неділя, 18 липня 2010 р.

Читання вечірні 7

Послання до Римлян 16:17-20:

Благаю вас, брати, остерігайтеся тих, що ширять незгоди та зневіру проти науки, якої ви навчились, і уникайте їх; бо такі служать не Господові нашому Христові, а власному череву і милими та піднесеними словами зводять серця простодушних. Ваша слухняність дійшла до всіх. Ви — моя радість, але я хочу, щоб ви були мудрі в доброму і від зла чисті. Бог же миру роздавить незабаром сатану під вашими ногами. Благодать Господа нашого; Ісуса Христа (хай буде) з вами. 

Послання 1 до Коринтян 3:1-4: 

І я, брати, не міг до вас говорити як до духовних, але як до тілесних, як до немовляток у Христі. Я молоком поїв вас, не їжею, ви бо не могли їсти її, та й тепер ще не можете, о ви ще тілесні. Якже між вами зависть та суперечки, то хіба ви — не тілесні і не поводитесь як звичайні люди? Бо коли хто каже: «Я — Павлів», а інший: «Я — Аполлосів», то хіба ви не звичайні люди?

Послання до Галатів 6:7-10: 

Не обманюйте себе самих: з Богом жартувати не можна. Що хто посіє, те й жатиме. Хто бо для свого тіла сіє, той з тіла пожне зотління; а хто сіє для духа, той від духа пожне життя вічне. Робімо добро без утоми: своєчасно, як не ослабнемо, жатимемо. Отож, поки маємо час, робімо добро всім, а зокрема рідним у вірі.

Послання до Ефесян 5:15-20: 

Тож, уважайте пильно, як маєте поводитися, — не як немудрі, а як мудрі, використовуючи час, бо дні лихі. Тому не будьте необачні, а збагніть, що є Господня воля. І не впивайтеся вином, яке доводить до розпусти, а сповнюйтеся Духом. Промовляйте між собою вголос псалми й гимни та духовні пісні, співайте та прославляйте у серцях ваших Господа і дякуйте за все завжди Богові й Отцеві в ім'я Господа нашого Ісуса Христа. 

Послання до Колосян 3:16-17: 

Слово Христове нехай у вас перебуває щедро: навчайтесь у всякій мудрості й напоумлюйте одні одних, співаючи Богові з подякою від свого серця псалми, гимни та духовні пісні. І все, що б ви тільки говорили й робили, — все чиніть в ім'я Господа Ісуса, дякуючи Богові Отцеві через нього. 

Послання до Колосян 4:2-6: 

Будьте в молитві витривалі й чувайте на ній в подяці. Моліться рівночасно і за нас, щоб Бог відчинив нам двері проповіді, щоб ми могли звістувати тайну Христову, за котру я в кайданах, щоб я її оголосив, як мені треба говорити. Поводьтеся мудро з тими, що назовні, використовуючи нагоду. Ваша розмова нехай завжди буде люб'язна та приправлена сіллю, щоб знали, як треба вам кожному відповідати.

Послання 1 до Солунян 5:15-20: 

Уважайте, щоб ніхто не віддавав нікому злом за зло, а старайтеся робити добро один одному і для всіх. Завжди радійте. Моліться без перерви. За все дякуйте: така бо воля Божа щодо вас у Христі Ісусі. Духа не гасіте, пророцтва не легковажте, 

Послання до Колосян 3:16-17: 

Слово Христове нехай у вас перебуває щедро: навчайтесь у всякій мудрості й напоумлюйте одні одних, співаючи Богові з подякою від свого серця псалми, гимни та духовні пісні. І все, що б ви тільки говорили й робили, — все чиніть в ім'я Господа Ісуса, дякуючи Богові Отцеві через нього. 

