понеділок, 10 лютого 2014 р.

Відступ від гідності неможливий!


Для Львівської пошти
http://www.lvivpost.net/ukraine/n/23967
О. Василь Рудейко, викладач УКУ:
Сьогодні, та й взагалі, не можна вибирати між більшим і меншим злом. Зло є злом і навіть маленькі гріхи є переступом і злочином. Вбивство, чи крадіжка, неправдиве свідчення проти ближнього чи неповага до батьків – усе це порушення Декалогу. І нема різниці загинула людина від кулі чи була катована, очорнена чи позбавлена волі. Будь-яке насилля є гріхом. І ми християни повинні про це говорити.
Мир за всяку ціну – це не є відповідь християнина. Ми не повинні задовольнятися тим, що буде збережене життя, але ми будемо загнані в ярмо.
Відповідь християнина – свобода понад усе. Людина створена Богом як вільна. І будь-яке поневолення, чи воно закінчується смертю, знущаннями і тортурами, а чи навіть обмеженням у вираженні думок є гріхом, переступом проти Богом даної свободи людини.
Зараз неможливо закрити очі на все, що було, і сказати: нумо домовлятися, сталося як сталося, забудьмо, почнімо все спочатку. Ні, смерті повинні бути задоситьучинені. Вбивці і кати мають бути знайдені і покарані. Те саме стосується неконституційно проголосованих законів 16 січня. Не досить лише відмінити їх. Це не є адекватна відповідь. Люди, які пішли на брехню, поставилися безвідповідально і вони мають понести за це відповідальність.
Як християни, маємо пробачити обман, але водночас також чітко засвідчити свою позицію – ці люди мають бути позбавлені довіри. Якщо суддя виносить рішення і воно є завідома неправильним і беззаконним не досить того аби те рішення було відкликаним. Такий «суддя» не може надалі судити! Міліції, яка покриває бандитизм, чи бездіє, бачивши беззаконня, неможливо довірити мир на наших вулицях! Мусить відбутися перезавантаження цілої системи. Не можна зупинятися на півкроку і казати: цього досить, основне аби був мир. 
Число загиблих сім. Це дуже символічне число і не лише у християнській традиції. Воно означає повноту. Чаша смерті сповнилася і причетні до цих смертей, мають понести відповідальність. Вони мусять піти від влади, вони не можуть керувати країною, якщо допустили цих смертей.
Ми повинні навчитися відстоювати свою гідність. Я дуже радий, що сьогодні і Блаженніший Святослав, і інші владики стільки уваги присвячують гідності людини. Якщо внаслідок нинішніх подій українці усвідомлять свою гідність, можемо вважати, що ця революція чогось досягла. Не може бути відступу, якщо нас змушували топтати прапор України, якщо гімн України ставав засобом приниження. Не кажучи про такі жахаючі речі, як те, що сталося з Михайлом Гаврилюком, якого роздягли на морозі. Кожен, хто своєю дією і своєю бездіяльністю доклався до цього, мусить відповісти перед законом. Гідність людини як образу і подоби Бога має бути поставлена в будь-якому випадку на перше місце. Бо наруга над людською гідністю – це не тільки коли її б’ють. У нашому щоденному побуті ми повинні про неї теж пам’ятати. Наприклад, міський транспорті у Львові вже давно вийшов з експлуатації. Ми вважаємо себе європейським містом, а їздимо у ще радянських трамваях і тролейбусах…

Немає коментарів:

Дописати коментар