середу, 12 жовтня 2022 р.

СЛУЖБА БОЖА СВ. ЙОАНА ЗОЛОТОУСТОГО

СЛУЖБА БОЖА


СВ. ЙОАНА ЗОЛОТОУСТОГО

ЗІ СЛУЖБАМИ

НАМІРЕНЬ.

ЛЬВІВ, 1927.

 




СЛУЖБА БОЖА

СВ. ЙОАНА ЗОЛОТОУСТОГО

ЗІ СЛУЖБАМИ РІЖНИХ НАМІРЕНЬ.

ПЕРЕКЛАВ

Свщ. Д-р ЯРОСЛАВ ЛЕВИЦЬКИЙ.

 

ЛЬВІВ, 1927.

НАКЛАДОМ МИХАЙЛА ГАРУХА.

З ДРУКАРНІ ВИД. СП. ,.ДІЛО“, РИНОК 10.

 

Ч. 302/1927.

Позваляється печатати і приватно уживати.

Від гр. кат. Митрополичого Ординаріяту.

Львів, дня 15. січня 1927.

+ АНДРЕЙ, Митрополит.

З гр. кат. Митрополичої Консисторії.

Львів, дня 15. січня 1927.

А. БАЧИНСЬКИЙ,.

Ґєн. Вік.

 

ПЕРЕДНЕ СЛОВО.

Службу Божу св. Йоана Золотоустого перекладано вже кілька разів на українську мову. Найновійший переклад се проф. І. Огієнка. Мій переклад узглядняє всі ті переклади, а крім того переклад Я. Головацького (на німецьку й польську мову). При перекладі придержувався я передовсім текстів грецьких і старословянських. Очевидно, що міродатним для мене був все таки апробований і уживаний у нас текст старословянський.

Деякі архаїзми в мові і оригінальна складня пісень, задержані в перекладі зі зрозумілих причин — нарочно.

ПЕРЕКЛАДЧИК.

ПРОСКОМІДІЯ.

Коли священик має правити Службу Божу, входить по належнім приготованню до церкви, стає з діяконом перед царськими дверми і оба роблять три поклони.

Відтак діякон говорить: Благослови Владико.

Священик: Благословен Бог наш, завсе, нині й заєдно і по віки віків. Амінь.

Відтак говорять: Слава тобі Боже наш, слава тобі.

Царю небесний, утішителю, Духу правди, котрий всюди єси і все виповняєш, скарбе добра і життя подателю, прийди і вселися в нас і очисти нас від всякої скверни і спаси Благий, душі наші.

Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний, помилуй нас. 3.

Слава Отцю, і Сину, і святому Духови, і нині, й заєдно, і по віки віків. Амінь.

Пресвятая Тройце, помилуй нас, Господи, очисти гріхи наші, Владико, прости беззаконства наші, святий, зглянься і сціли немочі наші, задля імени твого.

Господи помилуй. 3.

Слава: і нині:

Отче наш, котрий єси на небесах, нехай святиться імя твоє, нехай прийде царство твоє, нехай буде воля твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам днесь, і прости нам довги наші, як і ми прощаємо довжникам нашим, і не введи нас у спокусу, но свободи нас від лукавого.

Священик: Бо твоє є царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і святого Духа, нині, й заєдно, і по віки віків. Амінь.

Також говорять:           

Помилуй нас, Господи, помилуй нас, бо ніякого оправдання не знаючи, сю тобі молитву, як Владиці, грішні слуги твої, приносимо: помилуй нас.

Господи помилуй нас, бо на тебе вповаємо, не гнівайся на нас дуже, і не памятай на беззаконства наші, а зглянься й тепер, як милосерннй, і визволи нас від ворогів наших, бо ти є Бог наш, і ми люди твої, всі ми діло рук твоїх, і імя твоє призиваєм.

Милосердя двері відчини нам, благословенна Богородице Діво, щоби надіючися на тебе ми не загинули, але щоби визволилися через тебе від бід, бо ти є спасеннє роду християнського.

Відтак відходять до образу Спасителя, роблять малий поклін і говорять: Пречистому твойому образови поклоняємось, Добрий, просячи прощення провин наших, Христе Боже, бо добровільно зволив ти тілом зійти на хрест, щоби визволити тих, котрих ти сотворив, із неволі ворожої; за те вдячно кличемо до тебе: радістю наповнив ти все, Спасе наш, що

прийшов світ спасти.

Подібно обертаються до образу Богородиці і говорять: Ти жерело милосердя, милости вчини нас гідними, Богородице, зглянься на людий грішних, яви, як завсігди, силу твою, бо на тебе вповаючи, кличемо до тебе: радуйся, як колись Гавриїл, безтілесних архістратиг.

Опісля обертається священик до св. Престолу, приклоню є голову і говорить отсю молитву: Господи, подай руку твою з висоти святої оселі твоєї, і укріпи мене в службі твоїй, що чекає мене, щоб я неосудно станув перед страшним престолом твоїм, і безкровну службу святу відправив, бо твоя є сила по віки віків, амінь.

Відтак входять у святилище і говорять тихо: Боже, милостивий будь мені грішному.

Стають перед степеннями св. Престолу і роблять три великі поклони. Відтак входять на степені. Священик цілує св. Євангеліє, а діякон св. Трапезу. Роблять знов великий поклін і сходять із степенів, знов кланяються перед св. Престолом і відходять до захристії. Діякон кланяється священикові і просить благословення, кажучи: Благослови Владико.

Священик: Благословен Бог наш, завсе, нині й заодно, і по віки віків. Амінь.

Відтак умивають руки, кажучи: Умию в невинности руки мої, і обійду жертівник твій Господи, щоби почути мені голос хвали твоєї і голосити всі чудеса твої. Господи, я полюбив величність дому твого, і місце оселі слави твоєї; не погуби з безбожними душі моєї, і з мужами кровожадними життя мого, що в руках їх - беззаконства, правиця їх повна подарунків; а я в невинности моїй ходив, визволи мене Господи і помилуй мене; нога моя стояла на правій Дорозі, в церквах благословитиму тебе, Господи. (Пс. 25, б—12).

Тут відходить діякон і одягається в свої ризи, а священик у свої, проказуючи до наплечника: Плечі мої дав я на рани, і щоки мої на побиваннє, лишок мого не відвернув від наруги запльовання. (Іс. 50, 6).

До стихаря: Нехай радується душа моя в Господі, бо зодягнув мене в ризу спасення, і в одежу веселосте убрав мене, наче на жениха поклав вінець на мене, і наче невісту прикрасив мене красотою. (Іс. 61, 10).

Відтак бере діякон орар і кладе па ліве рамя, нічого не проказуючи. А священик вкладає на себе епітрахиль, кажучи: Благословен Бог, що зливає благодать свою на священиків своїх, наче миро на голову, що спливає на бороду, бороду Аароню, що спливає на краї одежі його.

Опісля священик опоясується і каже: Благословен Бог, що опоясав мене силою, і положив непорочну дорогу мені, що укріпляє ноги мої наче оленя, і на висотах ставить мене. (Пс. 17, 33, 34).

Бере праву нарукавицю, кажучи:

Правиця твоя Господи, вславилася силою, права твоя рука Господи розбила ворогів, і превеликою славою, твоєю ти стер противників. (Вих. 15, 6).

Ліву нарукавицю: Руки твої вчинили мене й утворили мене: врозуми мене, і навчуся заповідий твоїх. (Пс. 118, 73).

Хто має право уживати набедреника, цілує його, кажучи: Припояши меч твій до бедер твоїх, Сильний; красотою твоєю і вродою твоєю, і натягни (лук) і щасливо поступай (вперед) і царюй; задля правди і лагідности і справедливости, і поведе тебе дивно правиця твоя, завсе, нині, й заєдно і по віки віків, амінь. (Пс. 44, 45).

Благословить і цілує фелон, кажучи: Священики твої, Господи, нехай одягнуться в справедливість, і святі твої зрадуються, завсе, нині й заєдно, і по віки віків, амінь. (Пс. 131, 9).

Так одягнений іде священик до жертівника і говорить: Боже, милостивий будь мені грішному.

Розставляє посуди, кажучи: Ти викупив нас від клятви закону чесною твоєю кровю; до хреста прибитий, і копіем прободений, ти безсмертність подав людям, Спасе наш, слава тобі.

Відтак хреститься і зачинає, кажучи: Благословен Бог наш завсе, нині й заєдно, і по віки віків, амінь.

Бере лівою рукою просфору (зглядно агнця), в праву руку бере копіє і знаменує копієм тричі просфору (агнця), кажучи: На спомин Господа і Бога, і Спаса нашого Ісуса Христа. З.

Опісля загружує копіє в правий бік печатки на просфорі (агнця) і надрізуючи, проказує: Як вівця на заколеннє ведеться.

В лівий бік: І як ягня непорочне перед стригучим його мовчить, так не відкриває уст своїх.

В горішний бік: В покорі його, суд над ним віднято.

В долішний бік: Рід же його хто розповість? (Іс. 53, 7—8).

Відтак загружує копіє навскісь від правого боку просфори, піднімає св. хліб і проказує: Бо береться зі землі життє його.

Нарізує легко навхрест агнця, кажучи: Жертвується агнець Божий, що бере гріх світа, за життє і спасенне світа.

Відтак обертає на другу сторону, де є хрест, пробиває агнця від правого боку, кажучи: Один із воїнів копієм ребра його пробив.

Благословить вино і вливає його до чаші, кажучи: І зараз вийшла кров.

Благословить також воду і вливає до чаші, кажучи:

І вода, і той, що бачив, засвідчив, і свідоцтво його правдиве. (Йоан 19. 34, 35).

Опісля бере частицю в честь Богородиці і каже: В честь і память преблагословеної Владичиці нашої, Богородиці і Вседіви Марії; задля її молитов прийми Господи жертву отсю в наднебесний твій жертівник.

Стала цариця по правиці твоїй, в ризи позолочені одіта, прибрана цвітисто. (Пс. 44, 10).

Відтак кладе частиці з правого боку агнця в честь святих і говорить: Чесного, славного Пророка Предтечі і Хрестителя Йоана, і всіх святих Пророків.

Святих славних і всехвальних Апостолів Петра й Павла, й инших дванадцятьох, і всіх святих Апостолів.

Святих отців наших Єрархів: Василія Великого, Григорія Богослова і Йоана Зодотоустого, Атаназія й Кирила, Николая Мирійського, Спиридона Трімифійського, святих словянських Апостолів Кирила й Методія, і святого священомученика Йосафата, і всіх святих Єрархів.

Святого Апостола первомученика і Архідіякона Стефана, і святих великих мучеників Георгія, Димитрія, Теодора, і всіх святих мучеників та мучениць.

Преподобних і Богоносних отців наших, Антонія, Евтимія, Савви, Онуфрія, і всіх преподобних Отців і Материй.

Святих чудотворців безсребреників Козму й Дамяна, Кира й Йоана, Пантелеймона й Єрмолая, і всіх святих безсребреників.

Святих праведних родителів Божих Йоакима й Анну.

І святого Н. Н. (котрого день).

І всіх святих, задля їх молитов зглянься на нас Боже.

Опісля кладе під агнцем частині за живих, кажучи: За святійшого вселенського Архієрея Н. Н. Папу Римського, за правовірний Нарід наш, за Преосвященого архіепископа нашого Митрополита Н. Н., і за боголюбивого Епископа нашого Н. Н., і за всяке Епископство православних, за чесне Пресвитерство, у Христі Діяконство, і за весь свяшеничнй чин.

Монахи додають: За Всечесного отця нашого Протоархімандрита Н. Н., і Настоятеля Н. Н., за братію нашу, і за сослужителів, Пресвитерів і Діяконів, за тих, що в чистоті і дівстві проживають, і за всю в Христі братію нашу, що ти їх покликав до твоєї спільности твоїм милосердєм, вседобрий Владико.

Помяни Господи слуг твоїх Н. Н.

І поминає живих, котрих хоче.

Кладе під частицями за живих частиці за померших і говорить: За блаженну память, і за відпущеннє гріхів блаженним ктиторам святого храму сього (або: монастиря сього).

Помяни Господи душу помершого слуги твого Н. Н.

Тут поминає померших, котрих хоче.

Вкінци говорить: І всіх, у надії воскресення, життя вічного і твоєї спільности померших православних отців і братів наших, чоловіколюбче Господи.

Опісля кладе частицю за себе самого, кажучи: Помяни, Господи, по великому милосердю твоєму, і моє недостоїнство, і прости мені всяку провину добровільну й недобровільну.

Тепер благословить кадило, вкладає до кадильниці і каже: Кадило тобі приносимо, Христе Боже наш, як приємні пахощі духовні; прийми його в наднебесний твій жертівник, і зішли нам благодать пресвятого твого Духа.

Опісля ставить звізду над агнцем і каже: І звізда прийшла та станула зверху, де було дитя. (Мат. 2, 9).

Покриває малим мягким покровцем св. хліб на дискосі, проказує: Господь став царем, одягнувся красою, одягнувся Господь силою і перепоясався. Бо утвердив вселенну, що не захитається. Готов престіл твій від тоді, ти є від віків. Підняли ріки, Господи, підняли ріки голоси свої. Підіймуть ріки филі свої, від шуму вод многих. Дивні висоти морські; дивний на висоті Господь. Свідоцтва твої явилися дуже певні. Домови твому належиться святість, Господи, на довготу днів. (Пс. 92).

Покриває чашу другим малим твердим покровцем, кажучи: Вкрила небеса сила твоя, Христе, і хвали твоєї повна земля. (Авв. З, 3).

Вкінци покриває воздухом одно і друге, кажучи: Покрий нас охороною крил твоїх, і віджени від нас всякого ворога й противника; втихомир життє наше. Господи, помилуй нас і світ твій, і спаси душі наші, бо ти є добрий і чоловіколюбець.

Бере кадильницю, кадить предложеннє і каже:

Благословен Бог наш, то так уподобав собі, завсе, нині й заєдно, і по віки віків, амінь.

Діякон або священик: За предложені чебні дари, Господу помолімось.

Опісля проказує молитву предложення або намірення: Боже, Боже наш, що післав ти небесний хліб, поживу всьому світови, Господа нашого і Бога Ісуса Христа, як Спаса і Збавителя і Добродія, що благословить і освячує нас,

(благословить предложеннє, кажучи:)

благо + слови сам предложеннє отеє і прийми його в наднебесний твій жертівник; помяни, як добрий і чоловіколюбець тих, що принесли, і тих, за кого принесли і нас заховай неосудними в святій службі божественних твоїх тайн.

Бо святиться й прославляється пречесне й величне імя твоє, Отця, і Сина, і святого Духа, нині й заєдно, і повіки віків, амінь.

Дальше говорить: Слава тобі Христе Боже, упованнє наше, слава тобі.

Слава: І нині: Господи помилуй, 2. Господи благослови.

