понеділок, 4 травня 2015 р.

ЧИН ЛІТУРГІЇ ВІРМЕНСЬКОЇ ЦЕРКВИ

ЧИН ЛІТУРГІЇ ВІРМЕНСЬКОЇ ЦЕРКВИ
Священик має облачатись тайно. Для цього він разом з дияконами входить в ризницю, де зберігають священні ризи, і всі облачаються кожний за своїм чином. При цьому священик починає читати:
Псалом 131: Священики Твої одягнуться правдою і святі Твої возрадуються.
Пом’яни, Господи, Давида і всю смиренність його,
Як він клявся Господеві, присягався Богу Якова:
«Не ввійду в шатро дому мого, не зійду на постелю ложа мого,
Не дам сну очам моїм і дрімоти повікам моїм, і спочинку скроням моїм,
Поки не знайду місця Господеві, шатра – Богові Якова!»
Ось, почули ми, що воно в Ефраті, знайшли його на рівнинах лісистих.
Увійдім до наметів Його, поклонімся місцю, де стояли ноги Його.
Востань, Господи, увійди у покій Твій, Ти і Кивот святині Твоєї;
Священики Твої зодягнуться в праведність і преподобні Твої возрадуються.
Задля Давида, раба Твого, не відхили лиця помазаника Твого.
Клявся Господь Давидові істиною і не зречеться її: «Із плоду утроби твоєї посаджу на престолі твоєму!
Якщо збережуть сини твої Завіт Мій і свідоцтва Мої оці, яких Я навчу їх, то й сини їх довіку сидітимуть на престолі твоїм».
Бо обрав Господь Сіон, уподобав його на оселю Собі:
«Се покій Мій повік-віку, тут оселюся, бо Я вподобав його.
Добуток його благословляючи благословлю, убогих його нагодую хлібом,
Священиків його зодягну в спасіння, і преподобні його радістю возрадуються.
Там вирощу ріг Давида, приготував Я світильник помазаникові Моєму:
Ворогів його зодягну в сором, а на ньому засяє святиня Моя».


Диякон мовить: Ще і ще в мирі Господу помолімся. З вірою і однодумністю просімо Господа, щоб вилив на нас благодать Своєї милості. Господи Боже наш, Вседержи­телю, спаси нас і помилуй.
Священик мовить: Господи, помилуй (12).
І потім читає тайно наступну молитву: Ти, огортаєшся світлом, наче ризою, Господи наш Ісусе Христе! В невимовному приниженні явився на землі і з людьми пожив. Ти, був ієреєм повік за чином Мелхіседека і прикрасив Церкву Твою Святу. Господи Боже Вседержи­телю, Ти сподобив нас одягтись в ці небесні одежі, вчини мене, недостойного раба Твого, достойним в цей час, коли я дерзаю наближатись до духовного служіння Твоєї слави; хай буду я роздягнений від всякого беззаконня, як із нечистого одягу, і прикрашусь світлом Твоїм; здійми з мене злобу мою і отруси прогрішення мої, щоб мені бути достойним уготова­ного Тобою світла; даруй мені зі священичою славою ввійти в служіння святині Твоєї разом із тими, які зберегли непорочно за­повіді Твої. Щоб явився і я готовим, разом з мудрими дівами, в небесному чертозі прославляти Тебе, Христа Господа нашого, Який бере гріхи всіх. Бо Ти єси освячення душ наших і Тобі, Господу Благодітелю нашому, подобає слава, владицтво і честь нині і завжди і во віки віків, амінь.
Диякони, наблизившись, одягають його в священні одежі. Подаючи кожну з них, диякон мовить: Ще і ще Господу помолімся. 
Предстоячий: Господи, помилуй. 
Свяще­ник: хвала і слава Отцю і Сину і Святому Духові, нині, і завжди, і на віки віків, амінь.
І спершу одягає на свою голову мітру, кажучи: Положи, Господи, мітру на спасення на голові моїй, щоб міг я боротися проти сили вражої: благодаттю Господа нашого Ісуса Христа, Якому подобає слава, царство і честь, нині, і завжди, і на віки віків, амінь.
На стихар: Одягни мене, Господи, ризою спасіння і одежею веселості і огороди хітоном відкуплення; благодаттю Господа нашого Ісуса Христа, Якому подобає слава, царство і честь, нині, і завжди, і на віки віків, амінь.
На епітрахиль: Прикраси, Господи, шию мою правдою і очисти серце моє від всякої гріховної нечистоти, благодаттю Господа нашого Ісуса Христа, Якому подобає слава, царство і честь, нині, і завжди, і на віки віків, амінь.
На пояс: Перепояши поясом віри внутрішні помисли мого серця і загаси в ньому пристрасні похоті і хай вселяється в ньому завжди сила Твоєї благодаті; благодаттю Господа нашого Ісуса Христа, Якому подобає слава, царство і честь, нині, і завжди, і на віки віків, амінь.
На нарукавники: Дай, Господи, силу рукам моїм і змий всю мою нечистоту, щоб я міг служити Тобі без порока душевного і тілесного; благодаттю Господа нашого Ісуса Христа, Якому подобає слава, царство і честь, нині, і завжди, і на віки віків, амінь.
На вакас або нашийник, те ж каже, що й на епітрахиль. На верхню ризу або фелон: Господи, одягни мене за милістю Твоєю в світлу одежу і огороди мене від діяння зла, щоб був я достойний прославляти препрославлене ім'я Твоє благодаттю Господа нашого Ісуса Христа, Якому подобає слава, царство і честь, нині, і завжди, і на віки віків, амінь.
Після облачення каже: Хай возрадується душа моя у Господі; бо Він одягнув мене в ризу спасіння і приодів одежею веселості: возложив на мене вінець, як на жениха, і украсив мене красою, як невісту; благодаттю Господа нашого Ісуса Христа, Якому подобає слава, царство і честь, нині, і завжди, і на віки віків, амінь.
Під час облачення священика хор, стоячи перед дверями ризниці, співає цей піснеспів: Тайна щонайглибша, невимовна, безначальна! Ти укра­сив горішні єрархії в скинії неприступного світла вишньою славою вогненних чинів; невимовною і чудесною силою Ти сотворив Адама за образом Твоїм і світлою славою огорнув його в раю в місці насолоди. Стражданнями Єдинород­ного Твого Сина обновились всі творіння і знову людина стала безсмертною і украсилась нетлінними одежами. Ти вилив на Твоїх апостолів у святій горниці дощову і вогненну чашу Твою; вилий і на нас, Боже, Духа Твого Свя­того, і разом з Твоєю ризою дай і премудрість Твою. Дому Твоєму подобає святість. Ти, Одягнений добротою і Перепоя­саний святощами слави, перепояши стан наш істиною, Ти простер свої творительні руки до зірок, укріпи м'язи наші, щоб ми могли, возносячи їх до Тебе, просити перед Тобою. Сплетенням на главу вінця помисли і чуття наші огороди хрестообразним епітрахилем, за прикладом Аарона із золо­тих ниток зітканим для прикрашення храму. Істинний Боже і Владико всього! Ти одяг нас любов'ю, щоб ми могли бути служителями найсвятішого Твого Таїнства. Царю Небес­ний! Церкву Твою непорушною збережи і тих, які поклоняються Імені Твоєму збережи у мирі.
Священик приступає до вівтаря і, вмиваючи руки, мовить:
Псалом 25: Умию в невинності руки мої і обійду жертовник Твій, Господи,
Щоб почути мені голос хвали Твоєї і звістити всі чудеса Твої.
Господи, возлюбив я красу дому Твого і місце перебування слави Твоєї.
Не погуби з нечестивими душу мою і з мужами кровожерними – життя моє,
В руках у яких – беззаконня, десниця їх повна хабарів.
А я в невинності моїй ходив; ізбав мене, Господи, і помилуй мене.
Нога моя стала на правій путі, в зібраннях благословлятиму Тебе, Господи.

Разом з дияконом: Розсуди мене, Господи, бо я в невинності моїй ходив і в упованні на Господа не ослабну.
Досвідчи мене, Господи, і випробуй мене, розжар нутрощі мої і серце моє!
Бо милість Твоя – перед очима моїми, і в істині Твоїй уподобання моє.
Не засідав я зі зборищем марнотним, і до законопереступних не входив.
Зненавидів я зібрання лукавих, і з нечестивими не сяду.
Умию в невинності руки мої і обійду жертовник Твій, Господи,
Щоб почути мені голос хвали Твоєї і звістити всі чудеса Твої.
Господи, возлюбив я красу дому Твого і місце перебування слави Твоєї.
Не погуби з нечестивими душу мою і з мужами кровожерними – життя моє,
В руках у яких – беззаконня, десниця їх повна хабарів.
А я в невинності моїй ходив; ізбав мене, Господи, і помилуй мене.
Нога моя стала на правій пут, в зібраннях благословлятиму Тебе, Господи.

Священик: Молитвами пресвятої і пренепорочної Матері Твоєї і Діви, Господи! прийми моління наші і спаси нас.
Диякон: За заступництвом пресвятої Богородиці і всіх святих пе­ред Небесним Отцем, хай благоволить помилувати нас і за Своєю благістю спасти своє творіння; Господи Боже наш Вседержи­телю, спаси і помилуй нас.
