суботу, 3 червня 2017 р.

Третій час (давня вірменська традиція)

ТРЕТІЙ ЧАС
Спільнотна молитва, призначена на третій час, яка звершується на честь сходження Духа і на згадку про перше куштування плоду і звільнення Христом.
Благословен єси Душе Святий, Боже істинний, Амінь.
Псалом 50: Поми́луй мене́, Бо́же, по вели́кій ми́лості Твоїй, і по мно́жеству щедро́т Твоїх загла́дь беззако́ння моє́.
Упо́вні обми́й мене́ від беззако́ння мого́, і від гріха́ мого́ очи́сть мене́.
Бо беззако́ння моє́ я зна́ю, і гріх мій пе́редо мно́ю за́вжди.
Про́ти Те́бе, Єди́ного, я згріши́в і лука́ве пе́ред Тобо́ю вчини́в, тож опра́вданий Ти бу́деш у слова́х Твоїх і перемо́жеш, коли́ всту́пиш у суд.
Ось бо, в беззако́ннях я зача́тий, і в гріха́х породи́ла мене́ ма́ти моя́.
Ось бо, істину возлюби́в єси́, незвідане і тає́мне му́дрости Своє́ї яви́в Ти мені.
Окро́пиш мене́ іссо́пом – і буду очи́щений; обми́єш мене́ – і ста́ну біліший від снігу,
даси́ мені відчу́ти ра́дість і весе́лість – возра́дуються ко́сті упоко́рені.
Відверни́ лице́ Твоє́ від гріхів моїх і всі беззако́ння мої зітри́.
Се́рце чи́сте сотвори́ в мені, Бо́же, і дух пра́вий обнови́ в нутрі моїм.
Не відки́нь мене́ від лиця́ Твого́ і Ду́ха Твого́ Свято́го не відійми́ від ме́не.
Поверни́ мені ра́дість спасіння Твого́ і ду́хом владу́щим утверди́ мене́.
Навчу́ беззако́нників доріг Твоїх, і нечести́ві до Те́бе наве́рнуться.
Звільни́ мене́ від вини́ кро́ви, Бо́же, Бо́же спасіння мого́, возра́дується язи́к мій пра́вді Твоїй.
Го́споди, гу́би мої відкри́єш, і уста́ мої сповістя́ть хвалу́ Твою́.
Бо якби́ Ти же́ртви захотів, я дав би її, – та всепа́лення Тобі не до вподо́би.
Же́ртва Бо́гові – дух сокруше́нний, се́рцем сокруше́нним і смире́нним Бог не погорди́ть.
Облагодій, Го́споди, благоволінням Твоїм Сіо́н, і хай відбуду́ються стіни єрусали́мські, –
тоді вподо́баєш Собі же́ртву пра́вди, возно́шення і всепа́лення, тоді покладу́ть на вівта́р Твій тельців.

