понеділок, 21 квітня 2014 р.

Чин часів святої Пасхи

Чин Часів Святої Пасхи
Перший, третій, шостий та дев’ятий часи, а також Повечер’я та Північна від Світлої Неділі Пасхи до Світлої Суботи включно відправляються за таким чином:
Ієрей: Благословен Бог наш завжди нині і повсякчас, і на віки віків. Лик: Амінь. І тропар Пасхи тричі: Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував.  
Тоді промовляємо тричі: Воскресіння Христове видівши,* поклонімся Святому Господу Ісусу,* єдиному безгрішному.* Хресту Твоєму поклоняємося, Христе,* і святеє Воскресіння Твоє оспівуємо і славимо,* Ти бо єси Бог наш,* крім Тебе, іншого не знаємо,* Ім’я Твоє іменуємо.* Прийдіте, всі вірнії,* поклонімся святому Христовому воскресінню,* ось бо прийшла через Хрест радість усьому світові.* Завжди благословляючи Господа,* оспівуємо воскресіння Його,* бо, перетерпівши розп’яття,* Він смертю смерть зруйнував.
Іпакой, глас 4. Подібний Скоро предвари: Випередили світанок подруги з Марією* і, знайшовши камінь відваленим від гробу,* почули від Ангела: «У світлі надвічному Сущого – чому серед мертвих шукаєте як людину?* Погляньте на погребальні пелени, біжіть і світові звістіте,* що востав Господь, умертвивши смерть,* Він бо є Син Бога, що спасає рід людський!»  
Кондак, глас 8: Хоч і у гріб зійшов Ти, Безсмертний,* та адову зруйнував Ти силу,* і воскрес єси як переможець, Христе Боже,* жінкам-мироносицям звістивши: «Радуйтеся!»* і Твоїм Апостолам мир даруючи,* падшим даючи воскресіння.  
Тропарі, глас 4: У гробі плоттю, а в аді з душею як Бог, у раю ж із розбійником, і на престолі був єси, Христе, з Отцем і Духом, все наповняючи, Неописанний. Слава: Як живоносний, як воістину прекрасніший від раю і світліший від усякого царського чертога явився, Христе, гріб Твій – джерело нашого воскресіння. І нині: Вишнього божественна освячена Оселе, радуйся! Бо через Тебе дано радість, Богородице, всім, хто взиває: «Благословенна між жінками Ти, Всенепорочная Владичице!»
Господи, помилуй (40). Слава, і нині:
Чеснішу від Херувимів і незрівнянно славнішу від Серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.
Іменем Господнім благослови, отче.
Ієрей: Молитвами святих отців наших, Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас.
Лик: Амінь. Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував. Тричі. Слава, і нині: Господи, помилуй тричі. Владико, благослови. Ієрей: Христос, що воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував, істинний Бог наш, молитвами Пречистої Своєї Матері, святих славних і всехвальних Апостолів і всіх святих помилує і спасе нас, як Благий і Чоловіколюбець. Лик: Амінь.

(Переклад тексту - майстерні літургійних перекладів "Трипіснець")

Немає коментарів:

Дописати коментар