неділю, 9 лютого 2014 р.

Все, шо не робиться НЕ РОБИТЬСЯ на краще ...


Наколінні записки для "Католицького вісника" стають традицією :) Тут "нецензурна" версія.
(Мт 25. 31-46)

Стосунок до Істини визначається діяльністю. Людина, керована пошуком Істини ніколи не буде бездіяти. Вся її сутність має бути спрямованою на придбання того, що для неї є найціннішим і прагнення це - безумовне. Голод, спрага, непевність, нагість, хвороба та позбавлення волі є чимось проти чого шукач Істини бореться безупинно і безумовно, бо саме вони затемнюють Істину. Голодна і спрагла людина є образом шукаючої людини, саме тому істинолюбців такі люди притягують. Вони спонукають до ділення тим, що я маю і тим самим уподібнюють мене до Бога, Який з Себе уділяючи, постійно творить світ і все у ньому. Напоїти і нагодувати для шукача Істини є способом поділитись життям, дати те, що уможливить життя.
Подорожуюча і нага людина є образом недовершеності, нагодою вдосконалити життя, тому такі люди притягують шукачів Істини. Допомогти звершитись, вдосконалитись, показати як живе творіння може бути кращим, гарнішим, отримати надію прихистку і миру - справи, які благословенні Отця роблять безупинно і безумовно на дорозі до осягнення Істини.
Хворі і ув'язнені є образом можливого поневолення і необхідності уваги і допомоги інших, а відтак Іншого. На дорозі до пізнання Істини досвід хвороби і ув'язнення вберігає від гріховної спокуси самодостатності, саме тому шукачі Істини безупинно і безумовно користають з цього досвіду.
Господь, як це видно із багатьох місць Святого Писання не звинувачує тих, які діють. Навпаки, Він вважає гріхом і зрадою саме бездіяльність. Козли засуджуються Ним саме через те, що бездіяли, і саме за закопаний талант Він карає і вважає лінивим найманого працівника. Кожну дію, навіть помилкову з людського огляду Господь готовий повернути на добре. Тільки все, шо не робиться, НЕ РОБИТЬСЯ на краще.
Кожен, хто вважає, що неприйняття рішення і відповідальності звільнить його від остаточної відповідальності, стоїть під загрозою потрапити до лівих козлів. Відсиджування і очікування "кращого часу" для прийняття рішень, які чекають на тебе тут і тепер є лише наближуванням вступу у партію козлів, уділом яких є покарання.

Немає коментарів:

Дописати коментар