пʼятницю, 25 лютого 2011 р.

Кондак м’ясопусної суботи

М’ясопусна субота згідно із давньою константинопольською традицією належить до т.зв. “задушних” субот — особливих поминань померлих. Серед візантійської піснетворчості кондаки безперечно належать до найшляхетніших її зразків. У літургійній молитві віра церкви поєднується із поетичним поривом Духа, який надихає її співати Христові і разом з Ним вічний піснеспів Отцеві. Тут один із зразків візантійських заупокійних кондаків саме на м’ясопусну суботу.


В суботу м’сопусну, кондак, глас 2.
Кукулій: Ти, Христе милосердний, владою сили Своєї, з землі створив рід людський і звелів знову повертатися в землю, при останній трубі Твоїй воздвигни і від віку померлих, подаючи їх небесний Твій упокій.
Ікоси:
1. [Δ] Прийми, Милостивий, із глибини серця пісню нас, що співають і з сокрушенням душі до Тебе кличуть і взивають, щоб у час суда твого від віку померлим чи від насилля чи в коловертях, чи на землі, чи в муках, чи у небезпечних глибинах вод, - всім їм даруй, Слове, за благоутробієм Твоїм, прощення прогрішень, і яви їх, через віру в Тебе, разом з благорозумним розбійником, жителями раю, подаючи їм небесний Твій упокій.
2. [Ε] Ті, що переставились до Тебе із темниці сього тлінного і швидкоплинного життя, всі діла рук Твоїх і творіння Твої. Умилосердись над душами померлих від віку у містах, в пустелях; в час суду Твого вийми їх із вогню невгасимого і хробака царів, православних єреїв, монахів, слабких, старців, юнаків, отроків і передчасно роджених немовлят, подаючи їм небесний Твій упокій.
3. [Υ] Пісню із плачем ураз приносимо Тобі, Судде всіх і Господи, умоляючи владу Божественної волі Твоєї: приклони вухо Твоє і почуй всіх нас, що молимось, щоб прийняли розрішення множества прогрішень раби Твої, яких взяв Ти від дочасся цього, тих що позбавились кревних своїх і братії і переставились до Тебе, Спасе, вічно-безсмертному Господу, подаючи їм вічний Твій упокій.
4. [Τ] У час страшного і жахаючого пришестя Твого, коли Ти прийдеш на землю у славі творити суд праведний Свій, як єдиний, що маєш благоутробіє милості, даруй, Христе, щоб душі рабів Твоїх, що переставились до Тебе від цього дочасся, вселились у надрах святих отців, де блаженство і слава рабів Твоїх, що завжди люблять Тебе, Господи, подаючи їм небесний Твій упокій.
5. [Α] Раптово, як лев, смерть вихопила мене від рідні і мертвого занесла в гріб: але благаю всіх вас, браття і друзі мої, пом’яніть мою, у скороплинному житті цьому, любов до вас, і принесіть Богові моління, щоб у час суду Свого дарував мені, окаянному, прогрішень розрішення і безконечне перебування там, де блаженство невимовне, подаючи небесний Твій упокій.
6. [Ρ] Ізбав від полум’я і вогню невгасимого, і майбутньої муки, від вічної напасти і скреготу, тих, що переставились, Спасе наш, коли миттєво пробудиш із гробів всіх, яких створив Ти рукою Своєю і поставиш разом, Милосердний, щоб судити їх. Благаємо, благоутробний, вчини їх учасниками правостояння і залучи із праведними, де сяє світло Лиця Твого, подаючи їм небесний Твій упокій.
7. [Ο] Життя наше — сон і примара; воно щезає як тлінь, попіл і пилюка, чи як дим ,і як цвіт польовий (Пс 102.15). Підійдіть сміливо до гробниць і роздивіться, хто там бідний чи багатий, і при цьому чи вільний він чи раб звироднілий і чорний; натомість там кості тілесні оголені. Тому всі ми благаймо зі сльозами Суддю всіх взиваючи: “Подай їм небесний Твій упокій”.
8. [Σ] Словом Твоїм, Слове, воістину створене все із несущого (2Мак 7.28), і повелінням Своїм створив Ти мені із пороху земного плоть, кості, вдихнув душу в них. Мені ж, що згрішив через дерево, Ти звелів від блаженства едемського знову повернутися в землю, з якої я перше був узятий. Помилуй же, пощади і прости мені, коли прийдеш вивідати правди людські, Милостивий і Правосуде, зсилаючи нам небесний Твій упокій.
9. [Π] Все творіння величає і прославляє тебе, Діво, викуплене від прокляття через тебе, народженим від Тебе. І нині теж благай завжди Сина Свого і Творця за померлих, щоб ізбавитись їм, Приснодіво, скреготу, вогню і хробака і від всякої іншої напасти; ти бо єдина непоборна Заступнице, завжди маєш велике дерзновення молити безперестанно за всіх нас.

Немає коментарів:

Дописати коментар