Сторінки

понеділок, 15 липня 2024 р.

 ВЕЧІРНЯ МОЛИТВА

Уклав: свящ.Хуан Матеос, ТІ 

(Професор літургіки в Східному Інституті. Рим)

Nihil obstat 

Мадрид, 6 грудня 1967 року


ВСТУП

Богословський і душпастирський сенс вечірньої молитви виражений у правилі святого Василія Великого таким чином: "
Коли закінчується день, благодаримо за отримані в ньому блага і за добро, яке ми вчинили; і визнаймо недоліки злоби чи немочі та приховані гріхи, які ми вчинили словом, ділом чи в серці, приносячи Богові за все умилостивлення молитвою" (Велике Правило, запитання 37; PG 31, 1015-16).

Дотримуючись цієї концепції святого Василія, і додаючи знання про те як виглядала  молитва, яку Церква по всьому світі практикувала вранці і ввечері, ми маємо три елементи, які, згідно з найпоширенішою традицією, складають вечірню молитву:

1) Подяка Богові за Його блага, виражена псалмом або піснею.

2) Покаянний акт, щоб попросити прощення за гріхи дня. Зазвичай псалмом покаяння обирали 140-й псалом.

3) Прохання і молитви за Церкву і за всіх людей.

Для кращого розуміння цього богослужіння та для полегшення святкування, ми подамо можливий спосіб проведення богослужіння та ширше опишемо вищезазначені пункти святкування.


Церковний простір

Вірні  збираються у формі півкола-підкови, як у монастирському хорі. Місце священика розташоване в арці підкови, обличчям до вівтаря; віряни сидять по обидва боки, обличчям до центру.

У святилищі, перед вівтарем, ставлять високий свічник, на який предстоятель ставитиме запалену свічку.

При вході до святилища на підніжжі ставлять кадильницю (вогнетривкий посуд) з палаючим вугіллям.

У центрі нефа, на півдорозі між місцем священика і вівтарем, розміщений аналой, звернений до вівтаря. Його використовуватмуть солісти для співу і читець для читання Біблії.


Світильний.

Ще в язичницькому, дохристиянському домашньому контексті було заведено вітати світло, яке запалювали на заході сонця, і християни включили цей звичай у власну традицію. Святий Василій коментує: "Наші отці вважали, що таку благодать, як вечірнє світло, не можна приймати мовчки, не дякуючи Богові" (De Spiritu Sancto 29, 73; PG 32, 205). Таким чином, завершення світлового дня – це момент у нашому житті, якому ми надаємо християнського значення.

Наше намірення - благодарити Бога за головне благо - наше спасіння у Христі, Світлі світу, і за всі ті блага, які Він дарував нам у цей день.

Щоб пояснити вірним значення цього обряду, перед співом псалма можна виголосити коротку молитовну настанову. Священик виголошує її, стоячи на своєму місці, серед народу. Ось кілька моделей, які можуть допомогти цій імпровізації:

Браття і сестри, благодарімо Бога Отця, Який в Сині Своєму Ісусі Христі явив нам світло, невечірнє.

Браття і сестри, нині, прийшовши на захід сонця, оспіваймо Христа, Світло світу, чиє сяйво завжди просвічує нас.

Браття і сестри, ми - християни є дітьми світла, які живуть у Світлі - Христі. Нашою піснею благодарімо Бога за це благо і за всі ті блага, які Він нам дарує.

Браття і сестри, Бог спас нас через свого Сина Ісуса Христа, просвітивши нас своїм знанням; заспіваймо в благодаренні Йому за це спасіння і за всі блага, які ми отримали сьогодні.

Браття і сестри, на схиліі дня пам'ятаймо про Божу любов до нас і про те, як Він явив її нам, пославши нам Спасителя, Ісуса Христа, який своїм світлом веде нас до Царства Отця.

Після заохочення до молитви священик підходить до амвону, отримує від паламаря свічку і запалює її, стоячи спиною до людей. Потім повертається до вірних і робить хресне знамення свічкою, промовляючи: Світло Христове просвіщає всіх. Присутні відповідають: Благодарім Господа.

До цього моменту церква буде тьмяно освітлена. Коли предстоятель підносить свічку, у церкві вмикається світло.

Соліст, стоячи посередині нефу, починає псалом або піснеспів. Священик ставить запалену свічку на підсвічник і повертається на своє місце. Всі відповідають співцеві стоячи. Наприкінці співу священик мовить світильну молитву.


Покаянний акт

Покаянний акт, важливий для вечірньої молитви, має на меті дати можливість присутній спільноті через акт навернення до Бога отримати прощення за гріхи, скоєні впродовж дня.

Покаянний сенс богослужіння втілений у 140-му псалмі. Цей псалом називає молитву "вечірньою жертвою", жертвою насамперед внутрішньою, яка є наверненням серця до Бога і нашою віддачею Йому, за словами святого Павла: "Благаю вас, браття, приносьте себе Богові як живі жертви, освячені і здатні Йому догодити. Це поклоніння, що подобає розумним істотам". (Рим 12:1.)

Адаптуючи текст псалма, внутрішню жертву можна виразити назовні за допомогою кадіння ладаном. Його пахощі виявляють, наскільки щира молитва є до вподоби Богові. Так, за часів Мойсея кадилом спокутували гріхи народу (Чис. 17:11).

Підняття рук під час співу, на яке вказує псалом, показує наше бажання бути почутими і вимагає праведності наших вчинків.