Священик: Прийми, Господи, наші моління, за заступництвом пресвя­тої Діви Марії, пренепорочної Матері Єдинородного Твого Сина, і молитвами всіх святих Твоїх, вислухай нас, Господи, і помилуй, прости, очисти, відпусти нам гріхи наші і вчини нас достойними з благодаренням славити Тебе, з Сином Твоїм і з святим Твоїм Духом, тепер, і завжди, і во віки віків, амінь.
Далі служачий священик, схилившись перед іншими священиками, які стоять біля нього, мовить: Визнаю перед Богом, і перед святою Богородицею, і пе­ред всіми святими, і перед вами, отці і браття, всі вчинені мною гріхи. Я согрішив і думкою, і словом, і ділом, і всім тим, чим взагалі грішать люди. Згрішив я і молю вас випросити мені у Бога прощення.
Інший священик відповідає: Хай помилує тебе сильний Бог і хай подасть тобі відпущення всіх твоїх гріхів, минулих і теперішніх; а від майбутніх хай охоронить тебе і хай утвердить у всіх добрих ділах; хай упокоїть тебе в прийдешньому житті, амінь.
Священик: Хай ізбавить і вас чоловіколюбний Бог і хай простить вам всі ваші прогрішення і хай подасть вам час покаяння і для звершення добрих діл і хай управить останок життя вашого благодаттю Святого Духа, кріпкого і милостивого, Той, Якому подобає слава вовіки, амінь.
Хор: Пом'яни нас перед безсмертним Агнцем Божим.
Священик: Хай пом'януть вас перед безсмертним Агнцем Бо­жим.
Хор співає: Псалом 99:
Воскликніте Господеві, вся земле!
Служіте Господеві в веселості, увійдіте перед лице Його в радості.
Спізнайте, що Господь – Він єсть Бог наш, Він сотворив нас, а не ми; ми ж – народ Його і вівці отари Його.
Увійдіте у врата Його зі славослов’ям, у двори Його – з піснеспівами; славословте Його, хваліте Ім’я Його!
Бо благий Господь, повік милість Його, і аж до роду й роду вірність Його.
Диякон: Через Святу Церкву молімо Господа, хай ізбавить нас від гріхів і хай спасе благодаттю милості Своєї; Господи Боже Вседержителю, спаси нас і помилуй.
Священик, повернувшись до вівтаря, каже: В цьому храмі, перед цими Богоприємними, світлими і святими знаменнями і в цьому святому місці, припадаючи зі стра­хом, приклоняємось і святе, чудне і переможне владицтво Твоє славословимо і возносимо до Тебе хвалу і славу з Отцем і Святим Духом тепер, і завжди, і на віки віків, амінь.
Священик, восходячи на підвищення вівтаря, читає:
Псалом 42
І ввійду до жертовника Божого, до Бога, що звеселяє юність мою.
І разом з дияконом: Суди мене, Боже, і розсуди справу мою – од народу нечестивого, од чоловіка неправедного й облудного ізбав мене.
Бо Ти, Боже, – твердиня моя, чому Ти відкинув мене? І чому, нарікаючи, ходжу, коли утискає ворог?
Пошли світло Твоє і вірність Твою – вони мене наставлять і приведуть мене на гору святу Твою і в обителі Твої.
І ввійду до жертовника Божого, до Бога, що звеселяє юність мою; прославлю Тебе на гуслях, Боже, Боже мій.
Чому скорботна єси, душе моя? І чому тривожиш мене? Уповай на Бога, бо я прославлю Його: «Спасіння лиця мого і Бог мій!» 
Слава Отцю і Сину і святому Духові;
Диякон: В віки, і завжди, і на віки віків.
Диякон: Ще і ще в мирі Господу помолімся, щоб благословити Вседержителя Бога і Отця Господа нашого Ісуса Христа, Який вчинив нас достойними стати на місці славослов'я і співати духовні пісні. Господи Боже наш, Вседержителю, спаси і помилуй.
Священик: В святій скинії і на місці славослов'я, в обителі Анге­лів і на місці очищення людей, перед богоприємним світ­лим і святим знаменням хреста і на святому місці схиляючись долу, зі страхом поклонімся; і святе, чудне і переможне владицтво Твоє прославимо; і разом с небесними силами принесемо Тобі хвалу і славу з Отцем і Святим Духом тепер, і завжди, і во віки віків, амінь.
Якщо ж звершує Таїнство єпископ чи архієпископ, то приходить до вівтаря і, схиливши коліна, з непокритою головою, возносячи догори руки, зі сльозами тайно мовить наступну молитву до Пресвятого Духа, який звершує це Таїн­ство: Боже! Вседержителю, Благодітелю і Чоловіколюбче! Боже! Всіх істот видимих і невидимих Творче, Спасителю і Укріпителю, Хранителю і Миротворче, Душе Всесильного Отця!
Просимо усильно з возношенням рук і гласом зітхання; до Тебе, Страшного, приближаємось з великим страхом і страшним трепетом: по-перше, приносити цю словесну жертву Твоєму недослідному владицтву як співпрестольному, співславимому і співучастнику в невід'ємній честі Отця і досліднику сокровенних тайн глибини найдосконалішої волі Отця, Еммануїла, Спасителя, Життєдавця і Создателя всіх, який Тебя по­слав. Через Тебе пізнали ми три іпостасі в єдиному Бо­жестві; з яких одну пізнаємо в Тобі, Неосяжний! Через Тебе і через Твоє керівництво паростки племен попередніх праотців, ставши прозорливими, возвіщали явно минуле і майбутнє невимовними словами. Душе Божий! Про Тебе пропові­дував Мойсей, що Ти, ширяючи поверх вод неописанною силою, страшним отіненням кругообстоянія, на подобу пернатих пташенят Своїх, під крилами охоронених, по милості до нового родження назнаменував Таїнство Купелі. Ти, Який в Своєму розумі перед сотворенням невпорядкованого змішання матерії до останньої тканини створив як всесильний Господь, все єство і всю істоту всього видимого і невидимого. Тобою сотворені до оновлення воскресіння все творіння до тої хвилі, яка буде останнім днем цього віку і першим майбутнього життя. Тобі, як і Отцю Своєму, був послушний єдиною волею, з Тобою співславимий і з Отцем присносущний. Первородний Син, в нашому образі. Благовістивши Тебе істинним Богом, рівним і єдиносущним Отцю Своєму все­сильному, і провістивши, що хула на Тебе не буде відпущена, і тим загородивши схильні до злослів'я уста Тобі непослушних, як уста богоборців, які грішать проти себе самого відпус­тив праведний і незлобивий Відкупитель всіх, Виданий за наші гріхи і Воскреслий для нашого оправдання. Йому слава, і Тобі хвала разом з Вседержителем Отцем навіки, амінь. Мир всім.
Молитва друга: Просимо і молимо з слізними риданнями від всього серця Тебе, преславний Творче, нетлінний і несотворений, вічний і щедрий Душе, зо заступаєшся за нас перед щедрим Отцем невимовними зітханнями. Ти, що охоро­няєш праведних і очищаєш грішних і твориш живими храмами спасаючихся благословенням всевишнього Отця6. Звільни нас нині від всяких скверних діл, які перешкоджають Твоєму перебуванню в нас, хай не погасне в нас сяяння світильника благодаті Твоєї, від споглядання очей розуму нашого. Бо Тобою ми навчились з'єднувати молитву з добрими ділами.
І оскільки Один від святої Тройці в жертву приноситься, а Дру­гий приймає, благоволячи за нас миротворчою кров'ю Свого Первородного, то прийми і Ти наше моління і вчини нас чесним житлом вповні готовим і достойним споживання небесного Агнця і щоб ми могли неповинно і неосудно прийняти цю небесну Манну, спасіння нового життя. Хай розтануть від цього вогню беззаконня наші, як у про­рока через приношення животворящого вугілля, хай через це відкриються всі щедроти Твої, як через Сина Божого (відкри­лась) благість Отця; (Сина Божого), Який наблизив блудного сина до отцівського насліддя і блудницям допомагав досягнути Небесного Царства, блаженства правед­них. Так, Господи, Так, і я — один із них; прийми ж мене з ними як збереженого великим чоловіколюб'ям і благодаттю Твоєю і викупленого кров'ю Христовою. Хай явиться через це всім чоловіколюб'я Твоє, з Отцем рівночесно прославленим, в похвалу одної волі і одної влади.
Диякон: Благослови, Владико.
Єпископ, вставши, виголошує: Бо Твої щедроти, могутність, чоловіколюб'я, сила і слава во віки віків, амінь.
І коли хор співає піснеспів відповідно до дня, священик, цілуючи жертовник, приймає з рук диякона хліб і кладе його на дискос, кажучи: На спомин Господа нашого Ісуса Христа.
І, взявши вино, вливає в Чашу, роблячи ним знак хреста, мовлячи: На спомин, заради спасительного воплочення Господа, Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.