Коли неділя, говориться:

Христос, що воскрес із мертвих, правдивий Бог наш: Як що Празник, то Празникови, як що будень, то говорить: Христос правдивий Бог наш, задля молитов пречистої своєї Матері, святих славних і всехвальних Апостолів, і святого отця нашого Йоана Золотоустого, Архіепископа Царгородського (або Василія Великого, Архіепископа Кесарії Кападокійської), преподобних і Богоносних отців наших, і всіх святих, нехай помилує і спасе нас, яко добрий і чоловіколюбець.

Священик з діяконами виходять, стають перед св. Престолом, роблять великий поклін (коли на престолі нема св. Тайн, то малий поклін) і отвирають царські двері. Діякон бере кадильницю і каже: Благослови Владико кадило отеє: Священик благословить із молитвою: Кадило тобі приносимо: і вкладає кадило до кадильниці. Діякон кадить св. Трапезу, ікони і весь храм, проказуючи псалом 50: Помилуй мене, Боже…

Якщо нема діякона, сам священик кадить, проказуючи тойже псалом.

 

БОЖЕСТВЕННА ЛІТУРҐІЯ.

Священик стає з діяконом перед св. Престолом, робить глибокий поклін і проказує тихо: Благословен Бог наш, завсе, нині і заєдно, і по віки віків, амінь.

Відтак моляться оба із зложеними руками: Царю небесний, утішителю, Духу правди, котрий всюди єси і все виповняєш, скарбе добра і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від всякої скверни, і спаси, Благий, душі наші.

Знов хрестяться, кажучи: Слава на висоті Богу, а на землі мир людям доброї волі. 2. (Лука 2, 14).

Господи, губи мої отвориш і уста мої сповістять хвалу твою. (Пс. 50, 17).

Священик цілує св. Євангеліє, а діякон св. Престіл.

Опісля діякон схиливши голову проказує до священика: Час служити Господеви, Владико благослови.

Священик: Благословен Бог наш, завсе нині й заєдно, і по віки віків.

Діякон: Помолися за мене, Владико.

Священик: Нехай справить Господь стопи твої. (Пс. 118, 133).

Діякон: Помяни мене, Владико.

Священик: Нехай помяне тебе Господь Бог у царстві своїм, завсе, нині й заєдно, і по віки віків, амінь.

Відходячи від вівтаря, говорить до себе тихо: Господи, губи мої отвориш і уста мої сповістять хвалу твою. (Пс. 50, 17).

Діякон стає проти св. дверий, кланяється і виголошує: Благослови Владико.

Священик хреститься і зачинає: Благословенне царство Отця і Сина і святого Духа, нині й заєдно і по віки віків.

Хор: Амінь.

Діякон згдядно сам священик виголошує єктенію: В мирі Господу помолімось.

Хор: Господи помилуй.

За мир з висоти і за спасенне душ наших, Господу помолімось.

За мир цілого світа, за тривкість святих Божих церков і за зєдиненнє всіх, Господу помолімось.

За святий храм сей, і за тих, що з вірою, побожністю і страхом Божим, входять до нього, Господу помолімось.

За преосвященого Архіепископа нашого (Н. Н.), і за боголюбивого Епископа нашого (Н. Н.), за чесне Священство, за Христове Діяконство, за всю прислугу церковну і людий, Господу помолімось.

За правовірний нарід наш, щоби Господь допоміг йому і покорив (під ноги його) всякого ворога й противника, Господу помолімось.

За город сей (село се або монастир сей), і за кождий город, село й країну, і за тих, що в вірі живуть у них, Господу помолімось.

За добре повітрє, за помноженнє плодів земних, і за часи мирні, Господу помолімось.

За плаваючих, подорожуючих, недужих, працюючих, полонених і за спасеннє їх, Господу помолімось.

Щоби визволитися нам від усякого горя, гніву і нужди, Господу помолімось.

Заступи, спаси, помилуй і сохрани нас, Боже, твоєю благодатю.

Пресвятую, пречистую, преблагословенную, славну Владичицю нашу Богородицю і Вседіву Марію зі всіми святими поминувши, самі себе і одні других, і все життє наше Христу Богу віддадім.

Хор: Тобі Господи.

Священик виголошує: Бо тобі належиться вся слава, честь і поклоненнє, Отцю, і Сину, і святому Духови, нині й заєдно і по віки віків.

Хор: Амінь.

Священик читає тиху Молитву 1. Антифона: Господи Боже наш, котрого сила невисказана, і слава недосяжна, котрого ласка безмірна і любов до людий невимовна, сам Владико по милосердю твому зглянься над нами і над святим храмом сим, і вчини нам і тим, що моляться з нами, богату ласку твою і милосердя твої.

Тут співають Антифон 1. (недільний).

Закличте до Господа вся земля, заспівайте імени його, віддайте славу хвалі його.

Задля молитов Богородиці Спасе, спаси нас.

Скажіть Богу: як страшні діла твої! в многоті сили твоєї лукавити будуть перед тобою вороги твої.

Задля молитов Богородиці Спасе, впаси нас.

Вся земля нехай поклониться тобі й нехай заспіває тобі, нехай співає імени твому, найвисший. (Пс. 635, 1-4).

Задля молитов Богородиці Спасе, спаси нас.

Антифон 1. Повседневний:

Добре є прославляти Господа і співати імени твому, найвисший.

Задля молитов Богородиці Спасе, спаси нас.

Звіщати від досвітку милосердє твоє і правду твою в усяку ніч.

Задля молитов Богородиці Спасе, спаси нас.

Бо правий Господь Бог наш, і нема несправедливости в нім.

(Пс. 91, 1—3, 16).

Задля молитов Богородиці Спасе, спаси нас.

Слава Отцю і Сину і святому Духови і нині й заєдно і по віки віків. Амінь.

Задля молитов Богородиці Спасе, спаси нас.

Діякон співає отсю єктенію: Ще й іще у мирі Господу помолімось.

Хор: Господи помилуй.

Заступи, спаси, помилуй і сохрани нас, Боже, твоєю благодатю.

Пресвятую, пречистую, преблагословенную, славную Владичицю нашу Богородицю і Вседіву Марію, зі всіми святими помянувши, самі себе і одні других, і все життє ваше Христу Богу віддадім.

Хор: Тобі Господи.

Священик виголошує: Бо твоя влада, і твоє є царство, і сита і слава, Отця і Сина і святого Духа, нині й заєдно і по віки віків.

Хор: Амінь.

Молитва 2. Антифону (тихо): Господи Боже наш, спаси нарід свій і благослови насліддє твоє, хорони в цілости церкву твою, освяти тих, що люблять величність дому твого; ти прослав їх за Те божественною твоєю силою, і не покидай нас, що уповаємо на тебе.

Антифон 2. недільний:

Боже, змилосердись над нами й поблагослови нас, розясни лице твоє твоє над нами й помилуй нас.

Спаси нас, Сину Божий, що воскрес із мертвих, нас, що співають тобі: алилуя.

Щоби ми пізнали на землі дорогу твою й між усіма народами спасеннє твоє.

Спаси нас, Сину Божий…

Нехай вискажуть похвалу тобі люди, Боже, нехай вискажуть тобі люди всі. (Пс. 66, 1—4).

Спаси нас, Сину Божий...

Антифон 2. повседневний:

Господь став царем, одягнувся красою, одягнувся Господь силою і перепоясався.

Задля молитов святих твоїх, Спасе, спаси нас.

Бо утвердив вселенну, що не захитається.

Задля молитов святих...

Свідоцтва твої явилися дуже певні, домови твому належиться святість, Господи, на довготу днів. (Пс. 92).

Задля молитов святих...

Слава Отцю, і Сину і святому Духови, і нині й заєдно, і по віки віків, амінь.

Єдинородний Сину, і Слово Боже, ти, що є безсмертний, і зволив для спасення нашого тіло приняти від святої Богородиці, і Вседіви Марії, шо без зміни стався чоловіком, і розпнявся, Христе Боже, смертю смерть переміг, ти один є зі святої Тройці, рівнославлений з Отцем і святим Духом, спаси нас.

Діякон: Ще й іще у мирі Господу помолімось.

Заступи, спаси, помилуй і сохрани нас Боже твоєю благодатю.

Пресвятую, пречистую, преблагословенную, славную Владичицю нашу Богородицю і Вседіву Марію, зі всіми святими поминувши, самі себе і одні других, і все життє наше Христу Богу віддадім.

Священик: Бо ти добрий і чоловіколюбний Бог єси, і тобі славу засилаємо, Отцю, і Сину, і святому Духови, нині й заєдно і по віки віків.

Хор: Амінь.

Діякон входить у святилище, а священик читає молитву 3. Антифону: Ти, що, спільні отсі, й однодушні дав нам молитви, ти, що обіцяв вислухати прошення навіть двох або трьох, як вони згідно просять в імя твоє, ти й тепер прошення слуг твоїх на пожиток виповни, подаючи нам і в сім віці пізнання твоєї правди, і в будучім життє вічне даруючи.

Антифон 3.

Прийдіть, заспіваймо Господеви, викликуймо Богу, Спасителю нашому.

Спаси нас Сину Божий, що в святих дивний єси, нас, що співають тобі: алилуя.

(В неділю говоримо: Спаси нас Сину Божий, що воскрес із мертвих, нас, що співають тобі: алилуя).

Поспішім перед лице його з визнаваннєм, і в псальмах викликуймо йому.

Спаси нас Сину Божий...

Бо Богом великим є Господь і царем великим по всій землі. (Пс. 94).

Спаси нас Сину Божий...

Священик читає тихо отсю молитву: Владико Господи Боже наш, що поставив на небесах ряди і війська ангелів і архангелів на службу твоїй славі вчини, щоби з входом нашим був вхід святих ангелів, щоби разом із нами служили і спільно прославляли твою доброту, бо тобі належиться всяка слава, честь і поклоненнє, Отцю, і Сину, і святому Духови, нині й заєдно, і по віки віків, амінь.

Відтак священик дає Євангеліє діяконови; оба обходять від правого боку св. Трапезу і виходять північною стороною, при чім священик держить руки зложені на грудях. Станувши перед царськими дверми, дає діякон цілувати священикови св. Євангеліє, і говорить до нього тихо: Благослови Владико святий Вхід.

Священик благословить, кажучи: Благословен Вхід святих твоїх завсе, нині й заєдно, і по віки віків, амінь.

Коли в церкві є єпископ, тоді діякон відносить до нього Євангеліє; сей цілує Євангеліє і благословить. Опісля діякон стає перед царськими дверми, підносить Євангеліє в гору і виголошує: Премудрість, прості.

Приступають до св. Престолу, і діякон кладе Євангеліє на Престолі.

Хор співає: Прийдіть, поклонімся і припадьмо до Хрнста.

Спаси нас, Сину Божий...

Те саме говорить священик із діяконом. Опісля співає хор Тропарі й Кондаки, а священик читає отсю молитву: Боже святий, що між святими спочиваєш, котрого Серафими трисвятим голосом оспівують, і Херувими славлять, і котрому всі небесні Сили поклоняються, що усе з небуття до життя привів, що створив чоловіка на свій образ і подобу, і всякими своїми дарами прикрасив; що дав просячому мудрість і розум, і що не погорджує грішником, а настановляє покуту на спасенне; що гідними вчинив нас, покірних і недостойних слуг твоїх, і сеї години стати перед славою святого твого жертівника, і належне тобі приносити поклоненнє й славословє; ти сам Владико, прийми із уст нас грішних трисвяту пісню, і зглянься на нас ласкою твоєю; прости нам всяке прогрішеннє добровільне й недобровільне, освяти наші душі й тіла, і дай нам у побожности служити тобі по всі дні життя нашого, задля молитов святої Богородиці, і всіх святих, що від віку тобі добре угодили.

Священик виголошує: Бо ти святий єси Боже наш, і тобі славу засилаємо, Отцю, і Сину, і святому Духови:

Обертається до людий, підносить руки й каже:

Нині й заєдно:

Діякон підносить трьома пальцями правої руки кінець ораря і обернений до людий виголошує: І по віки віків.

Коли нема діякона, священик обертається, благословить рукою людий й виголошує:

Нині й заєдно, і по віки віків.

Хор: Амінь. І співає Трисвятоє.

Так само священик із діяконом хрестяться з поклоном і проказують тихо: Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний, помилуй нас. З.

Слава: І нині:

Святий безсмертний, помилуй нас.

І знов: Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний, помилуй нас.

Священик із діяконом сходять перед степені вівтаря і роблять глибокий поклін; діякон перший переходить із правої сторони священика на ліву, а той, що а лівої сторони, на праву, і йдуть всі за престіл. Священик відходить правою стороною на «горне сідалище», кажучи тихо: Благословен, що йде в імя Господнє, благословен єси на престолі слави царства твого, що спочиваєш на херувимах, завсе, нині й заєдно, і по віки віків.

По скінченню Трисвятого перший діякон підносить дещо трьома пальцями правої руки орар, і виголошує: Вважаймо.

Другий діякон так само: Премудрість, вважаймо.

Хор співає прокімен. Другий діякон виходить північними дверми на своє звичайне місце. По прокімені перший діякон виголошує: Премудрість.

Другий діякон, а як нема діякона, чтець читає надпис Апостола: З Діяній святих Апостолів читаннє, або: 3 соборного послання Н. Н. читаннє, або: 3 послання до Римлян (зглядно до кого иншого) святого Апостола Павла читаннє.

Діякон (як нема, священик): Вважаймо.

В часі читання Апостола священик сидить на «горнім сідалищи». По прочитанню Апостола священик проголошує: Мир тобі.

Діякон: Премудрість, вважаймо.

Хор співає: Алилуя.

Діякон бере кадильницю й благословенне від священика і кадить св. Трапезу й людий (як нема діякона кадпть сам священик). Священик читає молитву: Засвіти в серцях наших чоловіколюбний Владико, твого Божого пізнання нетлінне світло, і отвори очі наші душевні, щоби ми зрозуміли євангельську твою проповідь, влий в нас і страх перед блаженними твоїми заповідями, щоби ми всі тілесні похоти перемогли та духовне життє вели, і думаючи й ділаючи все, що тобі до вподоби. Бо ти є просвіченнєм душ і тіл наших, Христе Боже, і тобі славу засилаємо з віковічним твоїм Отцем, і пресвятим та добрим і животворяшим твоїм Духом, нині й заєдно, і по віки віків, амінь.

Діякон виголошує від престолу: Благослови Владико благовістителя святого славного і всехвального Апостола й Євангелиста: Н. Н.

Священик благословить його й виголошує: Бог задля молитов святого славного й всехвального Апостола й Євангелиста Н. Н.: нехай дасть тобі слово благовіствувати з силою великою для виповнення Євангелія улюбленого Сина свого, Господа нашого Ісуса Христа.

Передає діяконови св. Євангеліє зі словами: Премудрість, прості, послухаймо святого Євангелія.

Діякон бере св. Євангеліє, робить поклін перед св. Престолом, відходить на місце читання св. Євангелія і виголошує: Від Н. Н. святого Євангелія читаннє.

Хор: Слава тобі, Господи, слава тобі.

Священик або другий діякон: Вважаймо.

Коли нема діякона, священик сам читає св Євангеліє, обернений до людий, з царських дверий, починаючи від слів: Премудрість, прості.