Хвалимо Тебе, Отче безначальний, буття найвище несотворене, руками Твоїми Ти взяв матерію з пороху і зліпив чоловіка на образ Твій. Голова його була упокорена і кинена аж до його ніг, бо забув він заповідь Твою. І знову разом із блудним мовимо: Отче, я згрішив на небо і перед Тобою. Ти незбагненний для небесних чинів став видимим для людей. Ти одягнув образ сотворений із пороху, Ти – незмінний образ Отця. У третій час Ти встановив хрест задля Адама первоствореного. Разом із розбійником, спільником Твоїм на хресті, удостой нас раю.
Царю царів, Душе благодаті рясно вилитий на тих, які були зібрані разом у горниці, на дванадцятьох апостолів Ти явився у язиках вогненних і оселився в серцях їх. Почуй нас, які зібрались в ім’я Твоє, зійди також на нас у цей третій час.
У кожен час молитва моя така: Очисти мене, Господи, з гріхів моїх і від чужинців захисти раба, Господи Чоловіколюбче.
І знову за мир молімо Господа, щоб Він спас нас і помилував.
Хвала і слава Отцеві, Синові і Святому Духові.
Мир всім.
Амінь, і з духом твоїм.
Йоана Мандакуні: Благодарімо всі суголосно Бога чоловіколюбця і Ісуса Христа Спаса нашого, який звільнив роди людей від осуду прокляття і відняв гріхи світу у час цей хрестом своїм. Він добровільно дарував Духа Святого благословенним апостолам. Просімо у вірі, щоб всі ми стали учасниками цих могутніх і божественних дарувань, молитвами і заступництвом усіх святих тут і в усьому світі. До кінця, щоб провадячи за волею Його у світі цьому життя непорочне, прийняли ми уділ і частку насліддя нашого з усіма святими, осягнули обитель вічну жител небесних, які улюбленим Його були обіцяні Ісусом Христом, Богом істинним. Всемогутній Господи, спаси і помилуй. Щоб ми могли провести цей час і решту дня у мирі, просімо у вірі в Господа.
За ангела миру, щоб був він охоронцем душ наших просімо.
За прощення і відпущення прогрішень наших просімо.
За величну і владну силу святого хреста, на поміч душам нашим просімо.
І знову суголосно за істинну і святу віру молімось Господеві.
Спільнота:  Господи, помилуй.
Душі наші і один одного віддаймо Господу Богу всемогутньому.
Тобі, Господи, хай будемо віддані.
Помилуй нас, Господи Боже наш, за великою Твоєю милістю. Промовмо всі суголосно, Господи, помилуй.
Спільнота: Господи, помилуй.
Молитва: Tи, спочиваєш на тронах херувимів у величі несказанній і завжди підтримуєш і навідуєш творіння Твої, Ти і в цей час вилив на благословенних апостолів Твоїх благодать Святого Твого Духа. Ти, Господи, від цього часу і надалі аж до кінця життя нашого скріпляй і єднай нас у повному запалі і завзятті до діл благих і удостой нас бути спільниками обіцяних благословень Твоїх, Господи і Спасе наш Ісусе Христе, хвалимий з Отцем і Святим Духом нині і повсякчас.
Мир усім. Поклонімось.
Предвічний Слове Божий, спільнику єства Отчого, і співдіяльнику Духа Святого при творінні, Ти, коли первостворений заповідь Твою переступив скуштуванням плоду, у час цей знаком всепереможного хреста Твого виправив його злочин і перевів його до життя і прибив до хреста цього наші беззаконня і обіцяв життя нетлінне і оновлення життя тим, які надіються на Тебе. Сподоби нас, Господи і Спасе наш Ісусе Христе участі у ньому, бо Ти прославлений єси з Отцем і Святим Духом, нині і повсякчас.
Псалом (67: 19-21): Госпо́дь Бог благослове́н, благослове́н Госпо́дь день у день, сприя́тиме нам Бог спасіння на́шого. Бог наш – Бог, що спаса́є.
Бог, Бог наш оживляє і Він спасе нас.
Госпо́дь Бог благослове́н, благослове́н Госпо́дь день у день, сприя́тиме нам Бог спасіння на́шого. Бог наш – Бог, що спаса́є.
Виголос: Просімо у вірі Господній, за наших подорожніх, за отців і братію нашу, за всіх, хто у дорозі на морі і на суші, до кінця, щоб Господь Бог провадив їх і захищав у мирі і привів усіх разом додому до обителей їх. Він бо є істинно нашим провідником життя і надії і спасіння, Який сприяє і вдосконалює рабів Своїх, щоб у мирі досягли вони пристань спасіння.
Всемогутній Господи Боже наш, спаси і помилуй.
Молитва: Керуй і провадь нами, Господи Боже, і вчи нас ходити шляхами справедливості. Охорони і захисти у мирі життя наше і кроки наші. З благоволінням Твоїм приведи до вчасного завершення дороги, якими слідують раби Твої чи духовно чи тілесно, щоб ішла вона поряд із непорочною дорогою Твоєю аж до життя вічного. Благодаттю єдинородного Сина, Господа нашого і Спаса Ісуса Христа, який став провідником нашим до життя і надії спасіння нашого з яким хвальний єси, Отче всемогутній, разом із оживляючим Твоїм і звільняючим Духом, нині і повсякчас.
Спільнота: Пом’яни, Господи.
Священик: Боже, добродію і щедрий на милосердя, незабутнім знанням Твоїм і нескінченим чоловіколюб’ям пом’яни всіх, хто повірив Тобі і помилуй всіх нас. Поможи і спаси нас від важких небезпек і випробувань і удостой нас у благодаренні  хвалити Отця, і Сина, і Святого Духа.
Псалми:
Псалом 22: Госпо́дь – мій Па́стир, і нічо́го мені не забра́кне.
На па́ші зеле́ній – там Він осели́в мене́, на воді супокійній зрости́в мене́,
ду́шу мою́ наверну́в. Напути́в мене́ на стежки́ пра́ведности за́для Імені Свого́.
Якщо́ піду́ на́віть по́серед тіні сме́ртної – не убою́ся зла, бо Ти зо мно́ю єси́: жезл Твій і па́лиця Твоя́ – вони́ мене́ потішили.
Приготува́в єси́ пе́редо мно́ю трапе́зу супро́ти гноби́телів моїх; намасти́в єси́ єле́єм го́лову мою́,  і ча́ша Твоя́ упо́ює як найміцніша.
І ми́лість Твоя́ йти́ме за мно́ю у всі дні життя́ мого́, і жи́ти мені в до́мі Госпо́дньому на многоту́ днів.
Псалом 142: 9-12: Вкажи́ мені, Го́споди, путь, по якій мені йти, бо до Те́бе возніс я ду́шу мою́.
Ви́рятуй мене́ від ворогів моїх, Го́споди, бо до Те́бе прибіг я.
Навчи́ мене́ твори́ти во́лю Твою́, бо Ти єси́ Бог мій; Дух Твій благи́й ви́веде мене́ на зе́млю рівну.
За́для Імені Твого́, Го́споди, живи́тимеш мене́, у пра́вді Твоїй ви́ведеш із печа́лі ду́шу мою́,
і в ми́лості Твоїй ви́нищиш ворогів моїх, і ви́губиш усіх гноби́телів душі моє́ї, бо я – раб Твій.
Виголос: Із благодаренням молімось благості Божій, і просімо милості Духа Святого, щоб Він відвернув від нас гнівне покарання переступів наших його люблячою благістю.
Всемогутній Господи Боже наш, спаси і помилуй.
Молитва: Миром Твоїм, Душе Святий, Боже істинний, який перевищує всяке розуміння і уяву, утіш душі рабів Твоїх і прийми молитви наші. Відверни від нас гнівне покарання переступів наших люблячою Твоєю благістю. Відпусти і почуй нас. Прости і недоглянь гріхи наші. Сподоби нас у всякому благодаренні величати Тебе із Отцем і з Сином єдинородним, нині і повсякчас.

Отче наш, Ти, що єси́ на небеса́х, неха́й святи́ться Ім’я́ Твоє́, неха́й при́йде Ца́рство Твоє́, неха́й бу́де во́ля Твоя́, як на не́бі, так і на землі. Хліб наш насу́щний дай нам днесь; і прости́ нам довги́ на́ші, як і ми проща́ємо довжника́м на́шим; і не введи́ нас у споку́су, але́ ізба́в нас від лука́вого. Бо твоє єсть царство, і сила, і слава навіки. Амінь.

За Conybear, Rituale Armenorum, 468-470

Немає коментарів:

Дописати коментар