четвер, 3 жовтня 2024 р.

ЛІТУРГІЯ СВ.ДІОНІСІЯ, ЄПИСКОПА АТЕНСЬКОГО

 Liturgiarum Orientalium Collectio E.Renaudoti. Paris. 1847. T, ii. p. 201.

1-а. Молитва перед поцілунком миру:

Священик: Господи Боже, Ти єси простий, а не складний, і  прихований, в сутності своїй возвишеній! Боже Отче, від Якого походить усяке отцівство, на небі і на землі, Джерело Божественності учасників Божественної природи, і Вдосконалювачу тих, які досягають досконалості; над усі блага Благий єси, і над усяку прекрасність Прекрасніший; Спочинок сумирний, Мир, Злагода і З'єднання всіх душ, уладнай незгоди, які роз'єднують нас між собою, і приведи назад до єдності милосердям, до возвишеної  сутності Твоєї уподібненим. І так, як Ти - Єдиний понад усе, так і ми хай станемо єдині через одностайність доброго ума; щоб, святкуючи це таїнство, були ми єдині, а не розділені перед Тобою; і щоб через обійми Милосердя і узи Любові ми духовно примирилися, як з собою, так і один з одним, через той Твій Мир, який умиротворяє всіх; милістю, милосердям і людинолюб’ям Єдинородного Сина Твого, через Якого і з Яким Тобі слава, честь і влада подобає з Пресвятим Твоїм Духом, нині, і повсякчас і на віки віків.

Вірні: Амінь.

Священник: Мир Всім!

Вірні: І духові твоєму!

Диякон: Хай кожен подасть мир!

Вірні: Усі…

Диякон: Голови наші Господеві приклонімо.

Вірні: Тобі, Господи!

Священик: Святості Давче і всякого добра подателю, Господи, що освячуєш усе розумне створіння освяченням, яке від Тебе походить, освяти Духом Твоїм Святим і нас, рабів Твоїх, що перед Тобою вклоняємося; звільни нас від усяких рабських пристрастей гріха, від заздрощів, підступності, лукавства, ненависті, ворожнечі і від того, хто чинить те все, щоб ми були гідні свято звершити служіння цих животворящих Таїнств через Небесного Архиєрея, Ісуса Христа, Єдинородного Твого Сина, через Якого і з Яким належить Тобі слава і честь, нині і повсякчас і на віки віків.

Вірні: Амінь!

Священик: Сущий від початку і від віку, незбагненна природа Твоя, близький і присутній усім, без жодної зміни Твоєї величі; благості Твоєї прагне і жадає все суще: словенсні,  наділені розумом створіння – розумом; наділені чуттям – чуттям їхнім; Ти, хоч і Єдиний за сутністю, однак присутній з нами і серед нас у цей час, у який призвав єси і привів нас до святих цих таїнств Твоїх, і удостоїв нас стояти перед високим престолом величі Твоєї і нечистими руками торкатись до священних посудин служіння Твого: Здійми з нас, Господи, пута беззаконня, в які ми закуті, як з Ісуса, сина Йоседекового, первосвященика, Ти нечисту одежу зняв, і прикраси нас благоговінням і праведністю так, як його шатами слави прикрасив єси; щоб ми, зодягнені у Тебе єдиного, мов у шати, і, як храми, увінчані славою, бачили Тебе відкрито розумом, божественно осяяним, і могли святкувати, причащаючись, насолоджуватися жертвою, що перед нами поставлена, і воздавати Тобі славу і хвалу, нині, повсякчас і на віки віків.

Вірні: Амінь!

Диякон: Станьмо благоговійно, станьмо зі страхом, Будьмо уважні, щоб святе возношення в мирі приносити!

Вірні: Благодать Господа нашого Ісуса Христа,

Священник: любов Бога Отця і причастя Святого Духа хай буде з усіма вами.

Вірні: І з духом Твоїм.

Священник: Вгору піднесім серця!