По скінченню Євангелія хор співає: Слава тобі Господи, слава тобі.

Діякон підходить до священика, що стоїть в царських дверьох від сторони вівтаря, і подає йому відчинене Євангеліє; сей цілує його і каже: Мир тобі, що благовіствуєш.

Як є єпископ, діякон відносить йому Євангеліє до ціловання, почім кладе Євангеліє на ілітоні. Опісля йде на своє місце і виголошує єктенію. Священик читає єктенію тихо.

Промовмо всі з цілої душі, і з усіх думок наших, промовмо.

Хор: Господи помилуй.

Господи всемогучий, Боже отців наших, молимо тебе, вислухай і помилуй.

Помилуй нас Боже, по великому милосердю твому, молимо тебе, вислухай і помилуй.

Хор: Господи помилуй, 3.

Священик читає тихо молитву: Господи Боже наш, прийми від твоїх слуг отсю щиру молитву, і помилуй нас по многоті милости твоєї, і шедрости твої зішли на нас, і на всіх людий твоїх, що чекають від тебе богатої милости.

Іще молимось за святійшого вселенського Архієрея Н. Н. Папу Римського, і за правовірний нарід наш, за могучість, побіду, пробуваннє, мир, здоровлє, спасеннє і прощеннє гріхів його, а особливо, щоби Господь Бог наш щастив та помагав йому ві всім, і покорив під ноги його всякого ворога і противника.

Іще молимось за Преосвященного Архієпископа нашого Митрополита Н. Н. і за боголюбивого Епископа нашого Н. Н., (монахи додають: за Всечеснійшого отця нашого Протоархімандрита Н. Н. і за настоятеля Н. Н., ігумена Н. Н.) і за отців наших духовних, і за всю в Христі братію нашу.

(Тут додається єктенія особливого намірення).

Іще молимось за присутних людий, за тих, що очікують від тебе великої і богатої милости, за тих, що приносять нам дари, і за всіх христіян.

Священик виголошує: Бо ти милостивий і чоловіколюбний Бог єси, і тобі славу засилаємо, Отцю, і Сину, і святому Духови, нині й заодно, і по віки віків.

Хор: Амінь.

(Коли за померших, окрема єктенія).

Другий діякон: Помоліться оглашені Господеви.

Хор: Господи помилуй.

Вірні, помолімось за оглашених, щоби Господь помилував їх.

Щоби навчив їх слову правди.

Щоби відкрив їм Євангеліє праведности.

Священик бере Євангеліє, цілує його і ставить проти себе коло кивоту, або з правого боку.

Щоби зєдинив їх зі святою своєю соборною й апостольською церквою.

Спаси, помилуй, заступи й сохрани їх Боже твоєю благодатю.

Оглашені, ваші голови перед Господом приклоніте.

Хор: Тобі Господи.

Молитва за оглашених: Господи Боже наш, що на висоті живеш і на покірних споглядаєш, що людському родови зіслав на спасенне єдинородного Сина Твого й Бога, Господа нашого Ісуса Христа; зглянься на слуг твоїх оглашених, що схилили голови свої перед тобою, і вчини їх гідними в щасливий час купелі відродження, прощення гріхів і одежі нетління; зєдини їх зі святою твоєю соборною й апостольською церквою, і причисли їх до вибраного твого стада.

Опісля виголошує:

Щоб і вони з нами славили пречесне й величне імя твоє, Отця, і Сина, і святого Духа, нині й заєдно, і по віки віків.

Хор: Амінь.

По возгласі священик розкладає ілітон.

Діякон виголошує: Всі, що оглашені вийдіть, оглашені вийдіть, всі, що оглашені вийдіть, щоби ніхто з оглашених, всі, що вірні, ще й іще в мирі Господу помолімось.

Як є два діякони, то другий говорить: Всі, шо оглашені вийдіть; перший: оглашені вийдіть; другий знов: Всі, що оглашені вийдіть; перший знов: щоби ніхто з оглашених і т. д.

Молитва вірних 1. (тихо).

Дякуємо тобі Господи Боже сил, що вчинив нас гідними стати й тепер перед святим твоїм жертівником, і припасти до милосердя твого за наші гріхи і за людську несвідомість; прийми, Боже, моленнє наше, і вчини, щоби ми достойними стали приносити тобі молитви й благання, і жертви безкровні за всіх людий твоїх; і вчини гідними нас, котрих ти настановив на сю твою службу силою Духа твого святого, неосудно й безгрішно, в чистій свідомости нашої совісти, призивати тебе у всякий час і місци, щоби ти вислухавши нас, милостив був для нас в многоті твоєї доброти.

Заступи, спаси, помилуй і сохрани нас Боже твоєю благодатю.

Премудрість.

Священик виголошує: Бо тобі належиться всяка слава, честь і поклоненнє, Отцю, і Сину, і святому Духови, нині й заєдно і по віки віків.

Хор: Амінь.

Діякон: Ще й іще у мирі Господу помолімось.

Молитва вірних 2. (тихо):

Знов і многократно припадаємо до тебе, і молимо тебе, Добрий і Чоловіколюбний, щоби ти зглянувся на наше моленнє, очистив наші душі й тіла від всякої скверни тілесної й духовної, і дав нам невинними й неосудними стати перед святим твоїм жертівником; дай же, Боже, й тим, що моляться з нами, поступ в житло й вірі й в мудрости духовній; дай тим, що завсе зі страхом і любовю служать тобі невинно й неосудно причаститися святих своїх Тайн, і небесного твого царства стати гідними.

Діякон: Заступи, спаси, помилуй і сохрани нас Боже твоєю благодатю.

Премудрість.

Священик виголошує: Щоби під владою твоєю завсе бережені, тобі ми славу засилали, Отцю, і Сину, і святому Духови, нині й заєдно і по віки віків.

Хор: Амінь.

І співає Херувимську пісню. Діякони відходять у святилище, кадять св. Трапезу, священика, образи й людий, проказуючи пс. 50. Помилуй мене Боже:

Священик із піднесеними руками читає тихо молитву: Ніхто зі звязаних тілесними похотями й роскошами, не є достойний приходити, або наближатися, або служити тобі, Царю слави; бо служити тобі, се річ велика й страшна й самим небесним силам. Та однак із невисказаної і безмірної твоєї любови до людий, справді і незмінно стався ти чоловіком, і Архієреєм нашим був, і як Владика всього передав ти нам святу відправу сеї служебної й безкровної жертви. Бо ти один, Господи Боже наш, царюєш над небесним і земним; тебе носять на престолі херувимськім, ти Господь Серафимів і цар Ізраіля, ти один святий, і між святими спочиваєш. Проте прошу тебе, єдиного доброго й ласкавого, зглянься наді мною грішним і непотрібним слугою твоїм, і очисти мою душу й серце від совісти лукавої, і силою святого твого Духа вчини мене достойним, щоби я, одягнений ласкою священства, станув перед отсим твоїм святим престолом і освятив святе й пречисте твоє Тіло і чесну Кров. Бо до тебе приходжу схиливши мою голову, і молюся тобі, щоби ти не відвертав лиця твого від мене, і не виключав мене з поміж слуг твоїх, але вчинив мене гідним, щоб я, грішний і недостойний слуга твій, приніс тобі отсі дари; бо ти Христе Боже наш, є той, що жертвуєш і є жертвований, і той, шо приймаєш і роздаєш, і тобі славу засилаємо з віковічним твоїм Отцем, і пресвятим і добрим і животворящим твоїм Духом, нині й заєдно, і по віки віків, амінь.

(Як нема діякона, кадить сам священик.) Священик враз із діяконом підносять руки (священик держить кадильницю на великім пальци правої руки) і говорять спільно хрестячися покождім Алилуя:

Ми, що Херувимів тайно представляємо й животворящій Тройці трисвяту пісню приносимо, всяку тепер життєву відкиньмо журбу.

Щоби царя всього підняти, котрого невидимо ангельські чини зі славою провожають, алилуя, 3.

По Херувимській пісні кадить іще сам священик св. Трапезу, але тільки з переду. Тепер відходять усі до захристії: вперід іде другий діякон, відтак перший, а вкінци священик. Священик кадить Дари, передає кадильницю другому діяконови, а сам бється в груди і говорить: Боже милостивий, будь мені грішному.

Також бере воздух і передає ного другому діяконови, кажучи:

У мирі піднесіть руки ваші до святощів, і благословіть Г оспода.

Опісля бере священик дискос із звіздою і передає першому діяконови, а сам бере чашу вкриту покровцем. Всі виходять північними дверми.

Діякон виголошує: Всіх вас нехай помяне Господь Бог у царстві своїм, завсе, нині й заєдно, і по віки віків.

Так само проголошує перший діякон.

Коли є тільки один діякон, священик кладе Йому на ліве, рамя воздух і подає Йому кадильницю. Коли нема діякона, сам священик кладе собі на ліве рамя втроє зложений воздух, покровець чаші підкладає під чашу, ставить дискос із звіздою верх чаші і так робить великий вхід.

Священик виголошує: Святійшого вселенського Архієрея Н. Н. Папу Римського, Преосвященого Архієпископа нашого Митрополита Н. Н. і Боголюбиного Епископа нашого Н. Н. (монахи додають: Всечеснійшого отця нашого Протоархімандрита Н. Н.; Настоятеля Н. Н. і Ігумена Н.Н.) і весь священичий, діяконський і монаший чин, благовірний і Богом хоронений Нарід наш, благородних і завсе згадуваних ктиторів і добродіїв святого храму сього (монастиря сього) і всіх вас нехай, помяне Господь Бог у царстві своїм, завсе, нині й заєдно, і по віки віків.

Хор: Амінь. Щоби царя всього підняти, котрого невидимо ангельські чини зі славою провожають, алилуя.

Діякони ввійшовши в святилище царськими дверми, дожидають священика стоячи лицями до себе, а боком до престолу. Опісля враз зі священиком приступають до престолу. Там кладе священик чашу на ілітоні з правого свого боку, бере від першого діякона дискос і ставить ного з лівого свого боку поруч чаші, відтак бере від другого діякона воздух, робить ним хрест над кадильницею і покриває ним Дари, прикриті своїми покровцями, проказуючи: Добропримірний Йосиф пречисте тіло твоє з дерева зняв і плащаницею чистою обвинув і пахощами намастив і в новім гробі положив.

Бере кадильницю від діякона, кадить Дари тричі і говорить: Ущасливи Господи ласкою твоєю Сіон, і нехай збудуються мури Єрусалимські; тоді будеш вдоволений жертвою справедливою, приношеннєм і цілопаленнєм, тоді положать на вівтар твій телців.

Опісля священик говорить тихо до діякона: Помяни мене брате й сослужителю.

Діякон: Нехай помяне Господь Бог священство твоє в царстві своїм.

Помолись за мене Владико святий.

Священик: Дух святий нехай зійде на тебе, і сила Вишнього нехай отінить тебе.

Діякон: Той сам Дух нехай ділає з нами по всі дні життя нашого.

Помяни мене Владико святий.

Священик: Нехай помяне тебе Господь Бог в царстві своїм, завсе, нині й заєдно, і по віки віків.

Діякон: Амінь.

Діякони кланяються священикови і відходять на церкву.

Діякон: Доповнім молитву нашу Господеви.

Хор: Господи помилуй.

За предложені чесні дари, Господу помолімось.

За святий храм сей, і за тих, що з вірою, побожністю і страхом Божим входять в нього, Господу помолімось.

Щоби визволитись нам від усякої журби, гніву й нужди, Господу помолімось.

Священик читає тихо молитву: Господи Боже всемогучий, єдиний, святий, що приймаєш жертву хвали від призиваючих тебе всім серцем, прийми і нас грішних молитву, і принеси до святого твого жертівника, і вчини нас гідними приносити тобі дари й жертви духовні за наші гріхи і за людську несвідомість.

І вчини нас достойними знайти ласку у тебе, щоби жертва наша була приємна тобі, і щоби добрий Дух ласки твоєї вселився в нас і в отсі дари, що лежать перед нами, і в усіх людий твоїх.

Діякон: Заступи, спаси, помилуй й сохрани нас Боже твоєю благодатю.

Хор: Господи помилуй.

Всього дня совершеного, святого, мирного й безгрішного, у Господа просім.

Хор: Подай Господи.

Ангела мира, вірного наставника, хоронителя душ і тіл наших, у Господа просім.

Прощення і відпущення гріхів і провин наших у Господа просім.

Доброго й пожиточного душам нашим, і мира для світа, у Господа просім.

Щоб остаючий час життя нашого в мирі й покуті закінчити, у Господа просім.

Христіянського кінця життя нашого, безболізного, бездоганного, мирного й доброго оправдання на страшнім суді Христовім просім.

Пресвятую, пречистую, преблагословеную, славную Владичицю нашу, Богородицю і Вседіву Марію, зі всіми святими поминувши, самі себе і одні других, і все життє наше Христу Богу віддадім.

Хор: Тобі Господи.

Священик виголошує: За милосердя єдинородного Сина твого, з котрим ти є благословений враз зі святим і добрим і животворяшим твоїм Духом, нині й заєдно, і по віки віків.

Хор: Амінь.

Священик обертається півкругом до людий і благословить їх, кажучи: Мир усім.

Хор: і духови твойому.

Діякон: Полюбім одні других, щоб однодушно ми ісповідували.

Хор: Отця, і Сина, і святого Духа, Тройцю односущну і нероздільну.

Священик цілує прикриті Дари (верх днскосу й верх чаші) і край трапези перед собою, проказуючи при кождім цілованню: Любити тебе буду Господи, сило моя, Господь твердиня моя і прибіжище моє.

Діякони цілують один одного в ліве рамя; коли править разом більше священиків, начальний священик цілує в ліве рамя священиків собі найблизших, а сі передають таким способом цілованнє дальше кажучи: Христос посеред нас; другі відповідають: І є й буде.

Діякон: Двері, двері, в мудрости уважаймо.

Священик підіймає воздух обома руками і держить його над Дарами, проказуючи тихо символ віри. Другий діякон або чтець голосно:

Вірую в одного Бога, Отця всемогучого, творця неба і землі і всего видимого й невидимого. І в одного Господа Ісуса Христа, Сина Божого єдинородного, від Отця родженого ранше всіх віків; світло від світла, Бога правдивого під Бога правдивого, родженого не сотвореного, односущного з Отцем, через котрого все сталося. Що для нас людий і для нашого спасення зійшов з небес і приняв тіло (низко кланяються) від Духа святого і Марії Діви, і став чоловіком. Що був розпятий за нас при Понтію Пилаті, страдав і був погребаний. І воскрес у третий день по писанням. І взнісся на небеса і сидить праворуч Отця. І вдруге прийде зі славою судити живих і мертвих, а його царству не буде кінця. І в Духа святого, Господа животворящого, що від Отця і Сина походить, котрому з Отцем і Сином однаковий поклін і однакова слава, що говорив через пророків. В одну, святу, соборну і апостольську Церкву. Визнаю одного хрещеннє на відпущеннє гріхів. Чекаю воскресення мертвих. І життя будучого віку. Амінь.

