понеділок, 24 серпня 2015 р.

Серйозність спасительних намірів

Мт 19:16-26 
У цьому євангельському уривку йдеться зовсім не про гроші. Навіть якщо купа екзегетів списали купу книг на цю тему і святі отці написали трактати на тему "Чи можуть багаті спастися". Христос говорить про серйозність. Вже на початку апостол ставить перед наші очі юнака-зухвальця, який недбало розкидається титулами. Учителю благий? А ти хоч знаєш, що це означає? А якщо знаєш, чи готовий слідувати учителю благому? Чи те, що визнаєш Мене благим змінює твоє життя настільки, щоб слухати Мене? Що робити, щоб спастися? Виконуй половину декалогу. Мінімум - міжлюдські відносини. Справишся - спасешся! 
Христос цитує половину декалогу. Те, що стосується людей. І знову пусте зухвальство - "Все це я сповнив змалку!" Як це нагадує часті сповіді людей, які в принципі не грішать. Не вбивають, не крадуть, не говорять брехні. Лише нарікають, користуються вже кимось вкраденим, брехні ні, але недоправди - о, так! Все це я сповнив змалку - відповідь людини, яка ніколи серйозно не ставилась до свого духовного життя, ніколи не задумувалась над тим, якими глибокими можуть бути, ні! не боголюдські, а навіть міжлюдські відносини! Кожен з нас на вечірній молитві має за що подякувати Богові, але і перепросити теж є за що. Саме тому вечірні всіх традиційних церков обов'язково включають цих два елементи - подяку, але також і перепрошення - як основні у своїх літургійних структурах. 
Хочеш бути досконалим, йди за Мною. Роздавання благ бідним не ціль досконалості. Ціль - пізнати Бога і сприймати своє життя і все своє майно як те, що нам дароване. Його примножувати, але не прив'язуватись до нього - ось справжня досконалість. Слідувати Христові не бігаючи по відпустових місцях, але у Його Євангелії - ось справжня досконалість. Володіти так ніби все не твоє, а тих, яких Господь вручив таланту твого природного (Богом даного) хисту - ось справжня досконалість. Продай все, віддай бідним і йди за Мною означає досконалу посвяту себе Христові не там, де ти хочеш Його собі уявити, а там, де Він покличе тебе тут і тепер. Хочеш бути досконалим - будь готовим! Хто ж може спастися? Той, хто постійно стоїть в євангелії, проповіданій апостолами. Той, хто серйозно ставиться до передання євангелія Христа. Не перекручує його на свій лад, не шукає легших доріг. Той, хто тримається моменту зустрічі з Христом хай і після того як він гонив церкву Божу. Для нього Христос є учителем благим, слово якого дорожче за всі скарби світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар