середу, 1 січня 2020 р.

Час поган у Божім домі 21, 5-7; 10-11; 20-24

Лк 21, 5-7; 10-11; 20-24 Євангеліє нинішнього дня малює невтішну апокаліптичну картину, яка, як кажуть науковці, збулася на Єрусалимі кілька років після того, як Христос виголосив її. 
Все ж Святе Письмо, хоч і розповідає історії релігійної давнини, звернене до нас. Святе Письмо не текст, а Слово Боже, живе і діяльне, і, як таке, якщо й стосується історії, то саме нашої, тих, які її чують. Що ж в нинішній історії?
Ми чуємо про те, що дехто хотів вразити Бога храмом, збудованим людиною на Його честь. Не те, що така спроба - збудувати Богові місце перебування між людьми - є злою і смішною сама в собі. Будувати храм - пряма вказівка самого Господа, причому з детальним описом того, як він має виглядати і як у ньому все має 'працювати'. Проблема в тому, що інколи люди забувають про те, що цей дім і все, що в ньому відбувається - Боже. Коли 'прикраси і обітні дари', а не перебування Бога між людьми, стають предметом гордості 'божих людей', храм втрачає своє призначення, а з ним нікчемними стають і самі 'божі люди'. Тоді настає 'час поган' - період, у якому не відрізниш поган від 'людей божих'. Якщо Богові немає місця в Його храмі, храм сам стає богом. Якщо Богові немає місця у 'божому люді', сам 'люд божий' боготворить себе, а відтак є приреченим на знищення і переслідування.

Що робити, щоб змінити ситуацію? Передовсім зрозуміти, що Бог зі світу нікуди не подівся. А тому, Святе Письмо є не священним текстом, а священним Словом. Словом, яке тут і тепер говорить до нас і чує нас. Зрозуміти, що храм, від часу коли 'не лишилося каменя на камені, що не був би перевернений', став будівельним матеріалом для спорудження місць перебування Божого по всій землі Його. І навіть більше - Господь сам став наріжним каменем для храму нашого життя. Ми просто маємо покласти Його в основу побудови нашого життя і є всі шанси того, що воно стане храмом Божим, прикрашеним дорогоцінним камінням наших діл і обітними дарами нашого щоденного переосмислення.
Ми маємо зрозуміти, що справжній храм Божий збудувати неможливо, що його, як місце обителі Безмежного, можна лише будувати, але ніколи не завершити будівництва, бо він - Живий.
Доба поган завершиться тоді, коли вірні свідчитимуть Слово Боже, як живе Слово, коли їх життя стане місцем перебування і життя Бога в цьому світі для того, щоб свідчити Його.
Цей 2020 рік є роком Святого Письма. Не Священного тексту, а священного Слова. Слова, яке діє в тому, хто слухає і зберігає його.

Немає коментарів:

Дописати коментар