І потім читає тайно наступну молитву ст.Йоана Зла­тоуста: Боже, Боже наш, Ти послав небесний хліб, поживу всьому світові – Господа нашого і Бога Ісуса Христа як Спасителя і Відкупителя і Благодійника, що благословляє і освячує нас; Сам благослови Предложення оце і прийми його в наднебесний Твій жертовник. Пом’яни, як благий і чоловіколюбець, тих, що принесли, і тих, за кого принесено, і нас неосудними збережи в священнодіянні божественних Твоїх Таїн. Бо святиться і прославляється всечесне і величне Ім’я Твоє, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
І покриває покровом, мовлячи:
Псалом 92: Господь воцарився, в красу зодягнувся, зодягнувся Господь силою і опоясався; Він бо утвердив вселенну, і вона не похитнеться.
Готовий престол Твій з того часу, споконвіку Ти єси.
Піднесли ріки, Господи, піднесли ріки голоси свої.
Здіймуть ріки бистрини свої від розголосу вод великих.
Дивовижні буруни морські, дивовижний на висотах Господь.
Свідоцтва Твої достовірні вельми; домові Твоєму подобає святість, Господи, на многоту днів.
Потім священик благословляє хрестовидно Святі Дари тричі і мовить: Дух Святий зійде на тебе, і сила Вишнього отінить тебе.
Потім приймає від диякона кадило і, поклоняючись предложеним Дарам, кадить і говорить: Кадило Тобі приношу, Господи наш Христе, як аромат духовний. Прийми в святий, небесний і мисленний Твій Жерто­вник як приємний аромат; зішли нам благо­дать і дар Святого Духа; щоб славословили Тебе з Отцем і Святим Духом нині, і завжди, і на віки віків, амінь.
І, покадивши жертовник, сходить до предстоячих в храмі і кадить його довкола.
А хор співає: (В цій обителі жертв, обітів, храму Господнього ми зібра­лись в цей час для таїнственного молитовного служіння предлежащій жертві: ми зібрались з благоприємним ароматом добрих діл і ликуємо в хорі святилища. Прийми прихильно наші молитви, як аромат фіміаму, мири і кінамону, і збережи нас, які приносять жертву, щоб ми могли завжди і вічно служити Тобі в святості. Заступництвом Твоєї Матері і Приснодіви прийми прихильно моління Твоїх рабів.)
Христе! Ти, Який Своєю святою Кров'ю прикрасив святу Церкву краще, ніж небеса; і як на небесах встановив в ній лики апостолів, пророків і святих учителів. Ми, чин священ­иків, дияконів і клириків, зібравшись в цей день, кадило приносимо перед Тобою, Господи, як колись Захарія. Прийми від нас це приношення молитов, як жертву Авеля, Ноя і Авраама; і заступництвом вишніх Твоїх сил збережи непорушним патріарший престол вірменський.
(Ликуй, Дочко світла, свята вселенська Мати — Сіон, разом з дітьми своїми; прикрашайся, величава Невісто, небесам подібний, світлосяйний храме; бо Христос Бог, Істота істот в тобі приносить Себе в Жертву не вичерпуючись для умилостивлення Отця: для примирення нас (з Отцем) роздає Він Своє Святе Тіло і Свою Святу Кров. Заради заслуг Свого вочеловічення Він дарує відпущення гріхів будівничому храму цього.)
(Свята Церква ісповідує непорочну Діву Марію Бо­городицею, через Яку поданий хліб життя і чаша, яка створила для нас мир. Славте Її духовними піснеспівами.)
Священик повертається до престолу і, творячи три поклони, цілує трапезу; диякон же, ставши перед вівтарем, виголошує: Благослови, Владико.
Священик: Благословенне Царство Отця і Сина і Святого Духа нині, і завжди, і во віки віків, амінь.
Хор співає (І-ий антифон): Єдинородний Сину і Слове Божий, безсмертний Ти і зволив Ти спасіння нашого ради воплотитися від святої Богородиці і приснодіви Марії, незмінно ставши чоловіком, і розп’ятим бувши, Христе Боже, смертю смерть подолав;Ти один з Святої Тройці, рівнославимий з Отцем і Святим Духом, спаси нас.
Диякон: Ще і ще в мирі Господу помолімся; заступи, спаси і помилуй.
Благослови, Владико.
Священик: Мир всім. І духові твоєму. Господу помолімся. Тобі, Господи.
Хвала і слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині, і завжди, і во віки віків, амінь.
Священик (молитва І-го антифону): Господи Боже наш, чия влада незрівнянна і слава неосяжна, чия милість безмірна і чоловіколюбіє невимовне; Сам, Владико, з благосердя Твого споглянь на нас і на святий храм сей, і вчини з нами і співмолільниками нашими багаті милості Твої і щедроти Твої. Бо подобає Тобі всяка слава, честь і поклоніння, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.
В цей час хор співає псалми і стихи, змінні, відповідно до дня (ІІ-ий антифон).
Царя Христа похвальною піснею восхвали, вся земле.
Создателю неба і землі принеси благодарну пісню вся земле.
Тройці і Єдиному Божеству воздаємо честь і поклоніння вовіки, амінь.
Священик же молиться тайно (молитва ІІ-го антифону): Господи Боже наш, спаси народ Твій і благослови спадкоємство Твоє, повноту Церкви  Твоєї збережи, освяти тих, що люблять красу дому Твого! Тож і Ти їх прослав божественною Твоєю силою і не залишай нас, що уповаємо на Тебе. Бо Твоя – влада, і Твоє єсть Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків.
Мир всім.
Повернувшись до народу, благословить його хрестом, виголошуючи (молитва ІІІ-го антифону): Ти дарував нам ці спільні і суголосні молитви та обіцяв вволити прохання двох або трьох, що однозгідно просять в Ім’я Твоє, Ти і нині сповни на пожиток прохання рабів Твоїх, подаючи нам і в теперішньому віці пізнання Твоєї істини, і в майбутньому життя вічне даруючи. Бо Ти благий і чоловіколюбний Бог єси, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.
Потім хор співає піснеспів (ІІІ-ій антифон), і посеред співу священик і диякон, ставши перед престолом, поклоняються тричі, а священик мовить молитву: Владико Господи, Боже наш, Ти встановив на небесах чини і воїнства ангелів і архангелів на служіння Твоїй славі! Вчини, щоб із входом нашим звершився вхід святих ангелів, що з нами служать і славословлять Твою благість.
Диякон: Благослови, Владико.
Священик виголошує: Бо Твоє єсть царство, сила і слава во віки віків; амінь.
Обоє цілують престіл, і по закінченні пісні священик бере Євангеліє і вручає диякону, який виголошує: Будьмо уважні.
Вони входять в північні двері, з правого боку престолу, і, обходячи його довкола, виходять знову в південні двері зліва. Диякон ставить Євангеліє посередині вівтарного підви­щення для цілування. Старший зі священиків, який стоїть на клиросі, підходить перший до Євангелія і цілує його, а священно­діючий благословляє його хрестом. Потім диякон відносить знову Євангеліє до престолу і вручає священику, а лик співає Трисвяте. Пісня ця, стосується Господа Ісуса Христа, змінюється за днями. Святий Боже, Святий і Кріпкий, Святий і Безсмертний, помилуй нас.
В велику п'ятницю, в святаа хрестопоклонні і в інші п'ятниці співають: Святий Боже, Святий і Кріпкий, Святий і Безсмертний, що постраждав за нас на хресті, помилуй нас.
В свято Різдва Христового і Обрізання: Святий Боже, Святий і Кріпкий, Святий і Безсмертний, що явився нам, помилуй нас.
В день очищення святої Діви Марії і в день Ваій: Що прийшов і грядеш, помилуй нас.
В ніч зради Господа (Юдою): Виданий за нас, помилуй нас.
В Велику суботу: Що був похований за нас.
В день Воскресіння і свята Господні: Що воскрес із мертвих.
В день ВознесінняЩо вознісся зі славою до Отця.
В день Преображення: Що явився на горі Таворі.
В день Успення Божої Матері: Що прийшов на переставлення Матері Твоєї і Діви.
В день же П'ятдесятниці пісня ця відноситься до Духа Свя­того: Святий Боже, Святий і Кріпкий, Святий і Безсмертний, що зійшов на апостолів, помилуй нас.
Священик починає тайно молитву цю: Боже святий, Ти во святих опочиваєш, Тебе трисвятим виголосом Серафими оспівують і Херувими славословлять, і всі небесні Сили Тобі поклоняються! Ти з небуття до буття привів усе, Ти сотворив людину на образ Твій і на подобу, і всіма дарами Твоїми її прикрасив. Ти даєш кожному, хто просить, премудрість і розум, і не погорджуєш грішником, але встановив єси покаяння на спасіння. Ти сподобив нас, смиренних і недостойних рабів Твоїх, і в цю годину стати перед славою святого Твого жертовника і належне Тобі поклоніння та славослов’я приносити. Сам, Владико, прийми і з уст нас, грішних, Трисвяту пісню і навідай нас у благості Твоїй. Прости нам усяку провину як вольну, так і невольну, освяти наші душі і тіла, і дай нам благоговійно служити Тобі у всі дні життя нашого, молитвами святої Богородиці і всіх святих, що од віку Тобі благоугодили.
Священик виголошує: Бо Свят єси, Боже наш, і во святих опочиваєш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.
Диякон: Ще і ще в мирі Господу помолімся.