По скінченню символу священик підносить воздух тричі, кажучи: Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний, помилуй нас.

Складає воздух у троє, цілує його й кладе з правого боку, край ілітону. Діякон виголошує: Станьмо пристойно, станьмо зі страхом, уважаймо, щоби святу жертву в спокою приносити.

Хор: Милість мира, жертву хвалення.

Діякони входять у святилище і стають коло священика. Священик обертається півкругом до людий і благословить їх, кажучи: Благодать Господа нашого Ісуса Христа, і любов Бога і Отця, і спільність із Духом святим, нехай буде зі всіми вами.

Хор: І з духом твоїм.

Священик підносить руки в гору і виголошує: В гору знімімо серця.

Хор: Ми підняли до Господа.

Священик із руками на грудях: Благодарім Господа.

Хор: Достойно н справедливо є поклонятися Отцю, і Сину, і святому Духови, Тройці односущній і нероздільній.

Священик читає з піднесеними руками: Достойно й справедливо тебе славити, тебе благословити, тебе хвалити, тобі подяку складати, тобі поклонятися на всякому місци влади твоєї; бо ти є Бог невисказаний, непонятий, невидимий, недосяжний, ти віковічний, незмінний, ти й єдинородний твій Син і Дух твій святий; ти з небуття до життя нас привів і відпавших знов поставив, і не перестав чинити все, аж поки увів нас на небо і дарував царство твоє будуче. За те все дякуємо тобі, і єдинородному твому Синови, і Духови твому святому, за все, що знаємо, і чого не знаємо, за явні й неявні добродійства, котрими нас наділено. Дякуємо тобі і за службу отсю, котру з рук наших ти зволив приняти, хоч і служать тобі тисячі архангелів і тьми ангелів, Херувими й Серафими, шестокрилаті, многоокі, літаючі, пернаті.

Діякон ударяє звіздою по дискосі, по чотирьох його боках, в горі, в долі, з лівої, а відтак із правої своєї сторони. Як нема діякона, то робить се священик і виголошує: Побідну пісню співаючи, виголошуючи, викликуючи й промовляючи.

Священик бере звізду від діякона, цілує її, дає цілувати діяконам, відкладає на бік, і говорить тихо, а хор співає: Свят, свят, свят Господь Саваофт, повне небо й земля слави твоєї, Осанна на висоті.

І хреститься, кажучи: Благословен, що йде в імя Господнє, осанна на висоті. Тут поновлює священик наміреннє, вчинене вже в часі проскомідії.

Відтак читає з піднесеними руками отсю молитву: З сими блаженими силами Владико чоловіколюбче, і ми кличемо й промовляємо: Святий ти і пресвятий, ти, і єдинородний твій Син, і Дух твій святий; святий ти і пресвятий, і величин слава твоя; ти світ твій так полюбив, що Сина твого єдинородного дав, щоби всякий, хто вірує в нього, не загинув, а мав життє вічне. Той прийшовши і виконавши усе діло нашого спасення, в ночи коли його видано, а радше коли він сам себе віддав за життє світа,

Підносить дискос дещо в гору, кажучи: взявши хліб у святі свої, і пречисті і непорочні руки,

тут схиляє голову

зложивши подяку

тут робить верх дискосу хрест тричі

і поблаго + словивши, освя + тивши, перело + мивши, дав святим своїм ученикам і апостолам, кажучи:

схиляє голову, глядить на хліб і виголошує: Прийміть, їджте, се є Тіло моє, що за вас ломиться: на відпущеннє гріхів.

Хор: Амінь.

Священик кланяється низько, відкриває чашу, благословить її й промовляє: Так само й чашу + по вечері, кажучи

і глядить у чашу і виголошує: Пийте з неї всі, се є Кров моя нового завіта, що за вас і за многих проливається на відпущеннє гріхів.

Робить низький поклін і говорить із піднесеними руками молитву: Поминаючи спасенну отсю заповідь, і все, що за нас сталося: хрест, гріб, тридневне воскресеннє, на небеса вознесеннє, праворуч сидіннє, другий і славний знову прихід.

Тут бере священик дискос у праву руку, чашу в ліву, перекладає, руки навхрест, підносить св. Дари в гору її виголошує: Твоє з твойого тобі приносимо за всіх і за все.

Хор: Тебе славимо, тебе благословимо, тобі дякуємо Господи, і молимось тобі Боже наш.

Як є діякон, то він підносить св. Дари. Як є два діякона, то перший підносить дискос, а другий чашу.

Кладе св. Тайни на своїм місци, накриває чашу, кланяється низько і читає тихо молитву з піднесеними руками:

Іще приносимо тобі розумну отсю і безкровну службу, і просимо, і молимо і благаємо: зішли Духа твого святого на нас і на дари отсі, що лежать перед нами.

Також говорить отсей тропар (руки піднесені), кланяючися при стихах і втретє при кінци тропару: Господи, що пресвятого твого Духа в третю годину Апостолам твоїм ти зіслав, того, Добрий, не відбери від нас, а обнови нас, що молимось до тебе.

Стих 1. Серце чисте сотвори в мені Боже, і духа правого обнови в утробі моїй.

Господи, що пресвятого твого Духа:

Стих 2. Не відкинь мене від лиця твого, і Духа твого •святого не відбери від мене.

Господи, що пресвятого твого Духа:

Діякон підносить покровець від чаші (як нема діякона, то сам священик). Священик робить над св. хлібом знак хреста й говорить: І вчини хліб сей + чесним Тілом Христа твого.

Так само робить хрест над чашею, кажучи: А те, що в чаші сій + чесною Кровю Христа твого.

Робить хрест над хлібом і чашею, проказуючи: Перетворивши + Духом твоїм святим.

Накриває (священик зглядно діякон) покровцем чашу і говорить із піднесеними руками отсю молитву (тихо): Щоби стали вони причащаючимся на відсвіженнє душі, на відпущеннє гріхів, на спільність зі святим твоїм Духом, на сповненнє царства небесного, на впованнє на тебе, а не на суд або на осудженнє.

Іще приносимо тобі розумну отсю службу за померших у вірі Праотців, Отців, Патріярхів, Пророків, Євангелистів, Мучеників, Ісповідників, Повздержників, і за всяку душу праведну, що в вірі життє закінчила.

Священик кадить св. Тайни і виголошує: Особливо за пресвяту, пречисту, преблагословенну, славну Владичицю нашу, Богородицю і Вседіву Марію.

Діякон кадить престіл.

Хор: Достойно справді є славити Тебе Богородицю, всеблаженну і пренепорочну і Матір Бога нашого. Чеснійшу Херувимів і незрівнано славнійшу Серафимів, що без зотління родила Бога Слово, правдиву Богородицю тебе величаєм.

Священик молиться тихо з піднесеними руками: За святого Йоана Пророка Предтечу й Хрестителя, за святих славних і всехвальних Апостолів, і за святого Н. Н., що його память обходимо, і за всіх святих твоїх; задля їх молитов зглянься на нас Боже.

І помяни всіх померших в надії воскресення до життя вічного.

Тут поминає священик, зложивши руки, померших і каже: Помяни, Господи душу помершого слуги твого Н. Н.

Знов підносить руки й говорить: І упокій їх, де світить світло лиця твого.

Іще благаємо тебе: помяни Господи всяке Епископство православних, що право голосять слово твоєї правди, всяке Пресвитерство, у Христі Діяконство, і весь священичий чин.

Іще приносимо тобі розумну отсю службу за вселенну, за святу соборну й апостольську Церкву, за тих, що в чистоті і в чеснім життю пробувають; за правовірний нарід наш; дай йому Господи мирне володіннє, щоби й ми в супокою його тихе життє вели, в усякій побожносте й чистоті.

Складає руки й виголошує: Найперше помяни Господи святійшого вселенського Архієрея Н. Н. Папу Римського, Преосвященого Архіепископа нашого Митрополита Н. Н., боголюбивого Епископа нашого Н. Н.; дай їх святим твоїм Церквам у мирі цілих, чесних, здорових, довговічних, право навчаючих слово твоєї правди.

Хор: І всіх і все.

Священик поминає живих і говорить тихо молитву: Помяни Господи місто отеє (село або монастир отсей), де ми живемо, і всяке місто й країну, і тих, шо в вірі живуть у них. Помяни Господи плаваючих, подорожуючих, недужих, терплячих, полонених, і спасеннє їх. Помяни Господи тих, що дари приносять і добре творять у святих твоїх церквах, і тих, що памятають про бідних, і на всіх нас ласки твої зішли.

Відтак виголошує: І дай нам одними устами і одним серцем славити й прославляти пречесне й величне імя твоє, Отця, і Сина, і святого Духа, нині й заєдно, і по віки віків.

Хор: Амінь.

Тут діякони відходять на своє місце. Священик благословить людий, кажучи: І нехай буде милість великого Бога, і Спаса нашого Ісуса Христа зі всіми вами.

Хор: І з духом твоїм.

Діякон: Усіх святих поминувши, ще й іще у мирі Господу помолімось.

Хор: Господи помилуй.

За принесені і освячені чесні Дари Господу помолімось.

Щоби чоловіколюбець Бог наш принявши їх у святий і наднебесний і духовний свій жертівник як приємні пахощі духовні, післав нам зате божественну благодать, і дар святого Духа, помолімось.

Щоби визволитися нам від усякої журби, гніву й нужди, Господу помолімось.

Священик читає молитву (тихо): Тобі предкладаємо все життє наше, і надію, Владико чоловіколюбче, і просимо і молимо і благаємо: вчини нас гідними запричаститися небесних твоїх і страшних Тайн, сеї святої і духовної трапези, з чистою совістю, на відпущеннє гріхів, на прощенне провин, на спільність із Духом святим, на насліддє царства небесного, на сильне упованнє на тебе, а не на суд або на осудженнє.

Діякон: Заступи, спаси, помилуй й сохрани нас Боже твоєю благодатю.

Хор: Господи помилуй.

Всього дня совершеного, святого, мирного й безгрішного, у Господа просім.

Хор: Подай Господи.

Ангела мира, вірного наставника, хоронителя душ і тіл наших, у Господа просім.

Прощення і відпущення гріхів і провин наших у Господа просім.

Доброго й пожиточного душам нашим, і мира для світа, у Господа просім.

Щоб остаючий час життя нашого в мирі й покуті закінчити, у Господа просім.

Христіянського кінця життя нашого, безболізного, бездоганного, мирного, й доброго оправдання на страшнім суді Христовім, просім.

Зєдинення віри, і спільности зі святим Духом випросивши, самих себе і одні других і все життє наше Христу Богу віддадім.

Хор: Тобі Господи.

Священик виголошує: І вчини нас гідними, Владико, зі сильним упованнєм, неосудно сміти призивати тебе небесного Бога Отця, і говорити:

Священик підносить руки й говорить тихо, а хор співає: Отче наш, котрий єси на небесах, нехай святиться імя твоє, нехай прийде царство твоє, нехай буде воля твоя, як на небі і на землі. Хліб наш насушний дай нам днесь, і прости нам довги наші, як і ми прощаємо довжникам нашим, і не введи нас у, спокусу, но свободи нас від лукавого.

Зі зложеними руками виголошує: Бо твоє є царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і святого Духа, нині й заєдно і по віки віків.

Хор: Амінь.

Священик благословить людий, кажучи: Мир усім.

Хор: І духови твойому.

Діякон: Голови ваші схиліть перед Господом.

Хор: Тобі Господи.

Тут діякони перепоясують орарі. Священик зі зложеними руками читає тихо молитву: Дякуємо тобі Царю невидимий, що безмірною твоєю силою все сотворив єси, і з превеликого милосердя твого від небуття до життя усе привів єси. Сам, Владико, споглянь із неба на тих, що схилили перед Тобою голови свої, бо не схилили перед тілом і кровю, а перед тобою, страшним Богом. Ти ж, Владико, те, що лежить перед нами, дай по рівному всім нам на добро, кождому по його потребі: з плаваючими плавай, з подорожуючими подорожуй, недужих ісціли, лікарю душ і тіл.

Відтак виголошує: Благодатю й милосердєм і чоловіколюбством єдинородного Сина твого, з котрим ти благословен сси, з пресвятим, і добрим, і животворящим твоїм Духом, нині й заєдно, і по віки віків.

Хор: Амінь.

Священик умиває водою пальці й витирає ручничком. Опісля молиться з піднесеними руками тихо: Послухай Господи Ісусе Христе Боже наш, зі святої оселі твоєї, і від престола слави царства твого, і прийди освятити нас, ти, що в горі з Отцем сидиш, і тут із нами невидимо пробуваєш; і вчини нас гідними могучою твоєю рукою подати нам пречисте Тіло твоє, і чесну Кров, і через нас усім людям.

Бється тричі в груди, проказуючи: Боже, милостивий будь мені грішному.

Відкриває св. Чашу, робить глибокий поклін і бере Агнець обома руками.

Діякон проголошує: Вважаймо.

Священик підносить Агнця в гору над дискосом і виголошує: Святе для святих.

Хор: Один святий, один Господь, Ісус Христос, на славу Бога Отця, амінь.

І співається причастен. Священик роздроблює Агнця над дискосом, кажучи: Роздроблюється й розділюється Агнець, Божий, Син Отця, роздроблюваний, та нероздільний, завсе споживаний, Та ніколи не спожитий, а освячуючий тих, що причащаються.

Опісля робить одною частиною хрест над чашею і говорить: Сповненнє віри святого Духа.

Кладе сю частину в чашу, накриває чашу і робить глибокий поклін. Пальців, котрими ломав св. Агнця, не розділює аж до обмиття рук.

Опісля говорить тихо молитву з піднесеними руками: Вірую Господи й визнаю, шо ти є справді Христос, Син Бога живого, що, прийшов у світ грішників спасти, між котрими перший то я. Вечері твоєї тайної, нині, Сину Божий, за учасника мене прийми, бо я ворогам твоїм тайни не зраджу, ані поцілунку тобі не дам, як Юда, але як розбійник визнаю тобі.

Бється тричі в груди, кажучи:

Помяни мене Господи, коли прийдеш у царство твоє.

Помяни мене Владико, коли прийдеш у царство твоє.

Помяни мене Святий, коли прийдеш у царство твоє.

Нехай не на суд, або на осудженнє буде мені причастє святих твоїх Тайн, Господи, але на уздоровленнє душі й тіла.

Коли хоче, говорить іще й сю молитву: Вірую Господи і визнаю, що се, що прийму, є по правді справдішнє саме пречисте Тіло твоє, і справдішна сама животворяща Кров твоя: вчини мене гідним, благаю, достойно їх приняти, на відпущеннє всіх гріхів моїх, і на життє вічне, амінь.

Бється в груди й каже: Боже, милостивий будь мені грішному. Боже, очисти гріхи мої і помилуй мене. Без числа согрішив я, Господи, прости мені.