Як і перед світильним, священик може виголосити молитву-впровадження. Більшість із запропонованих тут заохочень натхненні проповіддю святого Івана Золотоустого на 140-й псалом:

. Браття і сестри, псалом, який зараз співатимемо, починається словами: "Господи, візвав я до Тебе". Пам'ятаймо, що голос, який чує Бог, - це голос серця, що кається у своїх гріхах.

2°. Браття і сестри, хай наша молитва буде чиста й запашна, як ладан, і хай вона відганяє від нас гріх.

3°. Браття і сестри, на схилі дня заспіваймо цей псалом з такою щирістю перед Богом, щоб він змив плями гріхів, скоєних сьогодні.

4°. Браття і сестри, молитва вартує більше, коли серце горить любов'ю до Бога і ближнього. Перед псалмоспівом, пробачмо всі образи.

5°. Браття і сестри, псалом просить, щоб наша молитва здіймалася, як кадило. Хай наші вуста, які її промовляють, не шкодять ближньому, але прославляють Бога.

6°. Браття і сестри, наші руки мають возноситись вгору, догоджаючи Богові, як вечірня жертва. Для цього вони мають бути очищені від неправди. Здіймімо їх, очищеними через поміч потребуючим.

7°. Браття і сестри, наш язик говорить з Богом і прославляє Його; ним ми приймаємо Євхаристію. Хай він буде вільний від наклепів і образ супроти іншого.

8°. Браття і сестри, у псалмі сказано: "Не схили мого серця до зла". Недостатньо стерегти двері уст, бо корінь чесноти і пороку знаходиться в серці. Звернімося до Бога і попросімо його очистити наше нутро.

9°. Браття і сестри, грішити погано, але ще гірше не визнавати гріха. Брак щирості з собою є перешкодою на шляху до Бога. Визнаймо наші провини, щоб примиритися з Ним.

10°. Брати і сестри: Благаймо Бога, щоб Він прийняв нашу покору і покаяння, символом якого є кадило, і попросимо Його наповнити нас Духом Своїм.

Після заклику священик підходить до нерухомої кадильниці і, вкладаючи ладан, співає антифон: "Хай возноситься молитва моя і т.д.". Його повторює вся громада. Священик або соліст співає перший вірш 140-го псалма, і, якщо використовується антифонний спів, одна половина зібрання відповідає: "Хай возноситься молитва моя і т.д." (під час співу люди стоять і можуть підіймати руки). На другий вірш псалма, який співає предстоятель або соліст, друга половина зібрання відповідає антифоном. Так триває до кінця псалма. Після "Слава Отцю і нині" всі разом повторюють антифон. Кожного разу, коли співається "Хай возноситься молитва моя", священик вкладає в кадильницю ладан. Коли спів закінчується, він мовить молитву 140-го псалма і повертається на своє місце.

Якщо є бажання зробити богослужіння тривалішим, можна заспівати моральний псалом або піснеспів і прочитати уривок зі Святого Письма. У звичайні дні обидва елементи продовжують покаянний дух 140-го псалма. У святкові дні псалом і читання можуть бути обрані відповідно до таїнства або святого, якого ми вшановуємо. У цей час присутні можуть сидіти.


Прохання

У першому посланні до Тимотея, 2, 1-3, святий Павло наполягає на тому, щоб християни молилися за всіх людей, щоб вони прийшли до пізнання істини, і за владу, щоб їхня влада не була перешкодою для миру в Церкві. Він просить вірних в Ефесі (Еф 6:24) заступатися за всіх святих, тобто за християн інших Церков. Дотримуючись цих рекомендацій апостола, принаймні з 4-го століття кожна помісна церква вранці і ввечері молиться за весь світ, за владу і за інші християнські спільноти. Таким чином вона демонструє свою вселенську любов, виходячи через молитву за межі власного зібрання, і водночас здійснює своє загальне священство, заступаючись як церковне тіло за інших людей.

Збірку прохань можна знайти в додатку. [Запропоновані тут формуляри, за винятком двох останніх, які стосуються Церкви та її членів, мають наступну структуру:

а) Вони починаються із заклику до молитви, в якому одночасно подана подальша відповідь народу, зазвичай взята з псалмів.

б) Далі йде серія з дев'яти прохань:

- за Церкву і за визначену категорію вірних (здебільшого взяті з Соборної Конституції про Церкву),

- за об'єднання християн (з Декрету про екуменізм),

- за світ і людей нашого часу (з Душпастирської конституції про Церкву і сучасний світ);

- Нарешті, за спільноту, що молиться.

в) Молитва завершується проханням до Бога і молитвою.

Ці формуляри призначені для того, щоб забезпечити достатньою кількістю прохань для допомоги в молитві. Кількість прохань може бути зменшена або замінена іншими, залежно від потреб моменту.]

Ми надали перевагу тому, щоб відповіді народу мали певну протяжність, щоб дати більше простору для молитви, а також тому, що так радить досвід співу.

Богослужіння закінчується благословенням, взятим з іспанського Breviario Hispánico. Фінальне благословення можна вважати Божою відповіддю на нашу молитву. Священик промовляє його стоячи на своєму місці або з амвону, простягнувши праву руку над людьми.

Оскільки плодом кожного християнського свята має бути зростання братерської любові, доречно, щоб наприкінці богослужіння присутні обмінялися між собою поцілунком миру.

Хуан Матеос, SJ

Український переклад: Едуард Бердник


1: Благодарім Господа                                2: Співатиму вічно

3: Люблю Тебе, Господи                                 4: Господь - охорона

5: Благослови, душе моя, Господа              6: Благословен Бог

7: Достоїн єси, Господи


Немає коментарів:

Дописати коментар