Хор: Господи, помилуй.
Диякон: За мир всього світу і за утвердження святої Церкви Господу помолімся.
Хор: Господи, помилуй.
Диякон:  За всіх святих і православних єпископів Господу помо­лімся.
Хор: Господи, помилуй.
Диякон: За пана нашого (ім'я) святішого патріарха, за здоров'я і за спасіння душі його Господу помолімся.
Хор: Господи, помилуй.
Диякон: За архієпископа чи єпископа нашого (єпархіального) Господу помолімся.
Хор: Господи, помилуй.
Диякон: За вартапедів, священиків, дияконів, піддияконів і за весь церковний причет Господу помолімся.
Хор: Господи, помилуй.
Диякон: За душі усопших, в істинній і православній вірі у Христі усопших, Господу помолімся.
Хор: Господи, помилуй.
Диякон: Ще за єдність нашої істинної і святої віри Господу помолімся.
Хор: Господи, помилуй.
Диякон: Самих себе і один одного віддаймо Господу Богу Вседержи­телю.
Хор: Тобі, Господи, віддаємо себе.
Диякон: Помилуй нас, Господи Боже наш, по великій Твоїй мило­сті, скажімо всі одноголосно.
Хор: Господи, помилуй, тричі.
Диякон: Благослови, Владико!
Священик, вознісши руки, мовить молитву цю тайно: Господи Боже наш, прийми усильне це благання від Твоїх рабів, і помилуй нас по множеству милости Твоєї, і щедроти Твої зішли на нас і на всіх людей Твоїх, що очікують від Тебе [великої і] багатої милости. Бо Ти милостивий і чоловіколюбний Бог єси, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.
Хор починає псалми за днем, і читають пророцтва і апостольські послання обличчям до народу з клиросу, а вкінці приспівують алилуя.
Диякон виголошує: Стійте прямо (Прості).
Священик благословляє народ хресним знаменням, кажучи: Мир всім.
Хор: І духові Твоєму.
Диякон, прийнявши із рук священика св. Євангеліє, стає посеред вівтарного підвищення обличчям до народу і виголошує: Зі страхом слухайте від (ім'я) святого Євангелія читання.
Хор: Слава Тобі, Господи Боже наш.
Диякон: Будьмо уважні.
Хор: Говорить Бог.
Диякон читає Євангеліє, і потім хор співає: Слава Тобі, Господи Боже наш.
І читають Символ Нікейський: Віруємо в єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого. І в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, від Отця родженого перед всіма віками, Бога від Бога, Світло від Світла, Бога істинного від Бога істинного, родженого, несотвореного, єдиносущного Отцю, через Якого все сталося, що на небі і на землі видиме і невидиме. Ради нас, людей, і ради нашого спасіння Він зійшов з небес, воплотився, родився досконало від Марії святої Діви, через Святого Духа і вочеловічився, прийняв плоть, душу і ум і все, що є в людях, істинно, а не уявно. Постраждав, був розп'ятий, погребенний і в третій день воскрес, зійшов на небеса з тим же тілом і славою Отця судити живих і мертвих, Якого царству не буде кінця. Віруємо і в Духа Святого несотвореного, досконалого, який говорив у законі і пророках і в Євангеліях. Він зійшов на Йордан, про­повідував, був посланий і перебував у святих. Віруємо в єдину Святу, Соборну і Апостольську Церкву. У єдине хрещення, в покаяння, в очищення гріхів. У воскресіння мерт­вих, в вічний суд душ і тілес, в Царство Небесне і в життя вічне. А тих, які говорять, що було колись, коли Сина Божого не було, чи також був час, коли не було Духа Святого, чи що Вони створені з нічого, чи що Син Божий чи Дух Свя­тий — з іншої сутності, чи що Вони змінні, — таких піддає анафемі Православна і Апостольська Церква.
Диякон після Символа подає священику цілувати Євангеліє і каже: Благослови, Владико!
Священик мовить молитву Великого Григоря, просвітителя вірменського: І ми славословимо Сущого перед всіма віками, поклоняючись Святій Тройці і єдиному Божеству Отця і Сина і Святого Духа, нині, і завжди, і во віки віків, амінь.
Диякон: Ще і ще в мирі Господу помолімся.
Хор: Господи, помилуй.
Диакон: Ще з вірою молимо і просимо у Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа, в цей час жертвоприношення і мо­литви щоб благоволив прийняти і почути глас моління нашого, щоб прийняв прошення серця нашого і простив гріхи наші і помилував нас: молитви і прошення наші хай восходять завжди перед Його найвище владицтво, і щоб подав Він нам в єдності віри і правди подвизатися в добрих ділах, і щоб вилив на нас Вседержитель Господь благодать милості Своєї, і щоб спас нас і помилував.
Хор: Спаси нас, Господи.
Диякон: Час цей Святої Жертви і цей день мирно провести у Господа просім.
Хор: Подай, Господи.
Диякон: Ангела миру і охоронця душ наших у Господа просім.
Хор: Подай, Господи.
Диякон: Прощення і відпущення гріхів наших у Господа просім.
Хор: Подай, Господи.
Диякон: Великої і владної сили Пресвятого Хреста на поміч нам у Господа просім.
Хор: Подай, Господи.
Диякон: Ще за єдність істинної і святої віри нашої Господу помолімся.
Хор: Господи, помилуй.
Диякон: Самі себе і один одного Господу Вседержителю Богу нашому віддаймо.
Хор: Тобі, Господи, віддаємо себе.
Диякон: Помилуй нас, Господи Боже наш, по великій милості Твоїй, скажімо всі одноголосно.
Хор: Господи, помилуй, тричі.
Диякон: Благослови, Владико.
Священик же читає тайно наступну молитву: Господи Ісусе Христе, Спасителю наш, великий в мило­стях і щедрий в даруваннях благодіянь Твоїх! Ти, Який за волею Своєю в цей час перетерпів хресні страждання і смерть за гріхи наші і дарував з подостатком благодать Святого Духа Твого блаженним апостолам: Господи! Молимось Тобі, вчини і нас учасниками божественних Твоїх дарів, на відпущення гріхів наших і прийняття Святого Твого Духа.
Голосно:  Щоб були ми достойними благодарно славословити Тебе з Отцем і Святим Твоїм Духом нині, і завжди, і во віки віків, амінь.
І, повернувшись до народу, мовить: Мир всім.
Хор: І духові Твоєму.
Диякон: Господу помолімся.
Хор: Тобі, Господи.
Священик: Христе, Спасителю наш, миром Твоїм, який перевищує всякий ум і слово, утверди нас і збережи без боязні проти всякого зла і сподоби нас з істинними Твоїми поклонниками покло­нятися Тобі духом і істиною. Бо Всесвятій Твоїй Тройці ­належить слава, влада і честь нині, і завжди, і во віки віків.
Благословен Господь наш Ісус Христос, амінь.
Диякон: Благослови, Владико.
Священик: Господь Бог хай благословить всіх вас.
Диякон: Ніхто з оглашенних, ніхто з маловірних і ніхто з каяників і нечистих хай не наближається до цього Божествен­ного Таїнства.
Хор: Тіло Господнє і Кров Спасителя є перед нами, сили небесні невидимо співають і мовлять: свят, свят, свят Господь сил.
В час цього співу диякон знімає зі священика мітру і нагрудний хрест, предстоячі і все духовенство на клиросах стають на коліна під час перенесення дарів з жертовника на престіл.
Диякон: Співайте псалми Господу Богу нашему складно, співайте пісні духовні.
Хор співає: Херувимів таїнственно зображаючи і Животворящій Тройці трисвятую пісню співаючи, всяку нині житейську відложім печаль, щоб і Царя всіх ми прийняли, що Його в славі невидимо супроводять ангельські чини. Алилуя, алилуя, алилуя.
Диякон, поцілувавши престіл, іде в північні двері до жертов­ника і, покадивши, підііймає дискос і Чашу і несе до престолу під отіненням рипід в супроводі всього клиру. Священик же, схилившись перед престолом, мовить тайно наступну молитву.
Ніхто із зв’язаних плотськими пожаданнями і насолодами не достойний приступати або приближатися [до Тебе], або служити Тобі, Царю слави, бо служіння Тобі – велике і страшне і для самих Небесних Сил! Та одначе Ти з невимовного і безмірного Твого чоловіколюб’я непорушно і незмінно став чоловіком, і Архиєреєм нашим явився, і священнодійство цього спільного служіння і безкровної жертви передав нам, як Владика всіх. Ти бо єдиний, Господи Боже наш, владарюєш небесним і земним, на престолі херувимському носимий, Серафимів Господь і Цар Ізраїлів, єдин Свят і во святих опочиваєш. Тож молю Тебе, єдиного благого і чуйного: зглянься на мене, грішного і негодящого раба Твого, і очисть мою душу і серце від совісти лукавої, і силою Святого Твого Духа вчини здатним мене, облеченого благодаттю священства, предстояти цій святій Твоїй трапезі і священнодіяти святе і пречисте Твоє Тіло і чесну Кров. До Тебе бо приступаю, приклонивши мою шию, і молюся Тобі: не відвертай лиця Твого від мене і не відкидай мене з-посеред отроків Твоїх, але удостой, щоб мною, грішним і недостойним рабом Твоїм, принесені були Тобі дари оці. Ти бо єси Той, Хто приносить і Кого приносять, і Хто приймає і Кого роздають, Христе Боже наш, і Тобі славу возсилаємо, з Безначальним Твоїм Отцем, і Всесвятим, і Благим, і Животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

УМИВАННЯ РУК

Після цієї молитви, коли Дари вже принесені до престолу, священик приймає дискос і Чашу від диякона і ставить на престіл, потім, покадивши, омиває собі руки, мовлячи псалом:
Умию в невинності руки мої і обійду жертовник Твій, Господи,
Щоб почути мені голос хвали Твоєї і звістити всі чудеса Твої.
