пʼятницю, 7 лютого 2020 р.

Близькість до Царства Небесного

Мк 12, 28-37. Справжній книжник (науковець) той, який дошукується правди і заглядає в суть досліджуваного. І в цьому уривку євангелія саме такий книжник наближається до Христа після Його фахової дискусії з фарисеями та саддукеями.
Його питання та відповідь Христа не будуть вповні зрозумілими, якщо не взяти до уваги цих попередніх дискусій. Фарисеї дбали про дотримання приписів Закону і створювали все нові й нові методи (=звичаї) сповнення заповідей Закону. Саддукеї, натомість, як ті, які належали до священичих родин, дбали за достойне звершення храмових богослужінь, теж постійно уточнюючи деталі.
Але ... За цими деталями так швидко можна забути про основне. Як правильно сповнити заповідь, як достойно провести богослужіння - безсумнівно це надзвичайно важливі питання. Все ж найважливішим питанням завжди є і має бути питання "чому?" Чому, властиво, всі ці закони і богослужіння? Для чого все це?

І саме з цим питанням приходить справжній книжник, який вже зрозумів, що без заповідей любові все решта втрачає будь-який свій сенс. І він, напевно, почув те, що вже знав. Отримав підтвердження того, чим вже жив і на що надіявся. Христос відповів йому словами ісповідання віри, яке в ізраїльському народі на той час було і донині залишається щоденною молитвою. Але як часто прекрасна глибока молитва стає лише формулою, над сенсом якої не задумуєшся, бо знаєш її напам'ять.
Кожен книжник (і у цьому контексті мається на увазі кожен, хто з довірою до Бога досліджує Писання), який, внаслідок вдумливого дослідження Писання опинився недалеко від царства Божого, потребує лише одного кроку, щоб увійти у нього. І тим кроком є визнання Христа Господом і прийняття Його царства. Тому Христос і провокує книжників ще одним біблійним текстом, текстом псалмів (Пс 110:1) - однієї із найбільш знаних юдеями пророчих книг - зробити цей крок, визнати Його Господом. Як і у більшості інших випадків, Хритсос не вимагає повірити Йому "на слово", Він заохочує повірити Слову Божому, яке свідчить про Нього. Щире дослідження Писання веде до пізнання Господа воплоченого і явленого у Ісусі Христі (Ів 5:39). І навпаки, Слово Господнє перетвориться у мертвий текст, якщо не вірити в Того, Кого Отець послав у світ, щоб спасти світ. Про Нього - Христа - писав Мойсей, Давид і решта пророків (Ів 5:46). І більше того, всі новозавітні тексти записані для людей з тією ж метою - щоб вони увірували, що Ісус є Христос, Син Божий, і щоб, віруючи, життя мали в Ім'я Його (Ів 20:31).

Немає коментарів:

Дописати коментар