питання, яке ставить перед собою людина: "хто ти?" У цьому контексті євангеліє ставить перед нами не просто людину, а найбільшого з-між народжених від жінок - Йоана Хрестителя. Той із своїм завданням справляється пречудово. Він не Христос і не піддається спокусі видавати себе за Нього. Дуже важливо усвідомити собі, що ти не Христос, що спасіння світу не залежить лише від тебе, що є Той, який прийде після тебе і Який більший від тебе. Важливо пам'ятати, що ти Йому вдячний за Його велич і, хоч недостойний розв'язати взуття на Його ногах, але удостоєний Ним бути Його голосом навіть тоді, коли аудиторія в яку ти кричиш - пустеля, мнима відсутність життя.
Знати своє місце у всесвіті - ознака духовної зрілості. Вона народжується із першої істини нинішнього євангелія - Бог об'являє Себе через Своє Слово і саме у світлі цього об'явлення можна побачити істинне місце мене у вселенній.
Йоан - найбільший з-між народжених від жінок, але кожен, навіть найменший християнин, більший за Нього, бо має унікальний досвід Христа не лише як Слова, але і як Тіла, досвід себе, як частини Його через участь у літургійних богослужіннях Церкви - житті живого Тілі Христа. Більший досвід, більша благодать, більша відповідальність свідчення Бога у світі, Бога, якого ніхто ніколи не бачив, але який постійно об'являє Себе Духом Святим через свого єдинородного Сина воплоченого у тіло Церкви.

Немає коментарів:

Дописати коментар