Господи, возлюбив я красу дому Твого і місце перебування слави Твоєї.
Не погуби з нечестивими душу мою і з мужами кровожерними – життя моє,
В руках у яких – беззаконня, десниця їх повна хабарів.
А я в невинності моїй ходив; ізбав мене, Господи, і помилуй мене.
Нога моя стала на правій путі, в зібраннях благословлятиму Тебе, Господи.

Диякон: Ще і ще Господу помолімся.
Хор: Господи, помилуй.
Диякон: З вірою і святістю і зі страхом станьмо на молитву перед цією святою трапезою Божою, а не з погордою і спокусою, не з оманою і злобою, не з підступом і олжею, не с сумнівом і маловір'ям: але з добрими ділами, з чистим умом, з чистим серцем, з досконалою вірою, повні любові і з надлишком обтяжені добрими ділами3. Станьмо на молитву перед цим святим жертовником Божим і отримаємо благодать милості в день одкровення при другому пришесті Господа нашого Ісуса Христа, Який хай спасе і помилує нас.
Хор: Спаси, Господи, і помилуй.
Диякон: Благослови, Владико.
Священик, вознісши руки, мовить тайно наступну молитву св. Атаназія, патріарха Александрійського: Господи Боже сил і Творче всього сущого, Ти, Хто все привів з небуття в буття, Хто нас, тлінних, вчинив служителями такого страшного і невимовного Таїн­ства. Ти, Господи, Кому ми приносимо цю жертву, прийми від нас предложення це і вчини його Таїнством Тіла і Крові Єдинородного Твого Сина і дай нам, які споживають ці хліб і вино, на зцілення і відпущення гріхів.
Виголошує: Благодаттю і чоловіколюб'ям Господа і Спаса нашого Ісуса Христа, з Яким Отцю і Святому Духові належить слава, царство і честь нині, і завжди, і во віки віків, амінь.
Повернувшись до народу, мовить: Мир всім.
Хор: Амінь, і духові Твоєму.
Диякон: Цілуйте один одного поцілунком святим, і ті з вас, хто не може причаститися цього божественного Таїнства, хай вийдуть за двері і помоляться (там).
Хор: Христос серед нас явився і, будучи Богом всюдисущим, при­сутній нині тут, залунав голос, звіщають мир, дана влада святого благовістя, церква об'єдналась, даровано вповні союз поцілунку, ворожнечу усунено, розлилась любов по всьому світу. Нині, служителі Божі, возвисивши свій голос, однодумно воздайте хвалу єдиносущному Божеству, священнословцями Якого є Серафими.
Предстоячі, схилившись один до одного, кажуть: Христос посеред нас.
Потім диякон виголошує: Стіймо благопристойно, стіймо зі страхом, бу­дьмо уважні, щоб приносити святе возношення в мирі.
Хор: Перед Тобою, Господи.
Диякон: Приноситься Жертва-Христос, непорочний Агнець Божий.
Хор: Милість, мир, жертва хваління.
Диякон: Благослови, Владико.
Священик, повернувшись до народу, творить знамення хреста і говорить: Благодать, любов і божественна освячуюча сила Отця і Сина і Святого Духа хай буде з усіма вами.
Хор: І з духом Твоїм.
Диякон: Двері, двері; у всякій премудрості і обережності, вгору вознесіть ум ваш, зі страхом Божим.
Хор: Вознесли до Тебе, Господи Вседержителю.
Диякон: Благодарім Господа всім серцем.
Хор: Достойно єсть і праведно.
Диякон: Благослови, Владико.
Священик, склавши руки, мовить тайно наступну молитву: Воістину достойно і праведно єсть з усяким благогові­нням завжди поклонятись Тобі, і славословити Тебе, Вседержи­теля Отця, Який недослідимим і творчим Своїм Сло­вом розірвав узи прокляття, Словом, Яке, зібравши віруючих в Тебе, створило Церкву і присвоїло її Собі. Чуттєвим єством, прийнятим від Діви, Воно благоволило перебувати між нами, і новим ділом, як Бог, Великий Художник перетворив землю в небо; бо Той, перед Яким не могли предстояти соньми Ангелів, тремтячи від осліпляючого і неприступного світла Божества Його, став чоловіком ради нашого спасі­ння і дав нам (право) творити лики з небесними силами.
Виголошує: З Серафимами і Херувимами одноголосно священні пісні дерзновенно співаючи, викликуючи, взиваючи і мовлячи: свят, свят, свят Господь Саваот.
Хор: Свят, свят, свят Господь Саваот, повні небо і земля Твоєї слави! Осанна в вишніх, благословен грядий в ім'я Гос­поднє, осанна в вишніх.
Диякон: Благослови, Владико.
Священик, вознісши руки, мовить тайно наступну молитву: Свят, свят, свят Ти, воістину Пресвят, і хто може похвалитися, що опише словом благості Твої, які безмірно на нас виливаєш. Бо Ти нашого праотця, впалого через гріх, утішив, покровительствуючи різними способами: пророцт­вами, законоположеннями, священством і тельців прообразним приношенням. І коли прийшов кінець тим дням, Ти роздер рукописання гріхів наших, дарував нам Єдинородного Твого Сина, боржника і борг, жертву і помазаного, Агнця і хліб небесний, ієрея і приношення; бо Він і подає, і по­дається, залишаючись вічно невичерпним. Він був істинно чоловіком, а не подумки, і незлитним поєднанням воплотився від Богоро­диці і святої Діви Марії і пожив як чоловік у всьому, окрім гріха; Спаситель світу і Причинник нашого спасіння, добро­вільно прийшов на Хрест і, прийнявши хліб в Свої святі, божественні і непорочні руки, благословив і благодарив, переломив, дав святим Своїм ученикам і апостолам і сказав.
Виголос: Прийміть, їжте, це є Тіло Моє, що за вас і за багатьох ламається на очищення і відпущення гріхів.
Хор: Амінь.
Диякон: Благослови, Владико.
Священик тайно: Подібно взявши і чашу, благословив її і, благодарив, відпив і дав вибраним святим Своїм і сидячим (довкола Нього) ученикам, мовлячи:
Виголос: Пийте з неї, це — Кров Моя Нового Завіту, яка за вас і за багатьох проливається на очищення і відпущення гріхів.
Хор: Амінь.
Отче небесний! Ти, Хто Сина Свого віддав за нас на смерть як боржника за борги наші; молимося Тобі, ради пролитої крові Його помилуй це словесне Твоє стадо.
Диякон: Благослови, Владико.
Священик тайно: І заповідав нам Благодітель, Єдинородний Син Твій, звершувати це на спомин про Нього і, сходячи у гріб з тілом, яке прийняв від природи нашої, затвори аду могутньо сокрушив і показав нам Тебе, єдиного істинного Бога, Бога живих і мертвих.
І, взявши в руки приношення, тайно мовить: Ніні ми, Господи, за цією заповіддю звершуючи це спаси­тельне Таїнство Тіла і Крови Єдинородного Твого Сина, згадуємо Його спасительне страждання заради нас, живоносне розп'яття, тридневне погребення, блаженне воскресіння і вознесіння як Бога, сидіння по правиці Тебе Отця; страшне Його і славне друге пришестя ісповідуємо і славимо.
І, ставлячи приношення на святій Трапезі, виголошує: Твоє від Твого, Тобі приносячи за всіх і за все.
Хор: У всьому Ти благословен, Господи, Тебе оспівуємо, Тебе благо­словляємо, Тебе благодаримо, Господи, і молимось Тобі, Боже наш. 
У час цього співу священик, вознісши руки, тайно молиться: Воістину Господи, Боже наш, Тебе оспівуємо, Тебе благодаримо постійно за те, що Ти, не погордивши нашим недостоїнством, поста­вив нас служителями цього страшного і невимовного Таїнства, не за якесь добре наше діло, якого ми ніколи не маємо, але, уповаючи на Твою велику милість, дерзаємо наблизитися до служіння Тіла і Крові Єдинородного Твого, Господа нашого і Ізбавителя Ісуса Христа, Якому належить слава, владицтво і честь нині, і завжди, і во віки віків, амінь.
Диякон: Благослови, Владико.
Священик: Мир всім.
Хор: І духові твоєму.
Диякон: Богові помолімся.
Хор: Перед Тобою, Господи.
Сину Божий, Який приніс Себе в жертву Отцю заради примирення нас з Ним, Ти даєш нам хліб життя пролиттям Твоєї чесної крові, помилуй викуплене Тобою стадо Твоє.