Вірні: Піднесли до Господа.

Священник: Благодарім Господа!

Вірні: Достойно і праведно.

Священик (низько вклоняючись): Воістину бо святкування благодіянь Твоїх, Господи, перевершує сили розуму, слова і думки, і не вистачить усіх уст, розуму і язиків, щоб достойно прославити Тебе. Словом бо Твоїм створено небеса, і подихом уст Твоїх всі небесні сили, усі світила на небі, сонце й місяць, море й сушу, і все, що в них. Безголосі безголоссям своїм, голосисті ж голосами своїми, словами і піснями вічно благословляють Тебе, бо в суті своїй благий Єси і вищий понад усякі похвали, в єстві Твоїм незбагненно Сущий. Тебе прославляє видиме і чуттєве створіння, а з ними і словесне, над чуттєвим сприйняттям суще. Небо і земля прославляють Тебе. Море і повітря проголошують Тебе. Сонце у своєму ході прославляє Тебе. Місяць у своїх змінах вшановує Тебе. Чини Архангелів і сили Ангелів, Чесноти невідсвітні і надмисленні, возсилають благословення до обителі Твоєї. Промені світла, явні і тайні, своє «Свят!» славі Твоїй возсилають. Начала і Власті Тебе прославляють, радіючи. Сили і Господьства вшановують Тебе. Чесноти, Престоли і Сідалища недосяжні величають Тебе. Блиск світла вічного - дзеркала бездоганні - святі сутності - отримувачі мудрості над усе возвишеної, дослідники волі, від усіх прихованої, у найясніших ладах неповторних тонів, і голосами розумним створінням являючись; многоокі Херувими найтонших порухів, благословляють Тебе. Серафими, оздоблені шістьма крильми, переплетеними між собою, взивають до Тебе: Свят, Свят, Свят. Ті, що крилами лиця свої закривають, і ноги крилами прикривають, і на всі боки літають, і крилами плещуть, (щоб не пожер вогонь їх Твій поглинаючий), співають один до одного з однаковою гармонією всіх, солодкі піснеспіви, від усього оречевленого очищені, воздаючи Тобі вічну славу, єдиним піснеспівом богодостойним, і мовлять:

Вірні: Свят, свят, свят Господь Саваот! Повне небо і земля слави Твоєї! Осанна в вишніх! Благословен Той, хто гряде в ім’я Господнє! Осанна в вишніх!

Священик: Свят єси, Боже Отче, Вседержителю, Творче і Создателю всякого створіння - невидимого і видимого, і чуттєвого; Свят єси, Боже, Єдинородний Сину, Сило і Премудросте Отця, Господи і Спасе наш Ісусе Христе; Свят єси, Боже, Душе Святий, Вдосконалення і Освячення святих Сущий». Тройце, Свята і нероздільна, єдиносущна і рівнославна, милість Твоя до роду нашого найблагодатніша. Свят єси і все освячуєш. Ти не покинув наш рід у вигнанні з раю, хоч і був він втягнутий у всілякі гріхи, але об'явився йому Словом, яке, у світі суще, крайню убогість терпіло; воістину Він, Слово, прийняв його, уподібнившись до нас в усьому, окрім гріха, щоб наперед приготувати до святості і налаштувати на цей життєдайний святковий бенкет. (підвищує голос) Він, будучи зачатий, сформований і утворений з Духа Святого і непорочної крові Діви Марії, святої Божої Матері, воістину народився Людиною із пречистого і пресвятого тіла Її, і уклав Божество у плоть, і, при збереженні закону і властивостей людської природи, за природою був визнаний Богом у Дусі, і Людиною у плоті; як Слово існував предвічно, від Тебе, богодостойно, роджений, і силою та чудесами, як Творець усього, і, як такий, засвідчився, у той спосіб, що добровільно подав повне зцілення і досконале спасіння всьому людському родові. Так, наприкінці та у звершенні Свого промислу за нас, перед Своїм спасительним Розп’яттям, Він взяв хліб у Свої пречисті і святі руки і звів погляд до Тебе, Божа Отчя, благодарив, благословив, освятив, переломив, дав Своїм учням, святим Апостолам, кажучи: «Прийміть, їжте це і віруйте, що це є Тіло Моє, що за вас і за багатьох ламається і віддається на відпущення гріхів і на життя вічне».