Послання до Колосян 4:2-6: 

Будьте в молитві витривалі й чувайте на ній в подяці. Моліться рівночасно і за нас, щоб Бог відчинив нам двері проповіді, щоб ми могли звістувати тайну Христову, за котру я в кайданах, щоб я її оголосив, як мені треба говорити. Поводьтеся мудро з тими, що назовні, використовуючи нагоду. Ваша розмова нехай завжди буде люб'язна та приправлена сіллю, щоб знали, як треба вам кожному відповідати.

Послання 1 до Солунян 1:1-6 5:16-24: 

Павло, Сильван і Тимотей солунській Церкві, що в Бозі Отці й Господі Ісусі Христі: благодать вам і мир! Ми дякуємо Богові завжди за всіх вас, коли згадуємо про вас у молитвах наших. Маємо в пам'яті безперестанку діло вашої віри, труд вашої любови та терпеливість вашої надії на Господа нашого Ісуса Христа перед Богом і Отцем нашим, знаючи, люблені Богом брати, про ваше вибрання, бо наша до вас євангельська проповідь була не тільки у слові, але й у силі і в Дусі Святім та в повнім переконанні. Ви ж знаєте, як ми поводилися між вами заради вас. І ви заходилися наслідувати нас і Господа, прийнявши слово посеред численних утисків, з радістю Святого ДухаЗавжди радійте. Моліться без перерви. За все дякуйте: така бо воля Божа щодо вас у Христі Ісусі. Духа не гасіте, пророцтва не легковажте, усе перевіряйте; тримайте те, що добре, і стримуйтесь від усякого роду лукавства. Сам же Бог миру нехай освятить вас цілковито, і нехай уся ваша істота — дух і душа, і тіло — буде збережена без плями на прихід Господа нашого Ісуса Христа. Вірний той, хто вас покликав, — він і здійснить це.

Послання 2 до Солунян 3:10-15: 

Бо коли ми були у вас, ми вам це наказали: Як хтось не хоче працювати, хай і не їсть. Та проте чуємо, що деякі у вас живуть у ледарстві й не роблять нічого, тільки байдикують. Таким то наказуємо і велимо Господом нашим Ісусом Христом спокійно працювати і споживати хліб, що самі заробили. А ви, брати, не втомлюйтеся добро чинити. Коли ж хтось не послухається нашого слова, що в цім листі, затавруйте такого й не приставайте з ним, йому на застидження. Однак, за ворога його не вважайте, лише напоумте як брата. 

Послання Якова 3:2-12: 

Всі ми прогрішуємося чимало. Коли хтось не завинить словом, той муж досконалий, що може загнуздати й усе тіло. Коли вкладаємо гнуздечки коням у рот, щоб вони нам корилися, ми керуємо всім їхнім тілом. А ось кораблі: хоч і які вони величезні та ще й до того гнані сильними вітрами, а кермуються ж маленьким стерном за волею стерника. Так само і язик: член маленький, а хвалиться великим! Глядіть, який вогонь малий, а запалює величезний ліс! І язик — вогонь, світ неправди! Язик, вміщений серед наших членів, бруднить усе тіло й запалює круг нашого існування, запалений і сам вогнем пекельним. Усякі роди диких звірів та птахів, гадів та морських потвор були приборкані й приборкуються людським хистом. Язика ж ніхто з людей не може вгамувати: він — зло, що спокою не знає, наповнений смертельною отрутою. Ним ми благословляємо Господа й Отця і ним кленемо людей, що створені на подобу Божу. З тих самих уст виходить благословення і прокляття. Не слід, брати мої, щоб це так було. Хіба криниця з одного джерела б'є солодким і гірким? Хіба смоківниця, брати мої, може родити маслини, або виноград смокви? Ані солонець води солодкої не може дати.

Послання Якова 3:13-18:

Хто мудрий і досвідчений між вами? Нехай покаже гарною поведінкою свої діла в розумній лагідності. Коли ж у вашім серці гірка заздрість та свари, то не хваліться і не говоріть неправди проти правди. Це не та мудрість, що сходить згори, а земна, тваринна, диявольська; бо де заздрість та чвари, там безлад і все, що тільки є лихого. А мудрість, що походить згори, найперше чиста, потім мирна, поблажлива, примирлива, милосердя та добрих плодів повна, безстороння, нелицемірна. Плід праведности сіється в мирі тим, хто мир чинить.