Священик, схилившись, мовить: Поклоняємося, молимо і просимо Тебе, благого Бога: зішли на нас і на це поставлене приношення соприсносущного Твого Святого Духа.
І, підвівшись, благословляє хліб, мовлячи тайно: Через Якого благослови вчинити цей хліб істинним Тілом Господа нашого і Спаса Ісуса Христа (тричі).
Диякон тайно: Амінь (тричі).
Священик благословляє ще вино, мовлячи: А те, що в чаші цій, благослови вчинити істинно Кров'ю Господа нашого і Спаса Ісуса Христа (тричі).
Диякон тайно: Амінь (тричі).
Священик, благословляючи Святі Дари, мовить: Через Якого хліб цей і вино благослови вчинити іс­тинно Тілом і Кров'ю Господа нашого і Спаса Ісуса Христа, перетворивши Духом Твоїм Святим (тричі).
Диякон: Амінь (тричі).
Досі священик молиться з вознесенням рук догори; звідси ж вище грудей не підіймає їх.
Священик голосно: Щоб було це нам всім причасникам не на осудження, а на очищення і відпущення гріхів.
Хор: Дух Божий, який сходить з небес! Ти, нашими руками звершуєш Таїнство Славимого разом з Тобою, молимо Тебе, пролиттям Крові Його упокой душі усопших наших.
Диякон: Благослови, Владико.
Священик молиться тайно: Цією Жертвою даруй любов, постійність і жаданий мир всьому світу, Святій Церкві і всім православним єписко­пам, священикам, дияконам, царям, князям, народу, подорожуючим, плаваючим, тим, які в темницях, скорботним і втомленим і тим, які воюють з варварами. Даруй цією (жертвою) добре поліття, достаток плодів і хворим різ­ними недугами швидке одужання. Упокой нею всіх попередньо уснулих у Христі єпископів, священиків, дияконів і весь причет Твоєї Святої Церкви і весь мирський чин, чоловіків і жінок, уснулих у вірі.
Голосно: А з ними посіти і нас, Боже Благотворителю (наш), мо­лимося Тобі (за це).
Хор: Пом'яни, Господи, і помилуй.
Священик: Богородиці святої Діви Марії, святого Йоана Хрести­теля, святого первомученика архидиякона Стефана і всіх святих хай буде пам'ять в цій святій літургії, молимся.
Хор: Пом'яни, Господи, і помилуй.
Диякон, відійшовши на правий бік св. престолу, мовить: Святих апостолів, пророків і учителів, мучеників, всіх святих патріархів, рівноапостольних єпископів, ієреїв, Православних дияконів і всіх святих хай буде пам'ять в цій святій літургії, молимся.
Хор: Пом'яни, Господи, і помилуй.
Диякон: Благословенному, прехвальному, славословимому і чудному, благоприкрашеному Воскресінню Христовому поклонімся.
Хор: Слава Воскресінню Твоєму, Господи.
Диякон: Проповідників і перших просвітителів наших, святих апо­столів Тадея і Вартоломея і просвітителя нашого Григо­рія; святих (згадують святих, яких вшановує Вірменська церква) Аристарха, Вартаніса, Ускана (Усига), Ґрігоріса, Нерсеса, Сагака, Даниїла і Хатта, Месропа-наставника, і Григорія Наріґенса, і Нерсеса Клаенса, Йоана Вороденца, Григорія і Мовсеса Татеванска, і святих Григорія і Нерсеса, і сотрудників їх, і всіх пастирів і архипастирів вірменських хай буде пам'ять в цій святій літур­гії, помолимся.
Хор: Пом'яни, Господи, і помилуй.
Диякон: Святих відлюдників, преподобних і богоносних отців наших: Павла, Антонія, Пога, Макарія, Онуфрія, Аппа, Маркія, Серапіона, Неосія, Арсенія, Євагрія, Барсама, Йоанівських і Етимеонівських і святих Восканських і Сукіяських (згадують і інших відлюдників, яких почитає Вірменська церква) і всіх святих преподобних отців і послідовників їх у всьому світі хай буде пам'ять в цій святій літургії, помолімся.
Хор: Пом'яни, Господи, і помилуй.
Диякон: Вірних царів святих: Авгара, Константина, Трдата, Тео­дозія, і всіх святих благочестивих царів, і благовірних князів, хай буде пам'ять в цій святій літургії, помолімся.
Хор: Пом'яни, Господи, і помилуй.
Диакон: Всіх взагалі вірних, чоловіків і жінок, старців і мла­денців і у всякому віці з вірою і святістю у Христі спо­чилих, хай буде пам'ять в цій святій літургії, помолімся.
Хор: Пом'яни, Господи, і помилуй.
Якщо літургію звершують не у неділі, то спершу, замість виголосу дияконом Воскресінню, іменує він [пророка, чи апостола, чи патріарха, чи мученика, чи іншого святого, якого святкують в той день], хай буде пам'ять в цій святій літургії, помолімся.
Хор: Пом'яни, Господи, і помилуй.
Диякон голосно: Благослови, Владико.
Священик під час співу тайно мовить: Пом'яни, Господи, і помилуй і благослови святу Твою Соборну і Апостольську Церкву, яку Ти викупив чесною кров'ю Єдинородного Твого і ізбавив Хрестом Святим, даруй їй мир без заколотів. Пом'яни, Господи, і благослови всіх православ­них єпископів, що право правлять і показали нам слово істини.
Диякон: Благослови, Владико.
Священик: Пом'яни, Господи, чеснішого всього вірменського народу патріарха (ім'я), святішого католікоса, і даруй йому довго жити для святих Твоїх церков і вірно правити слово Твоєї істини.
Хор: Амінь.
Священик: Пом'яни, Господи, і архієпископа нашого (ім'я) і даруй йому довго жити для нас і вірно правити слово істини.
Хор: Амінь.
Диякон з лівого боку св. престолу мовить: Приносимо Тобі, Господи Боже наш, благодарення і славо­слов'я за святішу і безсмертну жертву, яка на цій святій трапезі; даруй нам її на освячення життя нашого і разом з нею подай нам любов, постійність і жаданий мир всьому світові, Святій Церкві, всім православним єписко­пам, архієпископам і чеснішому нашому патріарху всього вірменського народу, пану (ім'я) і ієрею цьому, який прино­сить цю жертву.... Молимо і просимо за душі усопших, ще за душі наставників наших і создателів святого храму цього, які поховані під тінню церкви цієї, і за визволення братії нашої, які в полоні, за благоденство людей, тут предстоячих, і за упокоєння з вірою і святістю во Христі усопших, хай буде пам'ять в цій літургії, помолімся.
Хор: За всіх і за все.
Диякон: Благослови, Владико.
Священик молиться тайно: Пом'яни, Господи, помилуй і благослови предстоячий пе­ред Тобой народ і приносячого жертву цю: даруй їм те, що їм потрібно і корисно. Пом'яни, Господи, помилуй і благослови благоговіючих і приносячих плоди святій Твоїй Церкві і тих, які пам'ятають убогих милостинями; воздай їм за їх позику багатими Твоїми і небесними дарами сторицею тут і в майбутньому віці. Пом'яни, Господи, помилуй і змилосердись за душі усопших, упокой їх, просвіти і вчини зі святими Твоїми в Царстві Небесному і удостой їх милости Твоеєї. По­м'яни, Господи, душу раба Твого (ім'я) і помилуй його по великій Твоїй милості, упокой його посіщенням у світлі лиця Твого. Пом'яни, Господи, заповідавших нам поминати в молитві живих і померлих, направ волю хотіння їх і нашу на путь, сповнену спасіння, і воздай всім невичерпну і багату Твою милість і очисти наші помисли, вчини нас храмом (приготованим) до прийняття Тіла і Крові Єдинородного Твого Сина, Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа, з Яким Тобі, Вседержителю Отцю, як і Свя­тому і Благому і Животворящому Твоєму Духові, подобає слава, влада і честь нині, і завжди, і во віки віків, амінь.
Голосно: І хай буде милість великого Бога і Спаса нашого Ісуса Христа з усіма вами.
Хор: І з духом Твоїм.
Диякон: Ще і ще в мирі Господу помолімся.
Хор: Господи, помилуй.
Диякон: Всіх святих пом'янувши, ще і ще в мирі Господу помолімся.
Хор: Господи, помилуй.
Диякон: За принесені святі і божественні Дари, які на цій святій трапезі, Господу помолімся.
Хор: Господи, помилуй.
Диякон: Хай чоловіколюбний Бог наш, прийняв їх у святий і пренебесний і мисленний Свій жертовник як запах аромату духовного, зішле нам божественну благодать і дар Святого Духа, Господу помолімся.
Хор: Господи, помилуй.
Диякон: Заступи, спаси і помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю.
Хор: Спаси, Господи, і помилуй.
Диякон: Пресвяту Богородицю і Приснодіву Марію і всіх святих помянувши, Господу помолімся.
Хор: Господи, помилуй,
Диякон: Одноголосно про істинну і святу нашу віру Господу помолімся.
Хор: Господи, помилуй.
Диякон: Самих себе і один одного Господу Богу Вседержителю віддаймо.
