неділю, 22 грудня 2013 р.

Майдан св.Миколая

Хотів написати це перед св.Миколаєм, але не виходило фізично. Нарешті, в дорозі зі Львова на Майдан спробую. :)
Майдан 2013 можна сміливо назвати Майданом св.Миколая. Ні, не тому (як це інколи звучить у нетних дописах), що тут зібралися здитинілі українці в очікуванні подарунку від св.Миколая, попередньо написавши йому кілька слів з побажаннями "можливих варіантів".  Тут не чекають кумедного грубасика в червоному з торбою на санях з літаючими оленями - ідеалу попсової пластикової кокакольної псевдокультури. Майдан не вітає цинічних "знавців" справжньої "істини" - подарунки насправді кладуть під подушку батьки!


Майдан 2013 - втілення житія св.Миколая, ідеалу, який церква віками проповідує світові. І встановлення його класичної ікони в центрі України є свідченням сутнісних змін у нашому суспільстві, його відкритість прийняти цей образ саме у класичному виді, а не у комерціалізованому спотворенні.
Ім'я Миколай (гр.Ніколаос) означає "народ-переможець". Це перше іконічне послання Майдану св.Миколая. Народ, який усвідомлює себе єдиним вже є переможним народом. Народ, який збирається в одне місце, в центральне місце країни для того, щоб засвідчити свою волю вже є переможним народом. Народ, який відстоює свої права бути народом, а не біомасою вже є ппреможним народом. Народ, який обурюється пролиттям невинної крові і виходить, незважаючи на небезпеку пролити свою кров, на захист невинних вже є переможним народом, ніко-лаосом.
Св.Миколай, згідно із житієм, передусім є людиною справедливості у всіх її вимірах: на нікейському соборі він відстоює істинність вчення про Христа-Бога, задля несправедливо засуджених він являється правителю і змушує його встановити справедливість, убогим уможливлює фінансовий початок для зміни їх життя на краще. Хіба не все це ми бачимо на Майдані? Люди, які відмовились від заробляння для себе, працюють для інших, ті, які могли б збільшити свої статки стоять під владними інституціями галасуючи на весь світ про утвердження справедливості і верховенства права. Щодення жертовна робота усіх прошарків населення - від двірника до депутата, молитовна єдність церков задля встановлення правди Господньої - ось що таке Майдан 2013, Майдан св.Миколая.
Тут св.Миколай являється не просто добрим дідусем із подарункам, але тим, ким він був - "правилом віри, образом смирення, вчителем стриманости". Відсутність алкоголізму, заохочення до чистоти мовлення, до очищення душі і тіла від усякої гріховної скверни, любові до співбратів і ворогів - ось плоди формування нової свідомості українців. Вони змогли на цьому Майдані відродити затоптаний радянською, комерційною та популярною ідеологіями цвіт власної української культури і вони хочуть його плекати і куштувати його плоди. Вони розуміють, що цвіт має мати час на ріст та дозрівання і вони готові чекати і леліяти його стільки, скільки буде необхідно.
Майдан св.Миколая є Майданом боротьби з попсою і совком, з несправжністю і цинізмом, з легкою наживою, якій противиться насолодження процесом. Майдан це величезна маніфестація справжності, свідчення того, що не все можна продати за гроші. Дарунок відчуття справжності - найцінніший дарунок, який св.Миколай цьогоріч подарував українському народові-переможцю, ніко-лаосу!

Немає коментарів:

Дописати коментар