7. Достоїн єси, Господи

Предстоятель: Слава Отцю і Сину і Святому Духові. 

Вірні: Нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Вступна молитва: Благословенне ім'я Твоє, Боже наш, від сходу сонця до його заходу. Наповни наш розум Твоїм знанням і довір нашим устам Твою хвалу, щоб слава, яку ми спільно возсилаємо Тобі, з'єдналася з честю, яку Ти безперестанку приймаєш через Христа, Господа нашого.

Вірні:  Амінь.


I. БЛАГОДАРЕННЯ (Світильний)

(Священик може виголосити власну молитву-заохочення або одну із тих, які можна знайти в додатку).

Предстоятель, прямує до амвону перед вівтарем, отримує свічку від паламаря, запалює її та обертаючись до народу підносить запалену свічку з виголосом: Світло Христове просвічує всіх!

Вірні: Благодарім Господа!


Співець заспівує прокімен:


I. БЛАГОДАРЕННЯ (Світильний)

Прокімен: Бог є світло, і в Ньому немає темряви (1 Ів. 1:5).

Вірні повторюють прокімен після кожного стиха, які співець виголошує:

Стихи (Об'явл. 4, 11; 5, 9-10, 12).

1. Достойний ти, Господи й Боже наш, прийняти славу і честь і силу.

2. Бо ти створив усе, і волею твоєю воно існує і створено.

3. Достойний ти взяти книгу і розкрити печаті її.

4. Бо ти був заколений, і викупив Богові кров'ю своєю з кожного племени і язика і люду і народности.

5.  І зробив їх царством священиків Богу нашому; і царствуватимуть на землі.

6. Достойний Агнець заколений прийняти силу і багатство і мудрість і кріпкість і честь і славу і благословення.


Після запершення співу, священник мовить світильну молитву: Господи, Боже наш, що дав ім'я дню і наказав сонцю знати свій захід, розвіюй темряву наших сердець, щоб у Твоєму сяйві ми могли пізнати Тебе, істинного Бога і світло, що ніколи не заходить. Через Христа, Господа нашого.


II. ПОКАЯННЯ (Псалом 140).

(Священик може виголосити власне вступне заохочення до псалма, або одне із поданих тут). 

(Коли під час богослужіння використовується кадило, то потрібна невелика нерухома посудина, як пояснювалося у передмові. Кожного разу, коли співається антифон, предстоятель вкладає ладан, дозволяючи диму возноситись перед вівтарем).

Спісець заспівує антифон:

Хай возно́ситься моли́тва моя́, як кади́ло, пе́ред Тобо́ю; здійма́ння рук моїх – як же́ртва вечірня.

(Вся спільнота повторює цей антифон разом напочатку і вкінці. Однак після кожного стиха антифона вірні розділяються на два хори і співають приспів псалма почергово, як то описано у вступі)

Стихи:

1. Го́споди, візва́в я до Те́бе, почу́й мене́; воньми́ го́лосу моління мого́, коли́ взива́тиму до Те́бе

2. Поста́в, Го́споди, сторо́жу до уст моїх і огоро́жу до двере́й губ моїх.

3. Не схили́ се́рця мого́ до слів лука́вства, щоб вига́дувати виправда́ння для гріхів

4.  З людьми́, що чи́нять беззако́ння – не злучу́ся з обра́нцями їх.

5. Бо до Те́бе, Го́споди, Го́споди, о́чі мої; на Те́бе упова́ю, не відійми́ душі моє́ї

6. Вбережи́ мене́ від па́стки, яку́ наста́вили на ме́не, і від підступів тих, хто чи́нить беззако́ння.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

(Всі повторюють антифон).

Молитва Псалма 140: Господи, Боже наш, нехай наші діла будуть ладаном, приємним Тобі, а поведінка - дорогоцінними пахощами, щоб наші прохання, принесені з вірою, наповнилися даром Твоєї любові. Через Христа, Господа нашого.


