четвер, 26 березня 2015 р.

Психологічна розцінка церковних гласів

Подаємо тут розцінку давніх грецьких мислителів (Платона, Арістотеля, Кассіодора і Птолемея). Свої спостереження робили вони на основі реакцій окремих темпераментів. В загальному ж їхня розцінка й досі дійсна. Подаємо найсуттєвіші риси:
ГЛАС 1 (дорійський): поважний, статечний, величавий; проганяє оспалість та лінивство; побуджує до чину. Відповідає темпераментові флеґматика.
ГЛАС 2 (лідійський): тихомирний, привітний, погідний; розвіює турботу, смуток, підбадьорює у зневірі. Відповідає темпераментові санґвініка.
ГЛАС 3 (фригійський): палкий, бойовий, поривистий; здатний викликати спалах міцних почуттів, зокрема любові. Відповідає темпераментові холерика.
ГЛАС 4 (міксолідійський): має легкий перехід від смутку до радості, від бездіяльності до чину; побуджує, наче подих ласки, до побожності. Відповідає темпераментові меланхоліка.
ГЛАС 5 (іподорійський): меланхолійний, заспокоює внутрішні терзання; мелодія благальна з нотками плачу та просьби про допомогу.
ГЛАС 6 (іполідійський): настроює духа до побожності, співчуття, любові ближнього; вплітаються в нього тужливі тони закоханої людини.
ГЛАС 7 (іпофригійський): м'який, пестливий, зворушливий; є начебто сповіщенням ласки помилування; є осолодою для серця, коли у ньому містяться гіркі почуття.
ГЛАС 8 (іпоміксолідійський): споріднений своєю тонацією з першим голосом; дає обіцянку майбутньої прослави; настроює до молитви людей скромних,вдумливих, побожних.
Розцінки ці стосуються старогрецького співу, тож не цілком будуть вони відповідати пізнішим церковним пісням, хоч зберегли основну тонацію.
(З книги Р.Головацького, Пояснення богослужінь, Львів 1998)

Немає коментарів:

Дописати коментар