Хор: Тобі, Господи, віддаємо.
Диякон: Помилуй нас, Господи, Боже наш, по великій милості Твоїй, скажімо всі одноголосно, Господу помолімся.
Хор: Господи, помилуй (тричі).
Диякон: Благослови, Владико.
Священик тайно молиться: Благодаримо Тебе, Боже істинний і Отче милосердя, понад блаженних праотців вшанував грішне єство наше; бо ним Ти назвав Себе Богом, а нам по милості Твоїй благозволив найменувати Себе Отцем. І нині, Господи, молимось Тобі, щоб процвітає все світліше і світліше з кожним днем цей дар нового і чесного і прославленого найменува­ння в церкві Твоїй святій.
Голосно: І дай нам з дерзновенням відкрити уста наші і призивати Тебе, Небесного Отця, співати і мовити:
Хор: Отче наш, Ти, що єси на небесах, нехай святиться Ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам днесь; і прости нам довги наші, як і ми прощаємо довжникам нашим; і не введи нас у спокусу, але ізбав нас від лукавого.
У час співу диякон кадить з возвишення вівтаря, а свя­щеник тайно молиться: Господь владик, Боже богів, Царю вічний і Творче всіх творінь, Отче Господа нашого Ісуса Христа! Не введи нас у спокусу, але ізбав від лукавого і спаси нас від бід.
Диякон: Благослови, Владико.
Священик голосно: Бо Твоє царство, сила і слава вовіки, амінь. Мир всім.
Хор: І з духом Твоїм.
Диякон: Богу поклонімся.
Хор: Тобі, Господи.
Священик схиляє голову, так як і всі присутні, і мовить тайно наступну молитву: Дух Святий, джерело Життя і Подателю благості! Помилуй людей цих, які, прихиливши свої голови, поклоняються Божеству Твоєму; збережи їх в непорочності, назнаменуй в душах їх той образ, який вони являють тілом, заради насліддя і причастя будучих благ.
Диякон: Благослови, Владико.
Священик голосно: Через Христа Ісуса Господа нашого, з Яким Тобі, Свя­тому Духові і Отцю Вседержителю, належить слава, влада і честь, нині, і завжди, і во віки віків, амінь.
Диякон голосно: Будьмо уважні.
Священик, піднявши вверх жертву, виголаошує: Святеє святим.
Хор: Єдин свят, Єдин Господь Ісус Христос на славу Бога Отця, амінь.
Диякон: Благослови, Владико.
Священик: Благословен Отець святий, Бог істинний.
Хор: Амінь.
Диякон: Благослови, Владико.
Священик: Благословен Син святий, Бог істинний.
Хор: Амінь.
Диякон: Благослови, Владико.
Священик: Благословен Дух святий, Бог істинний.
Хор: Амінь.
Диякон: Благослови, Владико.
Священик: Хвала і слава Отцю і Сину і Святому Духові нині, і завжди, і во віки віків.
Хор: Амінь.
І співає: Отець Святий, Син Святий, Дух Святий. Хвала Отцю, і Сину, і Святому Духові нині, і завжди, і во віки віків, амінь.
Диякон: Благослови, Владико.
Священик, схилившись, молиться тайно: Воньми, Господи Ісусе Христе, Боже наш, зі святого житла Твого і з престолу Слави Царства Твого, і прийди освятити нас, Ти, що на висоті з Отцем возсідаєш і тут з нами невидимо перебуваєш. І благоволи могутньою Твоєю рукою подати нам пречисте Тіло Твоє і чесну Кров, а через нас – усьому народові.
Закінчивши молитву, цілує святу трапезу, взявши пречисте Тіло, змочує Кров'ю і молиться: Господи, Боже наш, Ти найменував нас християнами за ім'ям Єдинородного Сина Твого, Ти дарував нам хрещення духовної купелі на відпущення гріхів і сподобив нас причас­титися пресвятого Тіла і Крові Єдинородного Твого Сина; і нині молимось Тобі, Владико, удостой нас прийняти це свя­те Таїнство на відпущення гріхів наших і з благодаренням славословити Тебе з Сином і Святим Духом Твоїм нині, і завжди, і во віки віків, амінь.
Піднявши обома руками Святу Чашу, священик звертається до народу і каже: Вкусімо в святості святого, (пре -) святого, пречистого Тіла і Крові Господа нашого і Спаса Ісуса Христа, Який, зійшовши з небес, подається серед нас. Це — життя, надія, воскресіння, очищення і відпущення гріхів.
Співайте Господу Богу нашому, заспівайте псалом безсмертному Царю Небесному, Який сидить на колісниці Херувимській.
Священик повертається до престолу, і завіса закривається.
Диякон мовить: Співайте псалом Господу Богу нашому; хори, заспівайте суголосно пісні духовні, бо Йому подобає благословення в псалмах, алилуя і піснеспів духовний.
Служителі! Виголошуйте псалми з співом і хваліте Гос­пода на небесах.
Хор: Христос, принесений в жертву, подається серед нас, а­лилуя.
Тіло Своє дає нам на поживу і святою Кров'ю Своєю зрошує нас, алилуя.
Наблизьтесь до Господа і прийміть світло, алилуя.
Вкусіте і видіте, який благий Господь, алилуя.
Благословіте Господа на небесах, алилуя.
Благословіте Його в вишніх, алилуя.
Благословіте Його всі Ангели Його, алилуя.
Благословіте Його всі сили Його, алилуя.
Коли хор співає, священик, взявши Св. Тіло в руку, цілує його і з умилінням мовить:Які похвали і які благодарення воздамо Тобі за цей Хліб і за цю Чашу? Та, Ісусе! Лише Тебе благословимо з Отцем і Пресвятим Духом нині, і завжди, і во віки віків, амінь.
Вірую і ісповідую, Господи, що Ти — Христос, Син Божий, Який викупив гріхи світу.
І, роздробляючи хліб на чотири частини, вкладає в Чашу, мовлячи: Сповнення Духа Святого.
Потім, взявши в руку одну з частин, тайно молиться: Отче Святий! Ти найменував нас іменем Єдинородного Твого Сина і просвітив хрещенням духовної купелі, удостой нас причаститися цього святого Таїнства на відпущення гріхів і назнаменуй в нас благодать Святого Твого Духа, як у святих апостолах, які, прийнявши Його, співдіяли очищенню всього світу. І нині, Господи, Отче благий, причастям цим вчини нас спільниками останньої вечері з учнями, розганяючи мряку гріхів наших, не погорди моїм недостоїнством і не заборони благодаті Святого Твого Духа; але, за безмірним чоловіколюб'ям Твоїм, дай його на очищення і відпущення гріхів; як обіцяв і сказав Господь наш Ісус Христос: хто їсть Мою плоть і п'є Мою кров, житиме вовіки. Нині вчини це нам на очищення, щоб той, який їсть і п'є від цього благословить і славословить Отця і Сина і Святого Духа нині, і завжди, і во віки віків, амінь.
Мир всім.
Царю (мій) Христе! Благодарю Тебе за те, що Ти удостоїв мене, недостойного, причаститися Святого Тіла і Крові Твоєї. Нині, Господи, молюсь Тобі, хай буде мені це не на осудження, але на очищення і відпущення гріхів, на зцілення душі і тіла свого і на звершення всіх добрих діл, освячуючи душу і тіло моє; і хай вчинить мене храмом і жилищем Пресвятої Тройці, щоб удостоїтись мені разом зі святими Твоїми славосло­вити Тебе з Отцем і зі Святим Духом Твоїм нині, і завжди, і во віки віків, амінь.
Після цього мовить молитву святого Йоана Злато­уста: Благодарю, величаю і славословлю Тебе, Господа Бога мого, за те, що в цей день удостоїв мене, недостой­ного, бути причасником божественних Твоїх і страшних Тайн пречистого Тіла і чесної Крові. Маючи в них захист для себе, молю кожного дня мого життя, збережи мене в Твоїй святості, щоб, згадуючи благість і щедроти Твої, жив з Тобою: бо ради нас постраждав, помер і воскрес Ти, Гос­поди Боже мій. Хай не наблизиться губительний ворог до душі моєї, запечатаної знаменням чесної Крові Твоєї. Всемо­гутній! Очисти мене ними від всяких мертвих діл моїх, бо Ти один безгрішний, Владико! Огороди життя моє від всяких бід, відганяючи ворогів моїх і супостатів, які завдають мені зло. Утверди стопи, помисли і язик мій і всі путі тіла мого: будь завжди зі мною згідно із правдивою обітницею Твоєю, що той, хто їсть Тіло Моє і п'є Кров Мою в Мені перебуває і Я в ньому. Ти Чоловіколюбивий, Сам сказав це; підтверди ж блаженне слово повелінь Твоїх; бо Ти — Бог милостивий, щедрий і чоловіколюбивий, Даруючий всяке благо; і Тобі належить слава з Отцем і Святим Духом нині, і завжди, і во віки віків, амінь.
І таким чином священик, знаменує себе хресним знаменням, зі страхом і трепетом причащається одною з частиць тіла і крові, мовлячи: Тіло Твоє пречисте хай буде мені на життя, і свята Кров Твоя на очищення і відпущення гріхів.