ПІСНЯ ПРО ХРИСТА, СЛУГУ БОЖОГО (Фил. 2:5-11).

Прокімен: Христос Ісус, не вважав за здобич свою рівність із Богом, прийнявши вигляд слуги.

(Повторюється після кожного стиха).

Стихи:

1. Плекайте ті самі думки в собі, які були й у Христі Ісусі.

2.  Він, існуючи в Божій природі, не вважав за здобич свою рівність із Богом.

3. Навпаки применшив себе самого, прийнявши вигляд слуги, ставши одним з багатьох.

4. Він понизив себе, ставши слухняним аж до смерти, смерти ж - хресної.

5. Тому і Бог його вивищив і дав йому ім'я, що понад усяке ім'я,

6. Щоб перед іменем Ісуса всяке коліно приклонилося на небі, на землі й під землею,

7. Щоб усякий язик визнав, що Ісус Христос є Господь на славу Бога Отця.

(Тут ви можете мовити молитву, яка стосується свята або святого цього дня).


ЧИТАННЯ

(можна вибрати одне з наступних)


ІІІ. ЕКТЕНІЯ

(можна вибрати одну з наступних: Ектенія 1, Ектенія 2, Ектенія 3, Ектенія 4, Ектенія 5, Ектенія 6, Ектенія 7, Ектенія 8, Ектенія 9, Ектенія 10, Ектенія 11, Ектенія 12).


БЛАГОСЛОВЕННЯ

Предстоятель: Схиліть голови перед Богом і отримайте благословення.

Христос Господь береже нас своєю любов'ю і благословляє своєю благодаттю.

Вірні: Амінь. 

Хай Він оберігає нас своїм милосердям і завжди визволяє від усякого зла. 

Вірні: Амінь.

Хай Той, хто дарує прощення грішнику, зробить нас гідними радіти в Його Царстві.

Вірні: Амінь.

(Якщо це буде доречним, присутні можуть обмінятись поцілунком миру).


Читання вечірні 6

Послання до Римлян 15:7-13:

Тому приймайте один одного, як і Христос прийняв вас у Божу славу. Кажу бо, що Христос став слугою обрізання ради Божої правди, щоб здійснити обітниці, які було дано отцям; а погани щоб прославили Бога за його милосердя, як написано: «Тож прославлятиму тебе серед народів, співатиму імені твоєму!» І знову каже: «Возрадуйтеся, погани, з його народом!» І знову: «Хваліте Господа, всі народи! Нехай його виславляють усі люди!» І ще каже Ісая: «Буде — паросток Єссея, що встане панувати над народами. На нього будуть надіятись народи.» Нехай же Бог надії сповнить вас усякою радістю та миром у вірі, щоб ви збагатились у надії, силою Духа Святого.

Послання 1 до Коринтян 4:1-5:

Нехай, отже, кожний уважає нас як слуг Христових і завідувачів тайн Божих. Тим то вимагається від завідувачів, щоб кожний з них був вірний. Для мене то найменша річ, щоб ви мене судили чи якийсь суд людський; ба й сам себе я не суджу. Бо я не почуваю себе винним ні в чому, але я тим не виправданий. Хто мене судить — це Господь. Тож не судіть нічого перед часом, поки Господь не прийде й не освітить те, що скрите в темряві, та виявить задуми сердець, і тоді кожному хвала буде від Бога.

 Послання до Галатів 6:1-5: 

Брати! Коли б хтось попав у якусь провину, то ви, духовні, такого наставляйте духом лагідности, пильнуючи себе самого, щоб і собі не впасти у спокусу. Носіте тягарі один одного й тим робом виконаєте закон Христа. Коли хто думає, що він є щось, бувши нічим, — обманює себе самого. Кожний нехай добре перевіряє своє діло і, якщо він знайде, чим хвалитися перед самим собою, то вже ніяк не перед іншими: кожний бо власний тягар понесе.