Вірні: Амінь.

Священик: Так само чашу, в якій змішав вино з водою, благодарив, благословив, освятив і дав тим же учням і святим апостолам, кажучи: «Прийміть, пийте з неї всі, і віруйте, що це є Кров Моя Нового Завіту, що за вас і за багатьох проливається на відпущення провин, на прощення гріхів і на життя вічне».

Вірні: Амінь.

Священик: Сам Він через тих же святих апостолів передав заповідь усій громаді і спільноті вірних, кажучи: «Це чиніть на спомин про Мене, і коли будете їсти хліб цей і пити змішання, яке в чаші цій, і святкувати свято це, то поминатимете смерть Мою аж до Моєго пришестя».

Вірні: Смерть Твою, Господи, поминаємо.

Священик: Послушні, отже, Твоєму владичному велінню і святкуючи пам'ять Твоєї смерті і воскресіння через жертву цю у таїнстві вічному, ми очікуємо також Твоє знову пришестя, оновлення роду нашого і смертности нашої оживлення. Бо не просто, але зі славою, богодостойною, в Дусі невимовному, страшно прийдеш і, сівши на високому престолі величі Твоєї, вимагатимеш визнання царської влади Твоєї від усього створеного і сформованого, і справедливо відплатиш за образ Твій тим, хто спотворив його злими пристрастями. Цю жертву, яку тут святкуємо, приносимо у пам'ять про Тебе, Господи, і про страждання, які Ти витерпів за нас на хресті. Будь милостивий, Благий і Людинолюбче, у цей час, сповнений страхом і трепетом, до цієї спільноти тих, що поклоняються Тобі, і до всіх синів святої Церкви, викуплених Твоєю чесною Кров'ю. Хай вогняне вугілля не торкнеться, заквітчаних Кров'ю Твоєю і запечатаних таїнствами Твоїми в Ім'я Твоє святе, як колись вавилонське полум'я юнаків ханаанських; бо не знаємо інших, крім Тебе, Боже, і в іншому не маємо уповання на спасіння, воістину бо Помічник і Спас роду нашого єси, тому премудра Церква наша устами і язиками нашими благає Тебе, і через Тебе, і з Тобою, Отця Твого, кажучи: «Помилуй нас, Боже!»

Вірні: Помилуй нас, Боже!

Священик: Ми також… . 

Диякон: Який величний час цей. (Священик, схилившись, мовить молитву прикликання Святого Духа).

Священик: Взиваю до Тебе, Боже Отче, помилуй нас і омий благодаттю Твоєю нечистоту злих діл моїх; знищ милосердям Твоїм каригідне, скоєне мною, бо не простягаю до Тебе рук моїх з дерзновенням, бо не можу навіть на небо поглянути через безліч беззаконь моїх і скверну нечестя мого. Але, зміцнивши ум мій у Твоїй любові, милості й довготерпінні, жадаю Духа Твого Святого, щоб Ти послав Його на мене, і на ці дари ці, предложені тут, і на вірних Твоїх.

Священик: Почуй мене, Господи!

Вірні: Кіріє елейсон! тричі.

Священик: Своїм нашестям і отіненням хай явить хліб цей воістину Тілом живим, яке дарує життя душам нашим, Тілом ізбавительним, Тілом небесним, спасительним для душ і тіл наших, Тілом Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, на відпущення гріхів і життя вічне тим, які приймають його.

Вірні: Амінь.

Священик: А змішання у чаші цій, хай стане Кров'ю живою, життєдайною для всіх душ наших, Кров'ю ізбавительною, Кров'ю небесною, Кров'ю, спасительною для душ і тіл наших, Кров'ю Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, на відпущення гріхів тим, які її приймають.

Вірні: Амінь.

Священик: Далі, за переданням та Божественною настановою тих, які були свідками Твоїх таїнств і вчителями чудесних діянь Твоїх, приносимо це Благодарення перед Тобою, Господи, і через нього поминаємо милосердя Твоє до нас, і вселенський задум Єдинородного Твого на цьому світі, щоб через неї Ти також згадав про своє милосердя, споріднене з Тобою і природне Тобі, яке в усі часи виливається на творіння Твоє і щоб вихопив Ти нас від гніву, призначеного для нечестивих і від кари для тих, хто чинить беззаконня, і від жорстокого нападу демонів, які нападатимуть на душі наші, коли ми вийдемо звідси. І вчини нас гідними Царства Твого і осель тих, які зберігають заповіді Твої, і ми вознесемо Тобі славу і благодарення і поклоніння нині і повсаякчас, і на віки віків.  

Вірні: Амінь.

Священик: Словами Твоїми, неоманними, і повчаннями Твоїми всеістинними прорік Єси, Господи, що велика радість на небі через одного грішника, який кається. Тож радуйся нині, Господи, наверненню рабів Твоїх, які стоять тут перед Тобою; додай також радості за нас душам благоговійних і праведних Отців - Патріархів, Пророків, Апостолів, Проповідників, Євангелістів, Мучеників, Ісповідників, Ревнителів Божественної літургії, Благодійників, Милосердних, тих, які служать потребам убогих, - і від усіх хай буде єдиний чин похвали днесь перед Тобою, перед цим святим Престолом і в Небесному Єрусалимі! (Піднісши голос) І через це та подібне до нього хай утвердиться і збережеться в тишині та мирі свята Церква Твоя, від одного краю землі до іншого, в повчаннях євангельських і апостольських, через Божественних Архиєреїв, які право звершують слово істини та навчають догматами правдивого благочестя; через святих Священиків, які приймають Слово Життя і гідно звершують небесні таїнства Твої; через Дияконів, які смиренно і бездоганно виконують чисте і царське служіння; через правдивих вірних, які подвизаються в словах і ділах, гідних християнина; через хори дівственників кожної статі, які носять у своїх членах животворяще умертвлення Єдинородного Сина Твого. І щоб відтепер усі ми, як один стрій, вирушили до тієї Церкви, Єрусалиму первородних, імена яких записані на небесах, і там духовно прославили Тебе, Бога Отця, і Єдинородного Сина Твого, і Святого Духа Твого.

Вірні: Амінь.

Священик: Поможи ж, Господи, усім, хто помагає Святій Церкві Твоїй, приношеннями, десятинами, служіннями і обітницями; і тим, які просять молитов нашої убогості, подай їм прохання їх, Господи, Людинолюбче». (підносячи голос) Зішли також досконалу опіку і повне здоров'я всім тим, хто опікується убогими, хто годує сиріт і вдів, відвідує немічних і стражденних. Поверни їм тут справжній достаток і блага, а там – насолоди нетлінні, бо Ти єси Господь кожного віку і безмірної винагороди Уділитель. І Тобі слава як тут, так і там, і Єдинородному Твоєму Синові.

Вірні: Амінь.

Священик: (схилившись) Стримай, Царю царів, гнів царів, злагідни запал воїнів, відведи війни і заколоти, низложи гординю єретиків і осуди, винесені проти нас судочинством, хай переможе людинолюбна любов Твоя і перетвориться на лагідність милосердя; (підносячи голос) Спокій і мир Твій даруй землі і всім її мешканцям, відвідай її благодіяннями Твоїми і опікою милосердя Твого, доброю і помірною погодою, рясністю плодів, і достатком посівів, і розмаїттям квітів; збережи її від усіх шкідників лютих і всіх несправедливих нападів ворогів, як духовних, так і тілесних, щоб без усякого ураження пристрастей ми могли співати вічні піснеспіви хвали Тобі і Єдинородному Синові Твоєму.