Робить глибокий поклін, бере пальцями правої руки три частини св. Агнця й говорить: Чесного і пресвятого і пречистого Тіла Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, причащаюся я, недостойний слуга Божий, єрей Н. Н. (або: єромонах Н. Н.) на підпущеннє гріхів моїх і на життє вічне, амінь.

Тут причащається Тіла Христового. Опісля складає руки й робить розважаннє про св. Тайни. Відтак відкриває чашу, низько поклоняється, й витирає старанно всі частинки з дискоса в чашу. Дальше говорить:

Чесної і пресвятої, і пречистої Крови Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, причащаюся я недостойний слуга Божий єрей Н. Н. (або: єромонах Н. Н.) на відпущеннє гріхів моїх, і на життє вічне, амінь.

І причащається св. Крови. Кладе чашу на ілітон і обтирає собі уста, кажучи: Се діткнулося уст моїх, і відійме беззаконства мої і гріхи мої очистить.

Дальше витирає ручничком край чаші. Тут причащаються св. Крови й инші священики, що запричащалися св. Тіла. Діякон (згдядно священик) накриває чашу, робить глибокий поклін, бере чашу від священика, обертається до людий й виголошує: Зі страхом Божим, і з вірою приступіте.

Хор: Благословен, що йде в імя Господнє, Бог Господь, і явився нам.

Діякон передає чашу священикови.

Тут причащаються міряни.

Священик благословить чашею людий й виголошує: Спаси, Боже, люди твої, і благослови насліддо твоє.

Хор: На многі літа, Владико.

Ми бачили світло правдиве, приняли Духа небесного, знайшли віру правдиву, нероздільній (святій) Тройці поклоняємось, бо вона спасла нас.

Священик звертається до престолу, відкриває чашу й говорить тихо, низько поклонившися: Вознесися на небеса Боже, і по всій землі слава твоя. Знов бере в обі руки чашу, робить нею над ілітоном хрест і говорить тихо:

Благословен Бог наш,

Обертається до людий, не благословлячи їх, і виголошує: завсе, нині й заєдно, і по віки віків.

Хор: Амінь. І співає: Нехай наповняться уста наші хваленнєм твоїм Господи, щоби ми оспівували славу твою, бо ти вчинив нас достойними причаститися святих твоїх, божественних, безсмертних, і животворяіцих Тайн; утвердиж нас у твоїй святости, щоби ми псі дні навчалися справедливости твоїй, Алилуя, 3.

Священик кладе чашу на ілітоні, робить глибокий поклін і споживає св. Тайни. Діякон або прислужник вливає до чаші вина. Священик випиває ного. Дальше вливає діякон через пальці вина й води. Священик і се випиває, обтирає ручничком уста, опісля витирає чашу й дискос, складає св. посуди, складає ілітон і говорить тихо: Нехай наповняться уста наші:

Діякон перепоясує орар, як на початку Літургії, відходить на своє звичайне місце і виголошує: Прості, принявши божественні, пречисті, безсмертні, наднебесні і животворящі, страшні Христові Тайни, достойно благодарім Господа.

Хор: Господи помилуй.

Заступи, спаси, помилуй й сохрани нас Боже твоєю благодатю.

Весь день совершений, святий, мирний, і безгрішний випросивши, самих себе, і одні других, і все життє наше Христу Богу віддадім.

Хор: Тобі Господи.

Священик читає тихо молитву: Дякуємо тобі, Владико, чоловіколюбче, добродію душ наших, що й нинішнього дня вчинив ти нас гідними небесних твоїх, і безсмертних Тайн. Простуй нашу дорогу, утверди нас усіх у страсі твоїм, захисти наше життє, укріпи наші стопи, задля молитов і благань славної Богородиці, і Вседіви Марії, і всіх святих твоїх.

Дальше виголошує: Бо ти є освяченнє наше, і тобі славу засилаємо, Отцю, і Сину, і святому Духови, нині й заєдно, і по віки віків.

Хор: Амінь.

Діякон: Виходім у мирі.

Хор: Господи помилуй.

Господу помолімось.

Хор: Господи помилуй.

Священик виходить перед царські двері (діякони приступають до нього) і виголошує отсю молитву: Господи, ти благословиш благословляючих тебе, і освячуєш тих, що вповають на тебе, спаси люди твої, і благослови насліддє твоє, повноту Церкви твоєї сохрани, освяти люблячих величність дому твого. Ти прослав їх за те божественною силою твоєю, і не покидай нас уповаючих на тебе; світови твому мир подай, церквам твоїм, священикам, і всім людям твоїм, бо всякий добрий даток, і всякий совершеннй дар є з висоти, шо сходить від тебе, Отця світла, і тобі славу, і подяку, і поклоненнє засилаємо, Отцю, і Сину , і святому Духови, нині й заєдно, і по віки віків.

Хор: Амінь. І співає: Нехай буде імя Господнє благословене від нині і до віка.

Священик вертає в святилище царськими дверми (діякони діяконськими) і говорить тихо молитву: Сповненнєм закону й пророків ти сам єси Христе Боже наш, ти сповнив усе вітцівське діло спасення, наповни радістю й веселістю серця наші завсе, нині й заєдно, і повіки віків, амінь.

Священик із діяконами сходять перед степені престолу, роблять глибокий поклін, а священик із царських дверий благословить людий, виголошуючи: Благо + словеннє Господнє на вас, його благодатю й чоловіколюбством, завсе, нині й заєдно, і по віки віків.

Хор: Амінь.

Діякон: Премудрість.

Хор: Чеснійшу Херувимів:

Священик обернений до св. Трапези: Слава тобі Христе Боже, упованнє наше, слава тобі.

Хор: Слава: і нині: Господи помилуй, З, благослови.

Священик обертається знов до людий і виголошує (не благословляючи) коли неділя:

Христос, що воскрес із мертвих, правдивий Бог наш

В инший день: Христос правдивий Бог наш, задля молитов пречистої своєї Матері, святих славних і всехвальних Апостолів, і святого отця нашого Йоана Золотоустого, Архіепископа Царгородського, Преподобних і Богоноснцх отців наших, і всіх святих, нехай помилує і спасе нас, яко добрий і чоловіколюбедь.

Хор: Амінь.

При торжественних Літургіях вносить священик многолітствія: Святійшому, вселенському Архієрею Н. Н. Папі римському, подай Господи многая літа.

Правовірному Народови:

Преосвященому Архіепископови:

Боголюбивому Епископови:

Хор співає: Многая літа.

Після сього бере священик св. посуди і відходить у захристію, проказуючи: Нині відпускаєш слугу твого, Господи, по слову твоєму в мирі, бо очи мої бачили спасенне твоє, котре ти приготовив перед лицем усіх людий, світло на обявленнє поганам і славу твого народу Ізраіля.

Трисвятоє і по Отче наш:

Тропар, глас 8.: Благодать уст твоїх наче світлість огня засіяла й освітила вселенну, здобула світови скарби безкористолюбности, показала нам висоту покори, отче Йоане Золотоусте, що навчаєш словами своїми, моли Слово, Христа Бога, щоби спас душі наші.

Слава: Кондак, глас 8.: З неба одержав ти божественну благодать, і своїми: устами навчаєш усіх поклонятися в Тройці одному Богу, Йоане Золотоусте, всеблаженний, преподобний, достойно хвалимо тебе; бо ти є наставник, що Божого навчає.

І нині: Богородичен: Заступнице христіян бездоганна, посереднице до Творця всенадійна, не погорди молитвою грішників, а поспіши, як добра ма поміч нам, що тебе вірно взиваєм, посокори на молитву й негайно прийди на благання, бо ти заступаєшся заєдно за тих. що почитають тебе, Богородице!

Господи помилуй, 12.

Слава: І нині: Чеснійшу Херувимів :

І чинить відпуст, умиває руки, дякує Богу за все та виходить.

 

МОЛИТВИ ПО СВ. ПРИЧАСТЮ.

МОЛИТВА 1. СВ. ВАСИЛІЯ ВЕЛИКОГО.

Дякуємо Тобі, Господи, Боже мій, що Ти не відкинув мене грішного, але удостоїв мене стати учасником Твоїх святих таїнств! Дякую Тобі, що Ти мене недостойного удостоїв приняти Твої пречисті й небесні дари. Ти-ж Владико, чоловіколюбче, що умер за нас і воскрес і дарував нам ті страшні і животворнии Таїнства на добро і освяченнє нашої душі й тіла, дай, щоби вони спричинили і для мене уздоровленнє душі й тіла, прогнаннє всякого ворога, просвіченнє очий мого серця, супокій моїх душевних сил, віру, що сорому не зазнає, любов необлудну, повноту мудрости, збереженнє Твоїх заповідий, помноженнє Твоєї божественної ласки і присвоєннє Твого царства; щоби я заховуваний ними у Твоїй святости і памятаючи завсігди на Твою ласку, вже не для себе жив, а для Тебе, нашого Владики і Добродія і так з надією на вічне життє по відході із сього світа, міг доступити вічного супокою, де безнастанний голос торжествуючих і де безконечна насолода наповняє тих, що оглядають невисказану красу Твого лиця. Бо Ти є правдивим бажаннєм і невисказаною радістю тих, що Тебе люблять, о Христе, Боже наш, і Тебе славить усе сотворіннє по віки! Амінь.

МОЛИТВА 2. СВ. КИРИЛА АЛЕКСАНДРІЙСЬКОГО.

Тіло Твоє святе, Господи, Ісусе Христе, Боже наш, нехай мені буде на життє вічне, а кров Твоя дорогоцінна на прощенне гріхів. Отся Евхаристія нехай вийде мені на радість, здоровлє і веселість. А в Твоїм страшнім і другім приході зроби достойним мене грішного стати по правиці Твоєї слави, задля молитов Пречистої Твоєї Матері і всіх святих! Амінь.

МОЛИТВА 3. ДО ПРЕСВ. БОГОРОДИЦІ.

Пресвята Владичице Богородице, світло моєї помраченої душі, моя надіє, покрове, прибіжище, потіхо і радосте, дякую Тобі, то Ти вчинила мене недостойного гідним стати учасником пречистого Тіла і дорогоцінної Крови Твого Сина. Ти-ж то зродила правдиве Світло, просвіти душевні очи мого серця; Ти, шо зродила Жерело безсмертності!, оживи мене, умершого через гріх; Ти, любляча й милосерна Мати милостивого Бога, помилуй мене і дай мені жаль та скруху у моїм серци, і покору в моїх думках, і дай мені взивати в полоні думок моїх. І вчини мене достойним до останнього віддиху приймати неосудно освяченнє пречистих Тайн на уздоровленнє душі і тіла. І дай мені слези покаяння та сповіди, шоб я міг Тебе величати й славити по всі дні ного життя; бо Ти є благословена і препрославена по віки. Амінь.

МОЛИТВА 4.

О Господи жизни, дякую Тобі зі страхом, бо по природі Ти мов огонь, шо не палиш, а кормиш; пройди-ж дійсно крізь мої члени, і очисти всі сустави, утробу і серце, омий всяку погань, очищаючи разом усі пять змислів.

МОЛИТВА 5.

Ти насолодив мене любовю Христе, і змінив мене Твоїм божественним кормом; попали-ж нематеріяльним огнем мої гріхи і вчини мене достойним насититися насолодою, що є в Тобі, люби ликуючи величав я, о Благий, оба Твої приходи.

Слава: І нині:

Я, Діво свята Богородице, прибігаючи під Твій покров, знаю, що знайду через Тебе спасенне, бо Ти можеш, Чиста, помогти мені.

Господи помилуй, 12. Слава: І нині: Чеснійшу Херувимів: і Отпуст.

 

МОЛИТВИ ПО ЧИТАНІЙ СЛУЖБІ БОЖІЙ.

Богородице Діво, радуйся обдарована ласками, Маріє, Господь з Тобою. Благословена Ти між женами і благословений плід утроби твоєї, бо ти родила єси Христа Спаса Освободителя душам нашим. З р.

Стихіра.

Радуйся Царице, Мати милосердя, життя і солодосте і надіє наша радуйся. До тебе взиваємо вигнані діти Евині. до тебе зітхаємо стогнучи й плачучи на сій долині сліз. Задля того заступнице наша, ті милосерні очи твої до нас ти зверни, і Ісуса, благословений плід тіла твого, нам по вигнанню отсім покажи, о щедра, о милостива, о солодка Діво Маріє!

Священик: Господу помолімось.

Люди: Господи помилуй.

Священик: Боже, прибіжище наше і сило, поглянь милосерно на людий до тебе взиваючих і за посередництвом славної й непорочної Діви Богородиці Марії, з блаженим Йосифом, її обручником і блаженний Апостолами твоїми, Петром і Павлом і всіми Святими, молитви, що їх за наверненнє грішників, за свободу і вивисшеннє святої Матери Церкви, заносимо, як добрий і чоловіколюбець, вислухай: задля милосердя і ласк і чоловіколюбности єдинородного Сина твого, з котрим благословений ти, з пресвятим, благим і животворними твоїм Духом, нині й заєдно і по віки віків, амінь.

Святий Михаіле, Архангеле, будь нам заступником в боротьбі, помічником проти злоби і підступів діявола. Нехай повелить йому Бог, просимо сердечно: Ти ж, о архістратиго воїнств небесних, сатану і инших духів злоби, що по світі блукаються, божественною силою у пекло відкинь. Амінь.

 

СЛУЖБА НЕДІЛЬНА.

Тропар, Голос 1. Хоч камінь запечатаний був Юдеями і воїни стерегли пречисте тіло твоє, ти воскрес третього дня, Спасе, даровуючи світови життє; задля того сили небесні взивали до тебе, життя подавче: слава воскресенню твому Христе, слава царству твому, слава твому ділу спасення, єдиний чоловіколюбче.

Слава: Кондак, Голос 1.

Ти воскрес як Бог із гробу в славі, і світ воскресив, і єство людське як Бога тебе оспівує, і смерть іщезла. Адам же ликує Владико, Ева тепер від узів освободжувана радується, кличучи: Ти той, що всім подаєш Христе воскресеннє.

І нині: Богородичен. Коли Гавриїл проголосив, тобі Діво: радуйся, враз із голосом його втілювався всіх Владика, в тобі святім кивоті, як указав праведний Давид. Ти явилася ширшою небес, що носила Сотворителя твого. Слава тому, що поселився в тобі, слава тому, що пройшов із тебе, слава тому, що освободив нас рождеством твоїм.

Прокімен, гл. 1.

Нехай буде милосерде твоє, Господи, над нами, бо ми уповали на тебе. (Пс. 32, 22).

Стих: Радуйтеся праведні в Господі, правіш належиться похвала. (Пс. 32, 1).

Алилуя, гл. 1.

Бог, що дає мені відплату, і що покорив народи під мене. (Пс. 17. 48).

Стих: Ти той, що величаєш спасенне царя свого, і ділаєш милосердє помазанникови свому, (Пс. 17, 51).

Причастен.

Хваліть Господа з небес, хваліть його на висотах. Алилуя.

Тропар, Голос 2. Коли зійшов ти до смерти, Життє безсмертне, тоді ад умертвив ти блеском божества; а коли й померших із підземелля ти воскресив, всі сили небесні взивали: Життя подавче Христе Боже наш, слава тобі.