Завісу відкривають. Священик, взявши святу Чашу, звертається до народу, а диякон виголошує: Зі страхом Божим і вірою приступіте.
Хор: Бог Господь і явися нам, благословен грядий во ім'я Господнє.
Священик причащає бажаючих причаститись, мовлячи для кожного то ж, що мовив, коли сам приочащався: Тіло Твоє пречисте хай буде мені на життя, і свята Кров Твоя на очищення і відпущення гріхів. 

БЛАГОДАРЕННЯ ЗА ПРИЧАСТЯ

Потім благословляє всіх Святою Чашею і виголошує: Спаси, Господи, людей Твоїх іблагослови насліддя Твоє, упаси і захисти їх віднині і до віку.
Хор: Ми сповнились благодаті Твоєї, Господи, скуштувавши Тіла і Крові Твоєї; слава в вишніх Промислителю нашому, Тобі, Який живить нас завжди; зішли нам духов­не твоє благословення; слава в вишніх Промислителю нашому.
В час співу священик тайно читає благодарні молитви: Благодаримо Тебе, Отче, Вседержителю, Який приготував нам прибіжищем святу церкву, святий храм, де славосло­виться Свята Тройця, алилуя.
Благодаримо Тебе, Царю Христе, Який дарував нам життя животворящим і святим Твоїм Тілом і Кров'ю; даруй нам спасіння і велику милість, алилуя.
Благодаримо Тебе, Душе істинний, Який обновив святу Церкву; збережи непорочно в вірі у Пресвяту Тройцю віднині і до віку, алилуя.
Після цього зі страхом і умиленням споживає Святі Дари.
Диякон: Ще і ще в мирі Господу помолімся, з вірою прийнявши ці божественні, святі, небесні, безсмертні, пречисті і нетлінні Тайни, достойно благодарім Господа.
Хор: Благодаримо Тебе, Господи, Який нагодував нас від безсмертної Твоєї трапези. Ти дарував нам Тіло і Кров для ізбавлення світу і життя душ наших.
Священик тайно: Благодаримо Тебе, Христе Боже наш, за те, що Ти дарував нам для освячення життя таку їжу Твоєї благодаті; через неї збережи нас свято і непорочно божественним Твоїм за­ступництвом; і упаси нас на полі святого Твого благовоління, щоб укріпившись проти всяких диявольських нападків, удостоїлись ми почути Твій святий глас і за Тобою, Єдиним Переможцем і істинним пастирем, послідували і від Тебе отримали приготоване місце в Царстві Небеснім. Боже наш і Господи наш і Спас Ісус Христос, благословенний з Отцем і Святим Духом нині, і завжди, і во віки віків, амінь.
Повернувшись до народу, благословляє, виголошуючи: Мир всім.
І продовжує знову тайно: Недослідимому і неосяжному Триіпостасному Божеству, Святій, Єдиносущній, Живоначальній і Нероз­дільній Тройці належить слава, влада і честь нині, і завжди, і во віки віків, амінь.
Потім омиває руки і обтирає Чашу, яку диякон відносить на жертовник. В цей час священик знову одягає мітру і хрест.
Диякон: Благослови, Владико.
Священик цілує святу трапезу, сходить на середину церкви з Євангелієм в руках і виголошує: Господи, що благословляєш тих, що Тебе благословляють, і освячуєш тих, що на Тебе уповають! Спаси народ Твій і благослови спадкоємство Твоє, повноту Церкви Твоєї збережи, освяти тих, що люблять красу дому Твого! Ти їх теж прослав божественною Твоєю силою і не зостав нас, що уповаємо на Тебе. Мир світові Твоєму даруй, Церквам Твоїм, ієреям, нашому правлінню, воїнству і всьому народові Твоєму. Бо всяке добре даяння і всякий досконалий дар – з висоти і сходить від Тебе, Отця світла, і Тобі славу, і благодарення, і поклоніння возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.
Хор: Хай буде ім'я Господнє благословенне віднині і до віку.
Священик: Сповнення закону і пророків Ти, Христе Спасе наш, сполнив все передбачене Отцем Твоїм, сповни і нас Духом Твоїм Святим.
Хор: Алилуя, алилуя, алилуя.
Диякон: Премудрість.
Священик: Мир всім.
Хор: І духові твоєму.
Диякон: Зі страхом слухайте.
Священик: Від Йоана святого Євангелія читання.
Хор: Слава Тобі, Господи Боже Наш.
Диякон: Будьмо уважні.
Хор: Говорить Бог. Священик читає Євангеліє від Йоана, зачало 1.
Споконвіку було Слово, і з Богом було Слово, і Слово було - Бог. З Богом було воно споконвіку. Ним постало все, і ніщо, що постало, не постало без нього. У ньому було життя, і життя було - світло людей. І світло світить у темряві, і не пойняла його темрява. Був чоловік, посланий Богом, ім'я йому - Йоан. Прийшов він свідком - свідчити світло, щоб усі з-за нього увірували. Не був він світло - був лише, щоб свідчити світло. Справжнє то було світло - те, що просвітлює кожну людину. Воно прийшло у цей світ. Було у світі, і світ ним виник -і світ не впізнав його. Прийшло до своїх, - а свої його не прийняли. Котрі ж прийняли його - тим дало право дітьми Божими стати, які в ім'я його вірують; які не з крови, ані з тілесного бажання, ані з волі людської, лише - від Бога народилися. І Слово стало тілом, і оселилося між нами, і ми славу його бачили - славу Єдинородного від Отця, благодаттю та істиною сповненого. Свідчить про нього Йоан, і проголошує, промовляючи: «Ось той, про кого я говорив: Той, що йде за мною, існував передо мною, був раніше за мене.» Від його повноти прийняли всі ми - благодать за благодать. Закон бо був даний від Мойсея, благодать же й істина прийшла через Ісуса Христа.
Хор: Слава Тобі, Господи Боже наш.
Диякон: Заради хреста і Євангелія молимо Господа, хай ізбавить нас від гріхів і спасе благодаттю милості Своєї. Господи, Боже, Вседержителю, спаси і помилуй нас.
Священик, взявши святе Євангеліе і повернувшись до народу, благословляє його, мовлячи: Збережи рабів Твоїх, Христе Боже наш, під тінню святого і пречесного хреста Твого в мирі, ізбав від видимих і неви­димих ворогів і удостой благодарити і славословити Тебе з Отцем і Святим Духом нині, і завжди, і во віки віків, амінь.
Диякон: Благословлю Господа на всякий час, завжди хвала Йому в устах моїх.
Священик, вдруге благословляючи Євангелієм, виголошує до народу: Будьте благословенні благодаттю Святого Духа, ідіть з миром, і Господь хай буде зі всіма вами, амінь.
І, тримаючи Євангеліє, цілує його сам священик і диякон; а по­тім і всі люди, поклоняючись, цілують його, і приймають від диякона антидор, тобто просфору.
Хор співає: Псалом 33
Благословлю Господа на всякий час, завжди хвала Йому – в устах моїх.
У Господі похвалиться душа моя, – хай почують лагідні і возвеселяться.
Возвеличте Господа зо мною і вознесімо Ім’я Його спільно.
Шукав я Господа – і Він почув мене, і від усіх поневірянь моїх звільнив мене.
Приступіте до Нього і просвітітеся, і лиця ваші не осоромляться.
Сей убогий візвав – і Господь почув його, і від усіх скорбот його спас його.
Ополчиться Ангел Господній довкруг тих, що бояться Його, і визволить їх.
Скуштуйте і спізнайте, що благий Господь, – блажен муж, що уповає на Нього.
Бійтеся Господа, всі святі Його, бо нема нестатку в тих, що бояться Його.
Багаті зубожіли й голодують, а тим, що шукають Господа, не забракне ніякого добра.
Прийдіте, чада, послухайте мене: страху Господнього навчу вас.
Хто та людина, що прагне життя, що любить видіти дні благі?
Стримуй язика твого від зла і губи твої – аби не говорили облуди.
Ухиля й ся від зла і твори добро, шукай миру і біжи за ним.
Очі Господні – на праведних і вуха Його – до молитви їх.
Лице ж Господнє – проти тих, що творять зло, щоб винищити із землі пам’ять про них.
Візвали праведні – і Господь почув їх, і від усіх скорбот їхніх ви звол ив їх.
Близько Господь до сокрушених серцем, і смиренних духом спасе.
Багато скорбот у праведних, та од усіх них визволить їх Господь.
Береже Господь усі кості їх, жодна з них не сокрушиться.
Смерть грішників люта, і ті, що ненавидять праведного, проступляться.
Ізбавить Господь душі слуг Своїх, і не проступляться всі, що уповають на Нього.
А по завершенні його хор співає: Слава Отцю і Сину і Святому Духові нині, і завжди, і во віки віків, амінь.
Алилуя, алилуя, алилуя, слава Тобі, Боже. Священик, зійшовши на підвищення вівтаря за завісу, скидає священні одежі і, поклонившись тричі, мовить: Отче наш, Ти, що єси на небесах, нехай святиться Ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам днесь; і прости нам довги наші, як і ми прощаємо довжникам нашим; і не введи нас у спокусу, але ізбав нас від лукавого.

Немає коментарів:

Дописати коментар