Вірні: Амінь.

Священик: ( схиляючись) На цьому жертовнику і на наднебесному, хай буде добра пам'ять про всіх, які одвіку вгодили Тобі, а передусім про Пречисту Діву Божу, Йоана Посланця, Хрестителя і Предтечу, Петра і Павла, і собор святих апостолів, Стефана, і всіх мучеників, і всіх тих, що перед ними, з ними і після них вгодили і догоджають Тобі. (Підносить голос) Як воістину Всемогутній, до спільноти улюблених і до домочадців Твоєї приєднай, Господи, нашу неміч, до тої благословенної спільноти, до того Божественного насліддя, щоб через них були прийняті наші обітниці і молитви перед вишнім престолом Величності Твоєї, бо ми немічні і кволі, і дерзновення потребуємо перед Тобою. Бо гріх наш і праведність наша - ніщо у порівнянні з океаном, широким і неосяжним, милосердя Твого. Тож, дивлячись у серце кожного, пошли кожному добрий одвіт на прохання його, щоб у всіх і в кожному прославлялася і славилася Велич Твоя і Сина Твого Єдинородного.

Вірні: Амінь.

Священик: Пом'яни, Господи, всіх єпископів, учителів і пресвітерів святої Церкви Твоєї, які від Якова, апостола, єпископа і мученика, і донині догоджали і догоджають Тобі. (Підносячи голос) Передай нам, Господи, їх віру істинну і ревність до православ’я, їх щире милосердя без вад, їх чесноту непорочну, щоб ми, йдучи слідами їх, стали причасниками їх нагороди і вінців переможних, приготованих для них у Царстві Твоєму Небесному, і там разом з ними співали Тобі: Слава неустанна і Єдинородному Твоєму Синові.

Вірні: Амінь.

Священик: ( схиляючись) Пом'яни, Господи, всіх усопших, які в вірі істинній уповання своє поклали на Тебе. Особливо ж, і поіменно, отців, братів і наставників наших, і тих, від імені яких і за яких приноситься ця свята жертва (підносить голос), з'єднай, Господи, імена їх з іменами святих Твоїх у блаженних оселях тих, які радуються і веселяться з Тобою, не викликаючи у пам'яті гріхів їхніх і не пригадуючи їм того, що вони нерозважливо скоїли. Бо нема нікого, хто зв'язаний плоттю будучи, невинним перед Тобою явився. Єдин бо на землі без гріха був Ісус Христос, Єдинородний Син Твій, який будучи простим, став складним, через якого і ми маємо надію отримати милосердя.

Вірні: Мовчімо.

Священик: (схиляючись) Відпускаючи наші і їхні гріхи добровільні, свідомо чи несвідомо вчинені, будь милостивий, Господи, Людинолюбче (підносить голос) і даруй нам мирний кінець, відхід з милістю, щоб ми бездоганно стали праворуч, і з відкритим обличчям і сміливістю бігли назустріч воскресінню Єдинородного Сина Твого, і другому славному явлінню Його з неба, і почули від Нього той благословенний голос, яким Він промовить останнього дня до Блаженних: «Благословенні Отця Мого, прийміть спадщину Царства Небесного», щоб у цьому, як і в усьому, прославлялося і вихвалялося пресвяте Ім'я Твоє.

Вірні: Щоб ітд.

Священик: Мир усім!

Вірні: І духові Твоєму.

Священик ламає просфору і мовить молитву перед «Отче наш»: Отче всіх, і Начало, що над усім, - Світло вічне, і Джерело світла, яке просвічує всяке створіння, наділене розумом, що убогих з пороху кличеш і злидаря з ями піднімаєш, і нас, заблудлих, відкинутих і немічних, покликав до свободи і честі синів Твоїх, через Сина Твого улюбленого, даруй нам, щоб ми явилися перед лицем Твоїм синами святими, і не були недостойні імені Твого; і все служіння наше виконували бездоганно, і з чистотою душі, з ясним розумом і з благочестивим помислом, коли призиваємо Тебе, Бога Отця Вседержителя, святого і небесного, молимось і мовимо: Отче наш, що єси на небесах!