Послання до Ефесян 4:29-32:

Жодне погане слово нехай не виходить з уст ваших, а лише гарне, що може в потребі повчити, і щоб це вийшло на користь тим, які чують його. І не засмучуйте Святого Духа Божого, що ним ви назнаменовані на день відкуплення. Усяка досада, гнів, лють, крик та хула мусять бути викорінені з-посеред вас разом з усією злобою. Будьте, натомість, добрі один до одного та милосердні, прощайте один одному, як Бог у Христі вам простив.

Послання до Ефесян 5:1-4:

Будьте, отже, послідовниками Бога, як любі діти, і ходіть у любові, за прикладом Христа, що полюбив вас і видав себе за вас, як принос та жертву приємного Богові запаху. Розпуста й усяка нечистота та захланність щоб і не згадувалися між вами, як це й личить святим. Так само безсоромність чи балачки безглузді й порожні жарти, — воно бо непристойне; а радше — дякуйте Богові.

Послання до Колосян 3:12-15: 

Вдягніться, отже, як вибрані Божі, святі й любі, у серце спочутливе, доброту, смиренність, лагідність, довготерпеливість, терплячи один одного й прощаючи одне одному взаємно, коли б хтось мав на кого скаргу. Так, як Господь простив вам, чиніть і ви так само. А над усе будьте в любові, що є зв'язок досконалости, і нехай панує в серцях ваших мир Христовий, до якого ви були покликані, в одному тілі, та й будьте вдячні. 

Послання 2 до Солунян 5:6-9: 

Не спімо, отже, як інші, а чуваймо та будьмо тверезі! Ті бо, що сплять, сплять уночі, і ті, що впиваються, впиваються вночі. Ми ж, які належимо дневі, будьмо тверезі, надягнувши броню віри та любови й шолом надії на спасіння. Бож призначив нас Бог не на гнів, а на те, щоб ми одержали спасіння через Господа нашого Ісуса Христа.

Послання Якова 4:1-3: 

Звідки між вами війни, звідки суперечки? Хіба не звідси — з пристрастей ваших, які воюють у ваших членах? Ви пристрасно жадаєте, а не маєте. Ви убиваєте, завидуєте, а не можете осягнути. Ви б'єтесь і воюєте. Ви не маєте, бо не просите. Ви просите, та не одержуєте, бо зле просите, щоби розтратити на ваші втіхи. 

Послання Якова 4:11-12:

Не обмовляйте, брати, один одного. Хто обмовляє або судить брата свого, той обмовляє закон і закон судить. Коли ж ти закон судиш, то ти не виконавець, а суддя закону. Один лише законодавець і суддя, який може спасти й погубити. Ти ж хто такий, що судиш ближнього? 

6. Благословен Бог

Предстоятель: Слава Отцю і Сину і Святому Духові. 

Вірні: Нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Вступна молитва: Всели в нас, Господи Боже, постійну тугу за обіцяним Царством і дай нам прославляти Твою благість на віки вічні зі святими Твоїми. Через Христа, Господа нашого.


I. БЛАГОДАРЕННЯ (Світильний)

(Священик може виголосити власну молитву-заохочення або одну із тих, які можна знайти в додатку).

Предстоятель, прямує до амвону перед вівтарем, отримує свічку від паламаря, запалює її та обертаючись до народу підносить запалену свічку з виголосом: Світло Христове просвічує всіх!

Вірні: Благодарім Господа!


Співець заспівує прокімен:

Прокімен: У Христі - життя, а життя - світло для людей (пор. Ів. 1:4)

Вірні повторюють прокімен після кожного стиха, які співець виголошує:

Стихи (Еф. 1, 3-10):

1. Благословен Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, що благословив нас із неба всяким духовним благословенням у Христі.

2. Бо у Христі він нас вибрав перед заснуванням світу, щоб ми були святі й бездоганні перед ним у любові.