Слава: Кондак, Голос 2. Ти воскрес з гробу всесильний Спасе і ад побачивши чудо злякався й мертві встали, а сотворіннє бачучи, радується з тобою, і Адам веселиться, і світ, Спасе мій, оспівує тебе заєдно.

І нині: Богородичен. В молитвах неструджену Богородицю і в заступництвах незмінне упованнє, гріб і смерть не вдержали, бо як життя матір до життя переніс той, що в утробу дівичу вселився.

Прокімен, гл. 2.

Сила моя і пісня моя Господь, і він став моїм спасеннєм. (Пс. 117, 14).

Стих: Тяжко покарав мене Господь, і смерти не передав мене. (Пс. 117, 18).

Алилуя, гл. 2.

Нехай вислухає тебе Господь у день горя, нехай оборонить тебе імя Бога Якова. (Пс. 19, 2).

Стих: Господи, спаси царя й вислухай нас у день, коли взивати будемо тебе. (Пс. 19, 10).

 

Тропар, Голос 3. Нехай веселяться небесні, нехай радуються земні, що вчинив силу раменем своїм Господь, потоптав смертю смерть, первенцем мертвих став, із нутра аду вибавив нас і подав світови велику милість.

Слава: Кондак, Голос 3.

Ти воскрес нині з гробу Милостивий, і нас вивів із воріт смертних. Нині Адам ликує й радується Ева, та враз і пророки з патріярхами оспівують безперестанно Божу силу влади твоєї.

І нині: Богородичен. Діва тепер стоїть у церкві ї з хорами святих невидимо молиться за нас Богу; ангели з архієреями поклоняються, а апостоли з пророками радуються, бо задля нас молить Богородиця превічного Бога.

Прокімен, гл. 3.

Співайте Богу нашому, співайте; співайте цареви нашому, співайте. (Пс. 46, 7).

Стих: Всі народи плещіть руками, викликуйте Богу голосом радости. (Пс. 46, 2).

Алилуя, гл. 3.

На тебе, Господи, я уповав, нехай не постидаюся повїки. (Пс. 70, 1).

Стих: Будь мені Богом хоронителем, і місцем укріпленим, щоби спасти мене. (Пс. 70, 3).

 

Тропар, Голос 4. Світле воскресення проголошеннє від ангела почувши Господні учениці, і відкинувши прадідне осудженнє, апостолам хвалячи ся говорили: знівечена смерть, воскрес Христос Бог, даровуючи світови велику милість.

Слава: Кондак, Голос 4. Спас і Вибавитель мій з гробу як Бог воскресив від узів земнородних і ворота адові розторощив і як Владика воскрес третього дня.

І нині: Богородичен. Йоакима й Анну від сорому бездітности, а Адама й Еву від загибелі смерти освободила Пречиста святим рождеством своїм; се й святкують люди твої, вини гріхів позбувшися, коли кличуть до тебе: Неплідні Богородицю родять і кормительку життя нашого.

Прокімен, гл. 4.

Як великі діла твої, Господи, все сотворив ти в мудрости. (Пс. 103, 24).

Стих: Благослови душе моя Господа, Господи Боже мій, ти звеличився дуже. (Пс. 103, 1).

Натягни і щасливо поступай і царюй задля правди і лагідности. (Пс, 44, 5).

Стих: Ти полюбив справедливість, а зненавидів беззаконство. (Пс. 44, 8).

 

Тропар, Голос 5. Безпочаткове Слово враз з Отцем і Духом, що від Діви родилося на спасеннє наше, оспівуймо вірні й поклонімся, бо зволило тілом вийти на хрест і смерть перетерпіти й воскресити померших, славним воскресеннем своїм.

Слава: Кондак, Голос 5. До аду зійшов ти мій Спасе й ворота адові розторощив як всесильний, померших як творець воскресив разом зі собою й зломив жало смерти, й Адам від клятви визволився, чоловіколюбче, тому кличемо до тебе: спаси нас Господи.

І нині: Богородичен. Радуйся двере Господня непроходима, радуйся стіно й покрове прибігаючих до тебе, радуйся бурею не навіщувана пристане й подружжя несвідома, що родила в тілі Творця свого й Бога, не уставай в молитві за тих, що оспівують і поклоняються божеству твойому.

Прокімен, гл. 5.

Ти, Господи, заховаєш нас і збережеш нас від роду сього і по віки. (Пс. 11, 8).

Стих: Спаси мене, Господи, бо не стало праведного, бо зменшилася правда між синами людськими. (Пс. 11, 2).

Алилуя, гл. 5.

Милосердя твої, Господи, по віки оспівувати буду, з роду в рід оповідати буду правду твою устами моїми. (Пс. 88, 2).

Стих: Бо ти сказав: По віки збудоване буде милосердє, на небі утвердиться правда твоя. (Пс. 88, 3).

 

Тропар, Голос 6. Ангельські сили на гробі твоїм, і сторожі омертвіли; і стояла Марія у гробі, шукаючи пречистого тіла твого; ти полонив ад, ним не доторкнений; стрітив Діву, даровуючи життє; що воскрес із мертвих, Господи, слава тобі.

Слава: Кондак, Голос 6. Життєвладною долонею померших із мрачних долів, усіх воскресивши життя подавець Христос Бог, воскресеннє подав людському роду, бо він усіх Спаситель, воскресеннє й життє й Бог усіх.

І нині: Богородичен. Заступнице христіян бездоганна, посереднице до Творця незмінна, не погорди голосами, молитви грішних, а поспіши, як добра, на поміч нам, що тебе вірно взиваємо, поскори на молитву і негайно прийди на благання, бо ти заступаєшся все за тих, що почитають тебе, Богородице.

Прокімен, гл. 6.

Спаси, Господи, людий твоїх, і благослови насліддє твоє. (Пс. 27, 9).

Стих: До тебе, Господи, взивати буду, Боже мій, не мовчи переді мною. (Пс. 27, 1).

Алилуя, гл. 6.

Хто живе в помочи Найвисшого, під охороною Бога небесного поселиться. (Пс. 90, 1).

Стих: Він скаже Господеви: Ти заступник мій й прибіжище моє, Бог мій, і я вповаю на нього. (Пс. 90, 2).

 

Тропар, голос 7. Ти знівечив хрестом твоїм смерть, отворив розбійникова рай, мироносиць плач перемінив і апостолам проповідати приказав, що ти воскрес Христе Боже, даровуючи світови велику милість.

Слава: Кондак, голос 7. Вже більше влада смерти держати людий не може, бо Христос зійшов, розторощуючи й знівечуючи її сили; звязаний став ад, пророки однодушно радуються, став перед ними Спас, кажучи тим, що були в вірі: вийдіть вірні в воскресеннє.

І нині: Богородичен. Як нашого воскресення скарбницю, на тебе уповаючих все оспівувана, з ями й глибини прогріхів виведи, бо ти спасла гріхови повинних, породивши спасенне наше, ти, що перед рождеством Дівою й в рождестві Дівою й по рождестві знов остаєш Дівою.

Прокімен, гл. 7.

Господь силу народови свому дасть, Господь благословити буде нарід свій в мирі. (Пс. 28, 11).

Стих: Принесіть Господевп, сини Божі, принесіть Господеви барани молоді. (Пс. 28, 1).

Алилуя, гл. 7.

Добре є прославляти Господа і співати імени твому, Найвисший. (Пс. 91, 2).

Стих: Звіщати під досвітку милосердє твоє і правду твою в усяку ніч. (Пс. 91, 3).   -

 

Тропар, Голос 8. З висоти зійшов ти добросердний, погребаннє приняв тридневне, щоби нас визволити від страстий, життє й воскресеннє наше, Господи, слава тобі.

Слава: Кондак, Голос 8. Воскресши з гробу, ти двигнув померших і воскресив Адама, й Ева ликує в твоїм воскресенню, й кінці світа торжествують ізза твого воскресення з мертвих, многомилостивий.

І нині: Богородичен. Як начальниці воїнів, визволившись від зла, побідні й благодарні пісні приносим, слуги твої, тобі, Богородице; ти ж, маючи силу непобідиму, від всяких нас бід свободи, щоби ми кликали до тебе: радуйся невісто неневістная.

Прокімен, гл. 8.

Помоліться і віддайте Господу Богу нашому. (Пс. 75, 12).

Стих: Звісний в Юдеї Бог, в Ізраіли велике імя його. (Пс. 75, 2).

Алилуя, гл. 8.

Прийдіть, заспіваймо Господеви, викликуймо Богу, спасителю нашому. (Пс. 94, 1).

Стих: Поспішім перед лице його з визнаваннєм, і в псальмах викликуймо йому. (Пс. 94, 2).

 

СЛУЖБА ДНЕВНА.

ПОНЕДІЛОК.

Тропар, гл. 4. Небесних військ архістратиги, молимо вас безнастанно, ми недостойні. захистіть нас вашими молитвами, охороною крил надприродної вашої слави, зберігаючи нас, що щиро припадаємо й співаємо : від бід визвольте нас як чиноначальники вишніх сил.

Слава: Кондак, гл. 2. Архістратиги Божі, служителі божественної слави, ангелів начальники, і людий наставники, просіть для нас добра і богатої милости, як безтілесних архістратиги.

І нині: Богородичен.

В молитвах неструджену Богородицю... ст. 48.

Прокімен, гл. 4.

Твориш ангелів своїх наче вітри, а слуг своїх наче полумінь огненну. (Пс. 103, 4).

Стих: Благослови душе моя Господа, Господи Боже мій, ти звеличився дуже. (Пс. 103, 1).

Алилуя, гл. 5.

Хваліть Господа всі ангели його, хваліть його всі сили його. (Пс. 148. 2).

Стих: Бо він сказав, і вони сталися, він приказав, і утворилися. (Пс. 148, 5).

Причастен.

Твориш ангелів своїх наче вітри... (Пс. 103, 4).

 

ВІВТОРОК.

Тропар, гл. 2. Память праведного з похвалами, тобі ж вистарчає свідоцтво Господнє, Предтечо, бо ти явився справді і над пророків чеснійший, як такий, шо став гідний і в струях хрестити Предсказаного; длятого за правду пострадавши, радуйся, благовістив єси й тим, що в аді, Бога, котрий явився в тілі, бере гріхи світа і подає нам богату милість.

Слава: Кондак, гл. 3. Раньше безплідні, сьогодня Христового родять Предтечу, і сей є сповненнем всякого пророцтва, бо на кого пророки проповідали, на сього ти в Йордані руку положивши, явився як Божого Слова пророк, проповідник, заразом і Предтеча.

І нині: Богородичен. Діва тепер стоїть у церкві... ст. 49.

Прокімен, гл. 7.

Звеселиться праведник у Господі, і уповати буде на нього. (Пс. 63. 11).

Стих: Вислухай, Боже, голос мій, коли молюся до Тебе. (Пс. 27, 2).

Алилуя, гл. 4.

Праведник як пальма зацвите, як кедр, що на Ливані, розмножиться. (Пс. 91, 13).

Стих: Насаджені в домі Господнім, у дворах Бога нашого процвитуть. (Пс. 91, 14).

Причастен.

У вічній памяти буде праведник, злої слави боятися не буде. Алилуя. (Пс. 111, 6, 7).

 

СЕРЕДА.

Тропар, гл. 1. Спаси Господи людий твоїх і благослови насліддє твоє, побіду правовірному Народови нашому на противників подавай і охороняй хрестом твоїм людий твоїх.

Слава: І нині: Кондак, гл. 4. Ти, що взнісся на хрест добровільно, по твому імена названій твоїй новій громаді ласки твої подай, Христе Боже; звесели силою твоєю правовірний Нарід наш, побіду даючи йому на противників, йому, що має твою поміч, оружє мира, дай непобідиму побіду.

Прокімен, гл. 3.

Величає душа моя Господа, і зрадувався дух мій в Бозі, Спасі моїм. (Лук. 1, 46, 47).

Стих: Бо зглянув на покору своєї слуги, бо се від нині блаженною зватимуть мене всі роди. (Лук: 1, 48).

Алилуя, гл. 8.

Слухай доню й поглянь і нахили ухо твоє. (Пс. 44, 11).

Стих: Перед лицем твоїм помоляться богаті народу землі. (Пс. 44, 13).

Причастен.

Чашу спасення візьму і імя Господнє призову. Алилуя. (Пс. 115, 4).

ЧЕТВЕР.

Тропар апостолам, гл. 3. Апостоли святі, моліть милостивого Бога, щоби подав відпущеннє провин душам нашим.

Тропар Николаю, гл. 4. Правилом віри і образом лагідности, повздержности учителем, явила тебе стадови твому Правда світа; длятого добув ти покорою висоту, убожеством богацтво, отче священоначальнику Николає, моли Христа Бога за спасенне душ наших.

Кондак апостолам, гл. 2. Твердих і означених Богом проповідників, начальних учеників твоїх, Господи, ти приняв у насолоду дібр твоїх і у відпочинок: бо їх страсти і смерть ти приняв радше всяких жертв, єдиний, що знаєш тайни сердець.

Слава: Кондак Николаю, гл. 3. В Мирах, о святий, явився ти священослужителем сповнивши, о преподобний, Христове Євангеліє, положив ти душу твою за людий твоїх і спас неповинних від смерти; задлятого освятився ти як велика скарбниця Божої благодати.

І нині: Богородичен. Діва тепер стоїть у церкві... ст. 49.

Прокімен, гл. 2.

По всій землі розійшовся голос їх, і до краю вселенної слова їх. (Пс. 18, 5).

Стих: Небеса голосять славу Божу, а про діла рук його звіщає небозвід. (Пс. 18, 2).

Алилуя, гл. 1.

Визнавати будуть небеса чуда твої, Господи, і правду твою у зборі святих. (Пс. 88, 6).

Стих: Бог прославлюваний в раді святих. (Пс. 88, 8).

Причастен.

По всій землі розійшовся голос їх: (Пс. 18, 5).

ПЯТНИЦЯ.

Тропар і кондак середи, ст. 55—56.

Прокімен, гл. 7.

Вивисшайте Господа Бога нашого і поклоняйтеся підніжкови ніг його, бо він святий. (Пс. 98, 5).

Стих: Господь став царем, нехай гніваються народи. (Пс. 98, 1).

Алилуя, гл. 1.

Згадай на громаду твою, котру ти взяв в посіданнє від початку. (Пс. 73, 2).

Стих: Та Бог цар наш перед віками, зділав спасенне посеред землі. (Пс. 73, 12).

Причастен.

Як знак зявилася світлість лиця твого на нас, Господи, ти дав веселість серцю мому. Алилуя. (Пс. 4, 7—8).

СУБОТА.

Тропар, гл. 2. Апостоли, пророки, мученики, святителі, преподобні і праведні, що добре подвиг скінчили і віру заховали, сильне упованнє мали до Спаса, молимо вас : моліть його, як доброго, за нас, щоби спас душі наші.

