Сторінки

четвер, 30 грудня 2021 р.

Притча про злих акторів

Гарі Поттер не належить до моїх улюблених книжкових серій ані до улюблених екранізацій. Пробував читати, подивився навіть дві чи три перші екранізації - не моє воно і все. Тому я не особилво слідкую за новинами, по'язаними із цим феноменом. Ця, як виявилось вже трохи стара, новина потрпила мені на очі випадково і просто вразила мене своєю архетипічною подібністю до багатьох біблійних історій. Властиво, до однієї історії, яка у багатьох розповідях переповідається і яка так і не дійшла до багатьох її слухачів.

Роулінг строрила цілісний світ, який функціонує за правилами, які вона створила. В ньому є добрі і злі персонажі, в ньому є любов і страждання, переживання, історії успіху і неуспіху, розкаяння, гордості ітд. Це - цілісний світ, який належть своєму творцеві і відображає його особу.
Цей світ став причиною успіху і самої його авторки і тих, хто хотів стати його частиною, зокрема і через акторську майстерність - прийняття на себе типів осіб, створених автором. І ось, ті, які стали відомими завдяки грі у персонажів з світу, створеного Джоан Роулінг, повстали проти неї, бо вона, бачте, не поділяє їх бачення світу. Вона не мусить! Вона - творець цього світу і має право створювати там такі правила, які забажє! Більше того, вона може жити так, як забажає і поза світом, який вона створила! Одним із досягнень сучасної культури є свобода слова. А всі, кому не подобаються ті правила, повинні були висловити своє "фе" перед тим, як користати з "благ" цього світу! Або ще краще: створити світ, гідний уваги (!!!), з власними правилами і законами! Але ж ні! Розумники, які завдяки творцеві взагалі стали помітними, намагаються розповісти йому про те, як має функціонувати його ж світ.
Ця історія лише одна з багатьох історій зрад творця їх творінням. Світогляд, якого точно не мав Честертон впихається у його "Детективні історії отця Бравна", світогляд, виражений у чуденсних історіях Агати Крісті у сучасному кінематографі підінюється чужими їй ідеологічними світоглядами, дивитись які справді огидно. (Власне саме тому аб одивлюся класичні екранізації, або читаю оригінальні історії!) Всі ці спроби викривити оригінальний світ є просто зрадою творців цих історій, використанням їх імені і їх творів для проштовхування чогось, що актори, критики, редактори ітд. неспроможні самостійно оформити у приатний для зацікавлення світ, у світ, на який хоч хтось зверне увагу.
Але у цьому немає нічого нового. Бог створює світ, у якому людина зраджує Його з дияволом і, більше того, намагається зробити Бога винним у тому, що сталося (Бут 3). Але напевно найбільш очевидним цей, притаманний людству, архетип описав у своїй притчі Ісус Христос:
"Один чоловік насадив виноградника, і віддав його винарям, та й відбув на час довший. А певного часу послав він раба до своїх винарів, щоб дали йому частку з плодів виноградника. Та побили його винарі, і відіслали ні з чим. І знову послав він до них раба іншого, а вони й того збили й зневажили, та й відіслали ні з чим. І послав він ще третього, а вони й того зранили й вигнали. Сказав тоді пан виноградника: Що маю робити? Пошлю свого сина улюбленого, може його посоромляться… Винарі ж, як його вгледіли, міркували собі та казали: Це спадкоємець; ходім, замордуймо його, щоб спадщина наша була. І вони його вивели за виноградника, та й убили… Що ж зробить їм пан виноградника? Він прийде та й вигубить цих винарів, виноградника ж іншим віддасть. Слухачі ж повіли: Нехай цього не станеться!" (Лк. 20:9–16)
Хай з нами цього не станеться. Пам'ятаймо про Творця, у світі якого ми живемо. Пізнаваймо Його і разом із благами, які Він створив. Насолоджуймося також і правилами, закладеними у Його світогляді, бо в основі цього світогляду закладена любов до нас.
Хвала Богові, "рукописи не горять" і оригінальні тексти Христа, Роулінг, Честертона і Крісті будуть і надалі розкривати перед їх читачами світогляд їхніх авторів, а не акторів чи критиків, які здатні лише на наслідування, а не на творіння.

Немає коментарів:

Дописати коментар