вівторок, 8 травня 2018 р.

Молитва на хіротонію дияконіси


163. 1) Молитва на хіротонію дияконіси
Після святої анафори і відкриття дверей, перед тим як диякон мовить: Всіх святих помянувши, приводять до архиєрея рукополагаєму (в дияконіси), він читає вголос: Божественна благодать, [що завжди недужих оздоровлює і те, що їм недостає, доповнює, поставляє благоговійну (ім’я) в дияконство,] і рукополагаєма приклоняє голову, а (архиєпископ) покладає свою руку на її голову і, перехрестивши тричі, молиться так:
Боже святий і всемогутній, родженням у плоті від Діви Сина Твого єдинородного і Бога нашого освятив жінку єси, і не лише чоловікам, а й жінкам благодать дарував і виливання Духа Святого Твого; сам і нині, Господи, споглянь на цю  рабу Твою, і призови її до діла служіння Твого, і багатий дар Духа Святого Твого зішли їй, зберігаючи її у вірі істинній, у поведінці бездоганній, щоб сповняла завжди своє служіння, як Тобі благовгодно. Бо подобає Тобі всяка слава, честь.

164. 1) І після Амінь, один з дияконів виголошує дияконські прошення так:
В мирі Господу помолімся.
За вишній мир і спасіння душ наших, Господу.
За мир всього світу.
За архиєпископа нашого ім'я, священство, воздаяння, перебування, мир і спасіння його і діл рук його, Господу.
За рукополагаєму нині в диякони ім'я і спасіння її, Господу помолімся
Щоб чоловіколюбець Бог дарував їй бездоганне і непорочне дияконство, Господу помолімся.
За нашого благочестивішого і богохранимого імператора.
І поки мовить молитву цю диякон, архиєпископ, тримаючи руку на голові рукополагаємої, молиться так:
Владико, Господи, Ти не відкидаєш жінок, які посвячують себе і служити воліють, як подобає, в Твоїх святих Церквах, а приймаєш їх в чин служителів, даруй благодать Твого Духа Святого і цій рабі Твоїй, яка Тобі  себе посвятити жадає і сповняти служіння дияконське. І як Тиві благодать служіння Твого дарував єси, призвавши служити Тобі, так дай їй, Боже, без осудження храмам Твоїм святим належати, поступаючи у поведінці своїй, а понад усе у повздержності, і совершенною рабу Твою яви, щоб і вона, судилищу Христа Твого представши, воздаяння достойне за труди благі прийняла, за обітницею Твоєю. Милістю і щедротами і чоловіколюб'ям єдинородного Твого Сина, …
І після Амінь, одягає їй дияконський орар довкола шиї під мафорій, випускаючи обидва кінці вперед. Тоді диякон, який на амвоні, мовить: Всіх святих помянувши і т. д. Після того, як вона причастилась святого тіла і пречистої крові, архиєпископ дає їй святу чашу, яку вона приймає і поставляє на святу трапезу.

Немає коментарів:

Дописати коментар