Слава: І нині: Кондак, гл. 8. Як первістки природи, сотворителю світа, вселенна приносить тобі, Господи, богоносних мучеників, задля їх молитов у мирі глибокім церкву твою і оселю твою, ради Богородиці заховай, єдиний многомилостивий.

Прокімен, гл. 8.

Веселіться в Господі і радуйтеся праведні. (Пс. 31, 11).

Стих: Щасливі, котрим відпущені беззаконства, і котрим гріхи покриті. (Пс. 31, 1).

Алилуя, гл. 4.

Закликали праведні й Господь вислухав їх, і з усіх скрут їх вибавив їх. (Пс. 33, 18).

Стих: Многі скрути праведним, і з них усіх вибавить їх Господь. (Пс. 33, 20).

Причастен.

Радуйтеся праведні в Господі, правим належиться похвала. Алилуя. (Пс. 32, 1).

 

СЛУЖБА ЗАГАЛЬНА.

ПРЕСВЯТІЙ БОГОРОДИЦІ.

Тропар, гл. 4. До Богородиці прибіжім нині щиро ми грішні і смиренно припадім у покаянню зовучи із глибини душевної: Владичице умилосердися і поможи нам; поспішися, бо загибаємо ізза множества гріхів, не відпускай слуг твоїх з нічим, бо в тобі єдину заступницю маємо.

Слава: Кондак, гл. 4. Не замовкнемо ніколи, Богородице, ми недостойні, про сили свої розказуючи, бо колиби ти не заступала нас своєю молитвою, хто вибавив би нас від так великих бід? Хтож заховавби нас до нині свобідними? Не відступимо від тебе, Владичице, бо ти спасла слуг твоїх від біди усякої, ти єдина благословена.

І нині: Богородичен: Не маємо иншої помочи, не маємо иншої надії, крім тебе, Пречистая Діво. Ти нам поможи, у тобі наша надія, у тобі слава наша, бо ми твої слуги, щоб не постидалися.

Прокімен, Алилуя і Причастен середи, ст. 56.

Апостол до Филипян, зач. 240.

Євангеліє по Луці, зач. 54.

СВЯТИМ АНГЕЛАМ.

Тропар, Кондак, Прокімен, Алилуя, причастен — понеділка, ст. 54.

Апостол до Євреїв, зач. 305.

Євангеліє від Луки, зач. 51.

ПРОРОКОВИ ОДНОМУ І БОГАТЬОМ.

Тропар, гл. 2. Пророка твого Господи Н. Н. память святкуємо і задля нього благаємо тебе: спаси душі наші.

Кондак, гл. 4. Просвічене Духом чесне, твоє серце стало осідком найславнійшого пророцтва, бо ти далеке бачиш як теперішнє, длятого почитаємо тебе, пророче Н. Н., блажений і славний.

Прокімен, гл. 4.

Ти священик по віки по чину Мелхіседека. (Пс. 109, 4).

Стих: Сказав Господь Господеви мойому: Сиди по правиці моїй. (Пс. 101, 1).

Апостол до Коринтян, зач. 156.

Алилуя, гл.5

Мойсей і Аарон між священиками його, і Самуіл між тими, що призивають імя ного. (Пс. 98, 6).

Стих: Світло засіяло праведникови, і тим, що правого серця, веселість. (Пс. 96, 11).

Євангеліє від Матея, зач. 96,

Причастен.

У вічній памяти буде праведник, злої слави боятися не буде. (Пс. 111,6—7).

АПОСТОЛОВИ ОДНОМУ.

Тропар, гл. 3. Апостоле святий Н. Н., моли милостивого Бога, щоби подав відпущеннє провин душам нашим.

Кондак, гл. 4. Як звізду пресвітлу церква завсігди вважала тебе апостоле Н. Н., премногими чудами твоїми просвічувана; длятого кличемо до Христа: спаси тих, що почитають у вірі память твого апостола, многомилостивий.

Прокімен, Алилуя і Причастен: четверга, ст. 57.

Апостол до Корпнтян, зач. 131,

Євангеліє від Луки, зач. 51.

АПОСТОЛАМ БОГАТЬОМ.

Тропар, гл. 3. Апостоли святі, моліть милостивого Бога, щоби подав відпущеннє провин душам нашим.

Кондак, гл. 4. Ви мудрі явилися вітками Христового винограду, що приносите грозна в чеснотах, що виливаєте нам вино спасення; його приймаймо, наповняючися радістю, святкуймо чесну вашу память, задля котрої моліть, щоби даровано для нас велику милість і відпущеннє гріхів, Господні апостоли.

Прокімен, Алилуя і Причастен — четверга, ст. 57.

Апостол до Єфесян, зач. 2_24.

Євангеліє від Луки, зач. 50.

МУЧЕНИКОВИ ОДНОМУ.

Тропар, гл. 4. Твій мученик, Господи, Н. Н., в терпінню своїм приняв вінець нетлінний від тебе, Бога нашого, бо маючи силу твою, мучителів покорив, сокрушив і демонів немічної смілости, задля його молитов, Христе Боже, спаси душі наші.

Кондак, гл. 2. Звіздою світлою і необлудною явився ти, звіщаючи світова сонце — Христа, зорями твоїми, мучениче Н. Н., і облуду знівечив та всю, а нам подаєш світло і молишся безнастаінно за всіх нас.

Прокімен, Алилуя і Причастен — вівтірка, ст. 55.

Апостол до Тимотея, зач. 292.

Євангеліє від Йоана, зач. 52.

МУЧЕНИКАМ БОГАТЬОМ.

Тропар, гл.1 Задля терпінь святих, котрі вони за тебе пострадали, дайся упросити Господи, і молимо, сціди всі наші терпіння, чоловіколюбче.

Кондак, гл.2 Явившися світлими світильниками, божественні мученики, ви твориво все світлістю чудес осяюєте, від недуги уздоровляючи, і глибоку тьму завсігди відганяючи, Христу Богу моліться безнастанно за всіх нас.

Прокімен, гл. 4.

Святим, що на землі ного, дивним способом явив Господь усе уподобаннє своє для них. (Пс. 15, 3).

Стих: Я бачив Господа завсігди переді мною, бо він по правиці в мене. (Пс. 15, 8).

Апостол до Євреїв, зач. 233.

Алилуя і Причастен суботи, ст. 58.

Євангеліє від Матея, зач. 36.

СВЯТИТЕЛЕВИ ОДНОМУ.

Тропар, гл. 4. Правило віри і образ лагідности: ст. 56.

Кондак, гл. 2. Божественний громе, трубо духовна, віри проповіднику і поборнику ересий, Тройці угоднику, великий святителю Н. Н., з ангелами завсігди стоячи, моли безперестанно за всіх нас.

Прокімен, гл. 1.

Уста мої скажуть премудрість, а роздумуваннє серця мого розум. (Пс. 48, 4).

Стих: Слухайте сього всі народи, почуйте всі, що живете у вселенній. (Пс. 48, 2).

Апостол до Євреїв, зач. 318.

Алилуя, гл. 2.

Уста праведного вправдятнея будуть в мудрости, і язик його голосити буде суд. (Пс. 36, З0).

Стих: Закон Бога його в серці його, і не захитаються кроки його. (Пс. 36, 31).

Євангеліє від Йоана, зач. 36.

Причастен:

У вічній памяти буде праведник: ст. 60.

СВЯТИТЕЛЯМ БОГАТЬОМ.

Тропар, гл. 4. Боже отців наших, що поступаєш із нами завсігди по своїй лагідности, не відбирай милости твоєї від нас, а задля молитов їх, управляй в мирі життєм нашим.

Кондак, гл. 8. Як чеснот учителів і єрархів окрасу, церква величає вас і славить: молитвами вашими подайте в любові почитаючим вас чеснот віднову і вибавленнє від соблазний, як непобідимі.

Прокімен, гл. 1.

Уста мої скажуть премудрість: ст. 62.

Стих: Слухайте сього всі народи: ст. 62.

Апостол до Євреїв, зач. 334.

Алилуя, гл. 2.

Священики твої нехай одягнуться в справедливість, і святі твої зрадуються. (Пс. 131, 9).

Євангеліє від Матея, зач. 11.

Причастен.

У вічній памяти буде праведник: ст. 60.

УЧИТЕЛЯМ ЦЕРКОВНИМ.

Тропар, гл. 8. Правовірности наставнику, побожносте й чистоти учителю, вселенної світильнику, архієреїв Богом натхнена похвало, Н. Н., премудрий, наукою твоєю ти все просвітив єси, сопілко духовна, моли Христа Бога, щоби спаслися душі наші.

Кондак, гл. 2. Премудрости святий і божественний орґане, як світлу трубу богословя згідно славимо тебе, преблаженний Н. Н., бо ти віри Христової ясно навчав єси і зберігаючи її, помножив значно громаду вірних, тому і з ангелами нині радуєшся Христом Богом, молячися безперестанно за всіх нас.

Прокімен, Алилуя і Причастен: Святителям, ст. 63.

Апостол до Тимотея, зач. 297.

Євангеліє від Матея, зач. 11.

СВЯЩЕНОМУЧЕНИКОВИ ОДНОМУ.

Тропар, гл. 4. І обичаїв учасником і престолів апостольських наслідником ставши, знайшов ти, Богом натхнений, діланнє, що дає вхід до видіння, длятого слово правди справляючи і задля віри пострадав ти аж до крови, священомученику Н. Н., моли Христа Бога, щоби спаслися душі наші.

Кондак, гл.4 Між святителями ти побожно проживши і мучеництва шлях пройшовши, ідольські погасив ти жертви і поборником був для свого стада, богомудрий, длятого почитаючи тебе тайно кличемо до тебе: від бід вибави нас завсігди своїми молитвами, отче наш Н. Н.

Прокімен, гл. 7.

Цінна перед Господом смерть святих його. (Пс. 115, 6).

Стих: Що віддам Господеви за все, що дав мені? (Пс. 115; 3).

Апостол до Євреїв, зач 311.

Алилуя, гл.2

Священики твої нехай одягнуться: ст. 63.

Євангеліє від Луки, зач, 77.

Причастен.

У вічній памяти буде праведник: ст. 60.

СВЯЩЕНОМУЧЕНИКАМ БОГАТЬОМ.

Тропар, гл. 3. Миром помазання освячуючи, явилися ви пастирями для людий богомудрих; як ягнята чесні ви жертвували себе і принесли Слову, пастирів Начальникови, шо жертвував себе як ягня, священомученики прехвальні, світила всесвітні; тому почитаємо всі в любові святу память вашу, як тих, що моляться за душі наші.

Кондак, гл. 3. Як світильники незаходимі розумного сонця, ми, що зійшлися сьогодня, вихваляймо вас піснями, бо ви засіяли тим, що були в тьмі нерозуму, взиваючи всіх до висоти побожности, священомученики, тому кличемо до вас: радуйтеся, всіх постників основаннє.

Прокімен.

Величатися будуть праведні в славі, й радуватися на ложах своїх. (Пс. 149, 5).

Стих: Заспівайте Господеви пісню нову, бо дивні речі сотворив Господь. (Пс. 97, 1).

Апостол із Соборного 1. послання Петра, зач. 62.

Алилуя і Причастен, ст. 63.

Євангеліє від Луки, зач. 67.

ПРЕПОДОБНОМУ ОДНОМУ.

Тропар, гл. 8. Через тебе, отче Н. Н., напевно спасеться те, що по образу, бо ти взявши хрест пішов за Христом і ділаючи учив погорджувати тілом, бо воно минає, а дбати про душу, єство безсмертне; тому і з ангелами радується, преподобний Н. Н., дух твій.

Або сей Тропар, гл. 8. Сліз твоїх потоками безплідну пустиню ти справив і зітханнями глибокими стократно ти запліднив і став світильником для світа, сіяючи чудесами, Н. Н. отче наш, моли Христа Бога, щоби спаслися душі наші.

Або слідуючий Тропар, гл. 1.

Пустинний жителю, і в тілі ангелом і чудотворцем явився ти, богоносе отче наш Н. Н., постом, стороженнєм молитвою, ти принявши небесні даровання, сціляєш недужих і душі тих, що з вірою удаються до тебе; слава тому, що дав тобі силу, слава тому, що увінчав тебе, слава тому, що через тебе дає всім уздоровленнє.

Кондак, гл. 2. Чистотою душевною ти божественно зоружившися і безперестанні молитви наче копіє взявши сильно, розбив ти демонів полки, чудотворче отче наш Н. Н., моли безперестанно за всіх нас.

Прокімен і Причастен, ст. 64.

Апостол до Галатів, зач. 213.

Алплуя, гл. 6.

Щасливий муж, що боїться Господа, ідо в заповідях його любуватися, буде дуже. (Пс. 111, 1).

Стих: Сильне на землі буде імя його. (Пс. 111, 2).

Євангеліє від Матея, зач. 43.

ПРЕПОДОБНИМ БОГАТЬОМ.

Тропар, гл. 4. Боже отців наших: стор. 63.

Кондак, гл. 2. Филь множество сухо переходячи, безтілесних ворогів: струями сліз ваших ви кріпко потопили, богомудрі й преподобні, і чудес дар принявши, моліть безперестанно за всіх нас.

Прокімен і Причастен, ст. 65.

Апостол до Євреїв, зач. 335.

Алилуя, гл. 4.

Боже, ми ушима нашими чули і вітці наші оповідали нам. (Пс. 43, 2).

Стих: Ти спас нас від тих, що гнобили нас, і тих, що ненавиділи нас, ти застилав. (Пс. 43, 8).

Євангеліє від Луки, зач. 24.

ПРЕПОДОБНОМУЧЕНИКОВИ ОДНОМУ.

Тропар, гл. 4. Постови віддавався ти на горі, розумні полчища ворогів оружєм хреста погубив ти, всеблаженний, і знов до терпіння мужно ти приготовився, вбивши Копроніма мечем віри: і задля одного й другого вінчав тебе Бог, преподобномученику Н. Н., ніколи не забутий.

Кондак, гл. 2. Як побожного й славного постника і страдальця по волі чесного, і до жителя пустині подібного, в піснях достойно звеличім Н. Н. завсігди хваленого, бо він змія знищив.

Прокімен і Причастен, ст. 65.

Апостол, до Тимотея, зач. 291.

Алилуя, ст. 66. (Щасливий муж...)

Євангеліє від Матея, зач. 103.

Причастен.

У вічній памяти буде праведник: ст. 60.

ПРЕПОДОБНОМУЧЕНИКАМ БОГАТЬОМ.

Тропар, гл. 8. Як чужинці і поселенці були ви на землі, що насаджували корчі в пустині; ви постили, преподобні, тілесну наготу одежею чеснот ви прикрасили, в терпіннях ви були подібні до Христа, задлятого і перетерпівши мученичу смерть, моліть Христа Бога, щоби спаслися душі наші.

Кондак, гл. 4. Від світового гамору ви повтікали, і до тихого пристановища перенеслися, мучеництва кровю і пощення трудами увінчані, тому й показалися мучеників і преподобних співжителями.

Прокімен, ст. 65.

Апостол до Євреїв, зачало 325.

Алплуя, ст. 65. (Щасливий муж. .)