Вірні: Нехай святиться ім'я Твоє ітд.

Священик: Ізбав нас, рабів і синів Твоїх, від усяких спокус, найважчих і таких, які понад сили наші, і від усяких скорбот, які можуть принести шкоду нашому тілу чи душі. Охороняй нас водночас і від лукавого, і від його могутности, і від всепагубних підступів його. Бо Ти єси Цар над усіма, і Тобі славу возсилаємо.

Вірні: Амінь.

Священик: Мир усім!

Вірні: І духові твоєму.

Диякон: Голови ваші Господеві приклоніте.

Вірні: Тобі, Господи.

Священик: Поглянь, Господи, на вірних Твоїх, що перед Тобою схиляються, і чекають дару Твого, і споглядають покладення Таїнств Єдинородного Твого, Боже Отче. Не відійми від нас благодаті Твоєї, і не відкинь нас від служіння Твого, і від участі в таїнствах Твоїх, але приготуй нас, щоб ми були чисті й непорочні, і гідні свята цього, і щоб із сумлінням непорочним завжди насолоджувалися чесним Тілом і Кров'ю Його, і в житті славному і безконечному спочивали в оселях духовних, і бенкетували за столом Царства Твого, і славу і хвалу Тобі возсилали.

Вірні: Амінь.

Священик: Мир усім!

Вірні: І духові Твоєму.

Диякон: Зі страхом Божим і вірою приступім.

Священник: Святеє святим!.

Вірні: Єдин Отець свят….

Диякон: Станьмо гідно.

Вірні: Перед Тобою, Господи.

Священик: Благодаримо Тебе, Господи, і з вдячним серцем визнаємо Твоє людинолюб’я, бо з небуття привів єси нас до того, чим ми є, і вчинив нас домочадцями Твоїми і синами таїнств Твоїх, і доручив нам це священне служіння, і удостоїв нас цієї духовної трапези. Збережи в нас, Господи, завдаток Твоїх Божественних Тайн, щоб ми могли укласти і завершити наше життя перед лицем Твоїм, за прикладом ангелів; щоб ми були захищені і нерозлучні від Тебе через прийняття Твоїх святих тайн, виконуючи величну і досконалу волю Твою, і були готові до того остаточного звершення, і стали перед Твоєю Величчю, і удостоїлись благовоління Царства Твого, благодаттю, милосердям і людолюб’ям Єдинородного Сина Твого, через Якого і з Яким належить Тобі слава, честь і поклоніння, нині і повсякчас і на віки віків.

Вірні: Амінь.

Священик: Мир усім!

Вірні: І Духові Твоєму.

Диякон: Голови ваші Господеві приклоніте!

Вірні: Тобі, Господи!

Священик: Христе, Царю слави і Отче прийдешнього віку, Жертво Свята, Архієрею небесний, Агнче Божий, що береш на Себе гріх світу, помилуй гріхи людей Твоїх і відпусти нерозсудливість стада Твого. Збережи нас через причастя Твоїх Таїнств від усякого гріха у слові, думці чи ділі, і від усього, що віддаляє нас від близькості Твого дому, щоб тіла наші були під охороною Тіла Твого, а душі наші оновлювалися через Твої Таїнства. І хай буде благословення Твоє, Господи, на всій людськості нашій, всередині і зовні, і будь прославлений у нас і через нас, і хай спочине на нас правиця Твоя, і десниця Преблагословенного Отця Твого, і Пресвятого Твого Духа.

Вірні: Амінь.

Диякон: Благослови, Господи.

Немає коментарів:

Дописати коментар