3. Він призначив нас наперед для себе на те, щоб ми стали його синами через Ісуса Христа, за рішенням своєї доброї волі

4. У Христі маємо відкуплення його кров'ю, відпущення гріхів, 

5. Він обдарував нас багатством Своєї благодаті, давши нам повну мудрість і розуміння: відкриваючи нам свій прихований задум:

6. Привести весь всесвіт, небо і землю, до єдності у Христі.


Після запершення співу священник мовить світильну молитву: Христе Боже, Джерело життя і Світло світу, просвіти нас сяйвом Твого знання і вгамуй нашу спрагу водою життя. Слава Тобі на віки віків.


II. ПОКАЯННЯ (Псалом 140).

(Священик може виголосити власне вступне заохочення до псалма, або одне із поданих тут). 

(Коли під час богослужіння використовується кадило, то потрібна невелика нерухома посудина, як пояснювалося у передмові. Кожного разу, коли співається антифон, предстоятель вкладає ладан, дозволяючи диму возноситись перед вівтарем).

Спісець заспівує антифон:

Хай возно́ситься моли́тва моя́, як кади́ло, пе́ред Тобо́ю; здійма́ння рук моїх – як же́ртва вечірня.

(Вся спільнота повторює цей антифон разом напочатку і вкінці. Однак після кожного стиха антифона вірні розділяються на два хори і співають приспів псалма почергово, як то описано у вступі)

Стихи:

1. Го́споди, візва́в я до Те́бе, почу́й мене́; воньми́ го́лосу моління мого́, коли́ взива́тиму до Те́бе

2. Поста́в, Го́споди, сторо́жу до уст моїх і огоро́жу до двере́й губ моїх.

3. Не схили́ се́рця мого́ до слів лука́вства, щоб вига́дувати виправда́ння для гріхів

4.  З людьми́, що чи́нять беззако́ння – не злучу́ся з обра́нцями їх.

5. Бо до Те́бе, Го́споди, Го́споди, о́чі мої; на Те́бе упова́ю, не відійми́ душі моє́ї

6. Вбережи́ мене́ від па́стки, яку́ наста́вили на ме́не, і від підступів тих, хто чи́нить беззако́ння.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

(Всі повторюють антифон).

Молитва Псалма 140: Господи, Боже наш, нехай буде серце наше кадилом очисним, а молитва наша кадилом приємним: прости народ Твій, благослови спадщину Твою і помилуй нас, діло рук Твоїх. Через Христа, Господа нашого.


ПІСНЯ ПРО МИЛОСЕРДЯ (1 Кор 13, 1-7).

Прокімен: Повнота Закону є любов (Рим. 13, 10).

(Повторюється після кожного стиха).

Стихи:

1. Любов - довготерпелива, любов - лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться.

2. Любов не надимається, не бешкетує, не шукає свого. 

3. Любов не поривається до гніву, не задумує зла.

4.  Любов не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою.

5. Любов все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.

6. Любов ніколи не минає.

(Тут ви можете мовити молитву, яка стосується свята або святого цього дня).


ЧИТАННЯ

(можна вибрати одне з наступних)


ІІІ. ЕКТЕНІЯ

(можна вибрати одну з наступних: Ектенія 1, Ектенія 2, Ектенія 3, Ектенія 4, Ектенія 5, Ектенія 6, Ектенія 7, Ектенія 8, Ектенія 9, Ектенія 10, Ектенія 11, Ектенія 12).


БЛАГОСЛОВЕННЯ

Предстоятель: Схиліть голови перед Богом і отримайте благословення.

Нехай наш Бог, який любить смирення, а не жертву, простить нам наші гріхи і завжди підтримує нас досвідом своєї любові. 

Вірні: Амінь.

Здійсни всі наші бажання на добро і приведи нас до повноти спасіння. 

Вірні: Амінь.

І нехай Той, хто беззастережно прощає грішника, дарує нам дар свого милосердя.

Вірні: Амінь.

(Якщо це буде доречним, присутні можуть обмінятись поцілунком миру).