Євангеліє від Матея, зач. 38.

Причастен.

Радуйтеся праведні в Господі, правим:

СВЯЩЕНОІСПОВІДНИКОВИ ОДНОМУ.

Тропар, гл. 8. Правовірности наставнику: ст. 63.

Кондак, гл.3. Повздержністю, богомудрий, насолодившися, і бажаннє тіла свого покоривши, явився ти вірою сіяючи, і як сад посеред раю процвив єси, Н. Н., отче святий.

Прокімен, Алилуя і Причастен ст. 64.

Апостол до Євреїв, зач. 318.

Євангеліє від Луки, зач. 64.

СВЯЩЕНОІСПОВІДНИКНМ БОГАТЬОМ.

Тропар, гл. 3. Ділами православя засіявши і всю нечесть погасивши, ви стали побідниками, побідоносцями, всьо побожністю збогативши, церкву вельми прикрасивши, достойно знайшли ви Христа Бога, що дає нам велику милість.

Кондак, гл. 4. Великі священоначальники побожности і славні заступники церкви Христової, збережіть усіх, що співають: спаси, добрий, тих, що в любові почитають тебе.

Прокімен, ст. 65.

Апостол до Коринтян, зач. 167.

Алилуя, ст. 63.

Євангеліє від Луки, зач. 63.

Причастен.

По всій землі розійшовся голос їх, і до краю вселенної слова їх. (Пс. 18, 5).

ПРЕПОДОБНОІСПОВІДНИКОВИ ОДНОМУ.

Тропар, гл. 8. Правовірности наставнику: ст. 63.

Кондак, гл. 4. У пощенню був ти мистцем, страстями засіяв єси, і просвітив вірних твоїми подвигами і ісповіданнєм, блаженний Н. Н., тому тебе всі згідно величаєм.

Прокімен, ст. 64.

Апостол, Алилуя, Євангеліє, Причастея: Преподобномученикови одному, ст. 67.

ПРЕПОДОБНОІСПОВІДНИКАМ БОГАТЬОМ.

Тропар, гл. 4. Боже отців наших: ст. 63.

Кондак, гл. 4. Про земську і проминаючу насолоду ви не дбали, світову красу і корм дочасний зненавидівши, а божественним Духом просвічені, відважно переданнє православя ви проповідали, і мучителя беззаконного ви засоромили, кривди люті перетерпіли (на заточення несправедливо відсилані), через те вдостоїлися бути зачисленими до хору мучеників і постників; з нимиж моліться, щоби спаслися ми всі, що почитаємо в любові святу память вашу.

Все инше як Преподобномученикам богагьом, ст. 67—68.

МУЧЕНИЦІ ОДНІЙ.

Тропар, гл. 4. Агниця твоя Ісусе Н. Н. кличе великим голосом: тебе жениху мій люблю, і тебе шукаючи страдаю і даюся розпинати і погребати з хрещеннєм твоїм, і мучуся задля тебе, щоби царювати у тебе; і вмираю за тебе, щоби й жити з тобою; та як жертву непорочну прийми мене, що з любовю жертвуюся тобі; задля її молитов, як милостив, спаси душі наші.

Кондак, гл. 2. Храм твій всечесний, як лік душевний знайшовши ми всі вірні, голосно кличемо до тебе, діво мученице Н. Н. славнозвісна: Христа Бога моли безперестанно за всіх нас.

Прокімен, гл. 4.

Дивний Бог у святих своїх, Бог Ізраіля. (Пс. 67, 36).

Стих: У зборах благословіть Бога, Господа, ви з корення Ізраіля. (Пс. 67, 27).

Апостол до Коринтян, зач. 181.

Алилуя, гл. 1.

Терпеливо дожидав я Господа, і він звернув увагу на мене, і вислухав молитву мою. (Пс. 39, 2).

Стих: Вивів мене з ями нужд і з болота багна. (Пс. 39, 3).

Євангеліє від Матея, зач. 104.

Причастен.

Радуйтеся праведні в Господі: ст. 58.

МУЧЕНИЦЯМ БОГАТЬОМ.

Тропар, гл. 4. Агниці розумні, ви уподобилися до Агнця і Пастиря муками, по Христу життє скінчивши і віру заховавши; длятого сьогодня радісною душею святкуємо чудесну святу вашу память, Христа величаючи.

Кондак, гл. 4. Мучениць Христових память празнуючи і у вірі помочи просячи, щоби визволитися всім із всякої журби, взиваємо: Бог наш із нами, котрий сих прославив, як хотів.

Прокімен, Апостол, Алилуя, Євангеліє і Причастен: Мучениці одній, ст. 70.

ПРЕПОДОБНІЙ ОДНІЙ.

Тропар, гл. 7. Через тебе, мати, напевно спасеться те, що по образу, бо ти взявши хрест пішла за Христом і ділаючи учила, щоби погорджувати тілом, бо воно минає, а дбати про душу, річ безсмертну, длятого і з ангелами радується Н. Н., дух твій.

Кондак, гл. 2. За любов Господню, преподобна, супокою бажаннє зненавиділа ти, пощеннєм дух свій просвітивши, бо ти кріпко звірів побідила, но молитвами своїми противників знівеч затії.

Прокімен, Алилуя і Причастен: Мучениці одній, ст. 70.

Апостол до Галатів, зач. 208.

Євангеліє від Луки, зач. 33.

ПРЕПОДОБНИМ ЖЕНАМ БОГАТЬОМ.

Тропар, гл. 4. На рамя хрест взявши Христовий, пішли ви за ним побожно ділами постними, ви всеславні і преподобні, всім женам, що віддаються пощенню, ви явилися чесним правилом і образом, всечесні, та за божественну боротьбу ви принявши вишнє царство, не перестаньте молитися, щоби спаслися душі наші.

Кондак, гл. 2. Тіла свої постом знищивши і безнастанними молитвами, благаючи сотворителя за гріхи свої, щоби доступити совершенного прощення; і доступили божественного відпущення і царства небесного, моліть Христа Бога за всіх нас.

Проча служба гл. Преподобній одній, ст. 71.

ПРЕПОДОБНОМУЧЕНИЦІ ОДНІЙ.

Тропар, гл. 4. Агниця твоя Ісусе: ст. 69.

Кондак, гл. 4. Божественна память твоя Н. Н. сьогодня засіявши, явилася світови як сонце, вказуючи на життє твоє; бо ти повздержністю тілесні порушення покопавши, через страсти крови ти обручилася з Христом, длятого тих, що хвалять тебе, визволи від всього зла, щоби ми кликали до тебе: радуйся мати преподобна.

Проча служба гл. Мучениці одній, ст. 70.

ПРЕПОДОБНОМУЧЕНИЦЯМ БОГАТЬОМ.

Гл. Мученицям богатьом, ст. 70:

ПРЕПОДОБНІЙ ДІВІ.

Тропар, гл. 4. Жениха свого Христа полюбивши і свічку свою світло приготовивши, чеснотами засіяла ти всехвальна Н. Н., длятого і пішла ти з ним на весілля, вінець задля дівства від. нього принявши; нас же від бід вибавляй, котрі почитаємо у вірі память твою.

Кондак, гл. 4. Тіло розпяла ти зі страстями, і повну любов мала ти до Христа, жениха свого нетлінного, длятого приняла ти вінець і до ангельських хорів тебе причислено, преподобна, молячися тому сердечно за тих, що почитають тебе.

Проча служба як Мучениці одній, ст. 70.

ПРЕПОДОБНИМ ДІВАМ.

Тропар, гл. 2. По правдивому бажанню обручившися, Христославніи і полученнє з дочасним обручником ви відкинувши, і в подвигах чеснот ви зрісши, на висоту нетління ви вийшли, краснодушні і многобогаті, стовпи і правила для інокинь-жен, длятого моліться безперестанно за нас, що в любові вашу память празнуємо.

Кондак, гл. 4. Красою постних подвигів прикрашені явилися ви дівицями, як непорочні Діви Христові, і з ним у нетлінний ввійшли ви чертог, і красою його насолоджуєтеся; но моліть, щоби спаслися ми від всякої біди, котрі в любові, величаєм вас.

Проча служба як Мученицям богатьом, ст. 70.

 

СЛУЖБА РІЖНА.

НА ВСЯКЕ ПРОШЕННЄ.

Тропар, голос , 6. Помилуй нас, Господи, помилуй нас, ми грішні, що недостає нам всякого оправдання, сю молитву як Владиці тобі приносимо, помилуй нас.

Слава: Господи помилуй нас, бо на тебе ми уповали, не прогнівися на нас до краю, і не згадуй беззаконств наших, але глянь і нині як милосерний і визволи нас від ворогів наших: бо ти Бог наш, а ми люди твої, ми всі діло рук твоїх, і імя твоє призиваєм.

І нині: Милосердя двері відчини нам благословена Богородице Діво, щоби ми надіючися на тебе не погибли, але щоби визволилися через тебе від бід, бо ти спасенне роду христіянського.

Прокімен, гл. 4.

Господи, вислухай молитву мою, почуй благаннє моє в правді твоїй. (Пс. 142, 1).

Стих: Хваліть Господа, бо добрий Господь. (Пс. 134, 3).

Апостол до Филипян, зач. 247,

Алилуя, гл.1

Вибави, Боже, Ізраіля із усіх скрут його. (Пс. 24, 22).

Стих: За те помолиться до тебе кождий праведник у час відповідний. (Пс. 31, 6).

Євангеліє від Матея, зач. 20.

Після : Промовмо всі: і прочого:

Отся єктенія:

Іще молимось тобі Господу Богу нашому вислухати голосу молення нашого й молитви і помилувати слуг твоїх (слуги твого) Н. Н. благодатю і ласками твоїми, і виповнити всі просьби їх (його) й простити їм (йому) всі провини добровільні й недобровільні; щоби милими стали молення й милостині їх (його) перед престолом Величі твоєї, і щоби ти захистив їх (його) від усіх ворогів видимих і невидимих, від всякої напасти, біди й журби, і щоби ти вибавив від недуг і подав здоровлє довговічне, промовмо всі, Господи вислухай і помилуй.

Хор: Господи помилуй, 3.

Поглянь Владико чоловіколюбче милосерним оком на слугу твого (слуг твоїх) Н. Н. і вислухай молитов наших із вірою заношуваних; бо ти сам сказав: все, про що в молитві просите, вірте, що одержите, і станеться вам; і знов, просіть і дасться вам; задля того і ми, хоч і недостойні, уповаючи на милість твою, просимо: подай благість твою слузі твому (слугам твоїм) Н. Н. і виповни всі добрі бажання його (їх); мирно й тихо в здоровлю та в довгому віці всі дні його (їх) заховай: промовмо всі: скоро вислухай і милостивно помилуй.

Хор: Господи помилуй, 3.

Причастен:

Вислухай, Господи, голос мій, що ним візвав я до тебе, і помилуй мене. (Пс. 26, 7).

ЗА ПОМЕРШИХ.

Ектенія:

За душі всіх від віку в правовірю, надії воскресення і життя вічного померших отців і братів наших, ктиторів і добродіїв святого храму сього, родителів і родичів наших по тілу, що тут лежать, що тут записані, і за всіх православних христіян, і за блаженний упокій їх, Господу помолімось.

Хор: Господи помилуй.

Щоби вони неосудно станули:

За одного так:

За слугу Божого Н. Н. і за блаженну палять його, і шоби була прощена йому всяка провина його добровільна й недобровільна, Господу помолімось.

Щоби він неосудно станув перед страшним судом Христовим, і щоби знайшлася душа його в країні живих, в місци світлім, де всі святі праведні спочивають, Господу помолімось.

Тропар, гл. 2. Помяни Господи, як добрий, слуг твоїх, і прости їм усе, чим у життю згрішили, бо ніхто без гріха, тільки та один, що можеш і помершим дати спокій.

Инший тропар, гл. 8. Ти, що глибиною мудрости чоловіколюбно все владжуєш, і те, що хосенне, всім подаєш, єдиний Споруднику, дай спочинок, Господи, душам слуг твоїх; бо вони надію свою на тебе поклали, на Сотворителя й Творця та Бога, нашого.

Слава: Кондак, гл. 8. Зі святими дай спочати, Христе, душам слуг твоїх, де немає болю, ні жури, ні зітхання, а життє безконечне.

І нині: Богородичен, гл. 8. Тебе і за охорону і за захист маємо і за заступницю милу у Бога, що народився з тебе, Богородице безневістна, вірних спасеннє.

Прокімен, гл. 6.

Душа його в добрах перебувати буде. (Пс. 24 13).

Стих: До тебе, Господи, підніс я душу мою. (Пс, 24, 1).

Апостол до Римлян, зач. 113.

Алилуя, гл. 6.

Щасливі, котрих ти вибрав і припав, Господи, і память їх від роду в рід. (Пс. 64, 5).

Євангеліє від Йоана, зач. 15.

 

Ектенія:

Помилуй нас, Боже, по великому милосердю твому, молимось тобі, вислухай і помилуй.

Хор: Господи помилуй, З.

Іще молимось за супокій душ померших слуг Божих Н. Н., і за прощеннє їм усякої провини добровільної й недобровільної.

Хор: Господи помилуй, 3.

Щоби Господь Бог умістив душі їх, де праведні спочивають.

Хор: Господи помилуй, 3.

Милости Божої, царства небесного і відпущення гріхів їх у Христа безсмертного царя і Бога нашого просім.

Хор: Подай Господи.

Господу помолімось.

Хор: Господи помилуй.

Боже духів і всякої твари, ти, що смерть побідив і діявола знищив, і життє світови твому дарував, ти сам Господи упокій душі померших слуг твоїх Н. Н. в місци світлім, в місци гарнім, в місци супокійнім, звідки відійшла болізнь, печаль і зітханнє; всяку провину зділану ними ділом або словом або думкою, як добрий і чоловіколюбець Бог прости, бо нема чоловіка, щоби жив і не згрішив, бо ти один без гріха, правда твоя правда по віки, і слово твоє істина.

Возглас: Бо ти є воскресеннє й життє й супочинок померших слуг твоїх Н. Н. Христе Боже наш, і тобі славу засилаємо, з віковічним твоїм Отцем, і пресвятим і добрим і животворящим твоїм Духом, нині й заєдно, і по віки віків.

Хор: Амінь.

Причастен:

Щасливі, котрих ти вибрав і приняв, Господи, і память їх від роду в рід. Алилуя. (Пс. 64, 5).

4 коментарі:

  1. Важко сказати наскільки цей спосіб служіння є "автентичним"... Наприклад вживання "наплічника", згадка про східці перед престолом, опускання слова "православних", відсутність теплоти і губки, споживання Святих Тайн на престолі і обмивання пальців при цьому...
    Воднораз цікаво, що на проскомидії не згадано ангелів і тому виходить не 9, а 8 частиць, також на "Благословенне Царство" не робиться знак хреста євангелієм, а священник хреститься, благословить людей перед Трисвятим, на читанні апостола сидить на горньому, підносить руки звернений до людей кажучи "в гору піднесімо серця"

    ВідповістиВидалити